ODRŽANI TRADICIONALNI SRPSKI DANI KULTURE U BEČU

vesna

U Becu su od 28.11.2019 do 01.12.2019 odrzani 4 po redu Srpski dani kulture, gde je Integraciono i kulturno udruzenje Fokus ove godine u saradnji sa Austrijsko-srpskim drustvom i Udruzenjem invalida “Landstrasse” uz blagoslov Njegovog Preosvestenstva gospodina Andreja predstavilo deo kulturne bastine srpskog naroda.Na Svecanom otvaranju “Srpskih dana kulture” u prelepoj eparhijskoj sali crkve Sv.Sava u trecem beckom okrugu, program je otvorio Eparhijsko mesoviti hor “Kornelije Stankovic” pod rukovodstvom Ive Mrvos Anokic a sve prisutne je pozdravio Njegovo Preosvestenstvo gospodin Andrej i predsednica udruzenja Fokus – Vesna Jovanovic Klinger , koja se obratila i na srpskom i nemackom jeziku. Ona je naglasila da je kultura most saradnje i vrata koja se sama otvaraju – povezujuci ljude, religije i drzave!
Svi narodi i narodnosti imaju pravo i obavezu cuvanja i razvijanja svog istorijskog nasledja i kulturne bastine i da o tom istom nasledju upoznaju i druge, sto je i cilj udruzenja Fokus da predstavi srpsku kulturnu bastinu drugim narodima a prevashodno Austrijancima.Nakon pozdravne reci i govora predsednice udruzenja Fokus, Univ.Prof.Dr.habil Dr. Wofgang Rohrbach je odrzao predavanje na temu ” Fruskogorski manastiri – srpsko, staro kulturno nasledje Austrije”. Nakon programa druzenje se nastavilo u odajama vladike Andreja i sa posluzenjem.
1-vesna

Drugoga dana manifestacije odrzano je knjizevno vece i prezentovane knjige pisca iz matice Ivane Djordjevic sa knjigom “Neka mnogo bitna” i pisca iz dijaspore Dragoljuba Panovica Prketa – romani (“Kostin dnevnik” i Sokolski Kor(ij)eni ).Recital , koji je napravljen iz delova knjiga pisaca, citali su clanovi i aktivisti udruzenja Fokus a u muzickom delu programa je Valentina Jakic ulepsala vece svojim glasom. Od mnogobrojnih aktivnosti, treceg dana je odrzano predavanje Prof.Zorana Jovicica na temu Gutenberg i WordPRESS u Srpskom kulturnom centru “Stevan Mokranjac”, gde su prisutni imali priliku da nauce , kako da naprave internet-stranicu i da teorijsko znanje prenesu na prakticno.
Istoga dana u vecernjim casovima je odrzan Humanitarni koncert “Veliko srce za Dusana Sretovica” , gde su prisutni uzivali u kompozicijama Mokranjca, Ludwig van Beethovena, Franz Liszta kojeje Dusan Sretovic maestralno odsvirao , govoreci publici da njegovo muzicko putovanje u Srbiji i ako sam doziveo nesrecu i ostao bez leve noge; drago mi je i hvala Bogu da sam sacuvao ruke.Veceras sa mojom profesorkom Natasom Veljkovic izvodim Mocartove sonate.Gost na humanitarnom koncertu je bila i Ana Precevic – violoncelinstkinja koja je svirala delo Peterisa Vasksa.

2-vesna
01.12.2019 u 12 casova je odrzana decja pozorisna predstava “Pipikine avanture” u izvodjenju glumice Jelice Brestovac u sali Hrama “Rodjenje Presvete Bogorodice” , gde je deo sredstava od prodatih karata usmeren za restauraciju i obnovu Hrama a svoj doprinos su dale i kolo srpskih sestara , koje su prodajom hrane takodje ,sredstva usmerile za obnovu crkve. U 15 casova je odrzano svecano zatvaranje Srpskih dana kulture uz prigodan kulturno – umetnicki program u kojem su ucestvovali Prof.Dr. Dragan Bataveljic – citajuci besedu, glumica Jelica Brestovac , koja je govorila poeziju Desanke Maksimovic, operski pevac Prof.Mag. Vojo Spasic , vokalno – instrumentalni sastav Musica – Balkanika iz Brna. Na Srpskim danima kulture u Becu , ucesce je uzelo i Udruzenje zena “Crvena ruza” iz Gradiske, Republika Srpska na celu sa predsednicom Gordanom Todorovic koje nam je sva cetiri dana prezentovalo narodne rukotvorine i srpsku tradiciju oplemenjujuci prostore u kojima se odrzavala manifestacija “Srpski dani kulture”! Pored mnogobrojnih gostiju iz oblasti kulture, medija,´i privrede manifestaciji su prisustvovali i Njegova exelencija, ambasador Republike Srbije u Austriji , gospodin Nebojsa Rodic, konzul ambasade Srbije u Becu – gospodja Stana Koncarevic, Predsednik srpskog-svetskog kongresa Prof. Zoran Jovicic, predstavnik srpske dijaspore u Holandiji, gospodin Rajko Pavic (koji je dosao da ovaj model organizacije prenese i u Holandiju), predsednik Austrijsko-srpskog drustva – Dr. Dejan Jelic, Dekan univerziteta u Kremsu – Univ.Prof.Dr.Christian Hanus, Prof. Paul Weninger – Poglavar austrijske zajednice Sv.Lazar of Jerusalim.
Program je bio dvojezican , sto je i cilj udruzenja Fokus da srpsku kulturu i tradiciju priblizi drugim narodima.
Predsednica udruzenja Fokus je istakla, da ova manifestacija treba da bude deo svih nas , koji zivimo i radimo u Austriji i treba da bude jos posecenija, kako od Austrijanaca i drugih naroda, tako i od Srba!