Ilka Štuhec je osebnost Štajerske 2019

Osebnost Štajerske v letu 2019 je po izboru bralcev časnika Večer postala najboljša slovenska alpska smučarka zadnjih let Ilka Štuhec.
Nagrado so podelili v Kristalni dvorani mariborskega gledališča.

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

ilka-stuhec

vecer
Večerova osebnost Štajerske je smučarka Ilka Štuhec. Izbrali ste jo bralci, komisija je pa je najbolj izstopajoče nagradila tudi med znanstveniki, humanitarci, kulturniki, športniki in gospodarstveniki.
Predanost, prodornost, vztrajnost, izvirnost ter zaljubljenost v življenje in svet, zbrani v elegantnem objemu Kazinske dvorane, pod veličastnimi lestenci, ki so žareli za tiste, ki so v zadnjem letu letvice dvignili vrtoglavo visoko, drugim postali vzor in pokazali, da je mogoče prav vse, če imaš vizijo in srce na pravem mestu. Večerove osebnosti Štajerske so znane. Podelila jih je naša medijska hiša, o zmagovalki glavne kategorije, Večerova osebnost Štajerske 2019, ste z glasovnicami odločili vi, o zmagovalcih v ostalih kategorijah pa neodvisna komisija, sestavljena iz Večerovih novinarjev in uglednih Mariborčanov.
Izbirali ste in izbrali ter za zmagovalko večera določili alpsko smučarko Ilko Štuhec, ki nagrade za osebnost Štajerske zaradi športnih obveznosti sredi smučarske sezone ni mogla prevzeti osebno, je pa zbrane pozdravila preko videosporočila. “Dragi moji, najlepša hvala za to čudovito nagrado. Kot športnica se trudim po svojih najboljših močeh in vem, da sem vzgled marsikomu. Zato so takšne nagrade posebej veliko priznanje, da očitno nekaj delam prav. Z ekipo se bomo še naprej trudili pričarati nasmehe na vaših in naših obraze. V živo pa se vidimo ob kakšni drugi priložnosti, recimo 17. januarja na 12 urnem izzivu DownhIlka,” je sporočila v dvorano.
Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera, je podelitev pospremil z mislimi: “Nemalokrat slišimo, da Maribor in Štajerska nista rojena pod srečno zvezdo. Mar res? Če beremo, če gledamo, poslušamo in spremljamo zgodbe ljudi, ki so se močno podpisali pod leto 2019, mu dali njihov zelo avtorski, originalni in presežni odtis, lahko pač mirno ugotovimo drugače. Da živimo v okolju, ki ima svoje zvezde, močno sijoče, prepoznavne, takšne, ki svetijo tudi onkraj mestnih, regijskih, tudi onkraj nacionalnih mej. Ki kažejo pot, dajejo navdih, ponujajo zgled, da se vse da.” O Ilki Štuhec, ki je tokrat prvo mesto osvojila tudi v Kazinski dvorani, pa: “Naša letošnja nagrajenka, lavreatka morda ne preskakuje ovir. Zna pa, in to izjemno, nemalokrat najboljše na svetu, vijugati med njimi. Ko pade, se vedno znova pobere. In vrne. Med najboljše. Izžareva in kaže to, na kar smo na Štajerskem posebej ponosni: borbenost, nepopustljivost, trmo, neposrednost. In seveda izjemno znanje.”
Parltjič kulturnik leta
Večerov kulturnik leta je postal Tone Partljič, za katerega mnogi poznavalci menijo, da je z Ljudmi iz Maribora tik pred svojo osemdesetletnico napisal svoje najboljše prozno delo. Nominiran je bil skupaj s scenografom Markom Japljem in Eriko Vouk, brez dvoma prvo pesnico Maribora. “Prepričan sem, da sem z dragim Markom in Eriko v cilj pritekel istočasno, le kakšno moje leto je zmagalo v fotofinišu,” je dejal Partljič in nato svojima sonominirancema polaskal še z nekaj komplimenti o njunem izjemnem delu.

Weingerlova kot predstavnica nove generacije
V kategoriji znanstvenikov in raziskovalcev je slavila izstopajoča članica nove generacije pravnikov dr. Petra Weingerl, docentka na Katedri za evropsko in mednarodno pravo ter mednarodne odnose na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. “Zahvaljujem se za nominacijo, ki mi zelo veliko pomeni, saj kaže na to, da je bilo moje delo opaženo, hkrati pa mi daje zagon za nadaljnje delo,” je povedala iz Helsinkov. Ob njej sta bila nominirana dr. Miroslav Rebernik in dr. Tomaž Skrbinšek.
Humanitarka leta je fizioterapevtka
Med humanitarci je nagrado prejela fizioterapevtka Liljana Jarh, med drugim vodja neprofitnega projekta Zgodba o klopeh in ljudeh. Njena sonominiranca sta bila Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Maribor in nevrologinja Ninna Kozorog, motor in srce društva Humanitarček. “V vsakem projektu, ki ga vodim z menoj sodeluje veliko ljudi, so s svojim srcem in s svojimi dejanji presežni. In skupaj zmoremo veliko,” je v kratkem govoru povedala Jarhova.
David Kastelic prvi gospodarstvenik
Gospodarstvenik leta je David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava, ob njem sta bila nominirana še Franc Jager, ustanovitelj podjetja Jagros in Darko Hrastnik, predsednik uprave Uniorja. “Da je dobiti takšno priznanje velika čast je povedal Kastelic in dodal, da gre za rezultat 1500 zaposlenih ter da je vedno nekoliko krivično, ko priznanje v imenu tolikih ljudi prevzema en posameznik,” je povedal Kastelic.
Roglič najboljši športnik
Športnik leta 2019 je kolesar Primož Roglič, zmagovalec dirk po Italiji, Španiji in še toliko vsega. “V posebno čast mi je, da sem bil nominiran med vsemi temi izjemnimi posamezniki. Žal se že pripravljam na novo sezono in ne morem biti med vami,” je sporočil v Kazinsko dvorano. Nominirana sta bila tudi odbojkar Alen Pajenk in motokrosist Tim Gajser.

Skozi večer poln navdiha, ponosa in medsebojne naklonjenosti, je zbrane glasbeno popeljal legendarni Lado Leskovar, povezoval je Mitja Šeško, prefinjeno kulinarično zgodbo večera pa so spletli v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

img_0148

img_0173

img_0134

img_0036

img_0029

img_0049

img_0084

img_0092

img_0095-001

img_0113

img_0118

img_0121

img_0097

img_0022