Prejemnik kipca štorklje je Mestna občina Murska Sobota

Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje
FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE
2

Murska Sobota, 11. december 2019
V torek, 10. decembra 2019 se je v RIS Dvorcu Rakičan odvijalo že 24. Srečanje pomurskih turističnih delavcev. Tudi letos je Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma. Najvišje priznanje na področju turizma, kipec štorklje, je prejela Mestna občina Murska Sobota, podelila sta jo Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze in Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije.

1
Navzoče sta poleg Uroša Kamenška, predsednika Pomurske turistične zveze, nagovorila še dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan, g. Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije ter ga. Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije. Priznanja, plakete in kipec štorklje se podeljujejo na podlagi razpisa, ki ga vsako leto objavi Pomurska turistična zveza. Ker v letošnjem letu praznujeta dve društvi okroglo obletnico delovanja, sta v letu 2019 podeljeni jubilejni priznanji za izjemno večletno delo na področju turizma, ki je hkrati zahvala in vzpodbuda za nadaljnje uspešno delo. Priznanji sta prejeli Turistično društvo Lipa ter Turistično društvo Dišeči volčin Šalovci.

3
Priznanja za prostovoljno delo na področju turizma so prejeli zakonca Mavrič (Erika in Zvonko Mavrič), Vida Kozar, Anton Golnar, Slavica Gregorinčič, Tatjana Mijatović in Turistično društvo Dobrovnik. Za profesionalno delo na področju turizma so priznanje prejeli Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Hiša Tara – Aleš Šrok, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji in Gostišče Aleksander – Igor Smodiš s.p..

4
Podeljene so bile tri plakete Pomurske turistične zveze in sicer so plaketo prejeli Hilda Vogrinčič, Jožef Rituper in Medičarstvo Jožica Celec – Damjan Celec s.p..

5
Letošnji prejemnik kipca štorklje je Mestna občina Murska Sobota. Mestna občina Murska Sobota je edina mestna občina v Pomurju in ena izmed vodilnih lokalnih skupnost v regiji, ki spodbuja razvoj zasebne in javne turistične dejavnosti v celotni regiji. Rezultati njenih dolgoletnih prizadevanj za prepoznavnost in dvig obiska, se odražajo v kazalnikih rasti turističnih nočitev in obiska.
6

Skupaj s svojimi javnimi zavodi in drugimi organizacijami skrbi za promocijo občine in regije doma in po svetu, kar ji še posebej uspeva z novim turističnim produktom EXPANO. Prizadevanja za razvoj turizma tako v mestni občini kot tudi v celotni regiji so dolgoletna, saj je MOMS aktivno vključena v različne regijske, slovenske, čezmejne in mednarodne projekte, v okviru katerih si prizadeva za razvoj turizma v občini in v Pomurju.

7
Med njimi naj omenimo vlaganja v turistično infrastrukturo v mestu in njegovi okolici: kolesarska poti in počivališča, mestni park, park Fazanerija z nogometnim stadionom, Trg zmage s spomenikom in drevored Martina Luthra, obeležja judovske skupnosti, Murin park skulptur, Dvorec Rakičan, mestno kopališče, Soboško jezero, Expano, vzpostavitev izposoje mestnih koles Soboški biciklin, pričetek celovite prenove Slovenske ulice, vzpostavitev Turistično-informacijske pisarne z degustacijskim centrom Hranilnica prekmurskih dobrot, podpora javnim zavodom Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, RIS Dvorec Rakičan,

8
Pomurski muzej Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, Galerija Murska Sobota, Mikk, pri delovanju in izvajanju projektov na področju turizma in promocije občine in regije, sodelovanje v projektu Evropske prestolnice kulture (EPK 2012), organizacija – soorganizacija, podpora in promocija pri številnih odmevnih turističnih in kulturnih dogodkih: Festival Soboški dnevi, Skrito dvorišče, Soboško poletje, Festival sodobnega plesa FRONTA, Festival prekmurske šunke in gibanice, tradicionalni kramarski sejmi v mestnem središču, Martinovanje, Sočna vilica,

9
Družinski piknik, Sladko Prekmurje, Sprehod ob glasbi, Tradicionalno vlečenje vrvi med Prekmurci in Prleki, Letalski mitingi, Ples – Noč čarovnic, Spoznajmo Soboto – tematska turistična vodenja po mestu, drsališče v mestnem središču, Praznični december, Silvestrovanje – so le najbolj izpostavljeni dogodki, podpora in sodelovanje v regijskih, čezmejnih in mednarodnih projektih, ki spodbujajo razvoj turizma in prispevajo k turistični ponudbi v regiji:

10
Flagship Products, Iron Courtain Cycling, City Cooperation, SME Destination, Rediscover, HELPS, Via Savaria, GO IN NATURE, Horse based Turism, Hiking & Biking in drugi, organizacija in izvedba srečanja Slovencev po svetu in zamejstvu Dobrodošli doma 2017, podpora in promocija Evropske nogometnega prvenstva vinarjev 2018, podpora in promocija kolesarske dirke po Sloveniji 2018 in 2020 (etapni cilj v Murski Soboti), podpora in promocija državnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni 2019, podpora pri kandidaturi balonarskega kluba ROTO za izvedbo svetovnega prvenstva v tekmovanju s toplozračnimi baloni v Pomurju 2020,

11

Mestna občina Murska Sobota je prepoznala priložnost in pogumno sprejela izziv za pridobitev paviljona s svetovne razstave iz Milana in s tem ob Soboškem jezeru začela razvijati novo destinacijsko točko Pomurja. S projektom »Vrata v Pomurje«, v okviru katerega je nastal nov turistični produkt EXPANO,

13
je znova presegla okvirje lokalnega delovanja in s projektom zaobjela celotno regijsko turistično zgodbo, v katero je vpela vseh 5 stebrov pomurskega turizma in številne ponudnike turističnih storitev ter tako ustvarila prepoznavno turistično središče , ki je integrator, promotor in generator pomurskega turizma, saj obiskovalcem od blizu in daleč približuje izvirnost Pomurja in unikatnost njegovih doživetij, a je hkrati usmerjen v razvoj novih in inovativnih turističnih produktov visoke kakovosti.

14

Kipec štorklje je delo Roberta Juraka, prav tako plakete. Robert Jurak s svojim umetniškim talentom poskrbi, da so plakete in kipec vsako leto unikatni in tako edinstveno ponazarjajo vsakega prejemnika. Program, ki ga je vodil g. Bojan Rajk, so popestrili glasbeni nastopi Glasbene šole Murska Sobota.

15