Državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

V ponedeljek, 23. decembra 2019, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani državna proslava ob samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Govoru bo sledil umetniški del proslave, ki ga pod naslovom Tvoje srce, moja domovina – Zgodba za drugačno proslavljanje režira Matjaž Pograjc. O predstavi, ki je nastala v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem, je zapisal: Kaj se zgodi, če se samosvojemu vesolju slovenskega pesnika in dramatika Gregorja Strniše pridružijo profesionalni igralci in ljudje s posebnimi potrebami? Če se ena resničnost preplete z drugo in se zvezde premešajo med seboj. Bomo slišali, kaj nam pripovedujejo, če bodo v programu proslave nastopili tudi uporabniki Centra za usposabljanje delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, ki imajo zaradi Downovega sindroma, poškodbe glave, avtizma, motenj v duševnem razvoju ali slepote posebne potrebe, četudi niso zliti v nam znano brezhibno podobo z natančno pripravljenimi premiki in besedami?

Skupaj s profesionalnimi igralci in njihovo nežno, a zanesljivo podporo bodo poustvarili svet magičnega, ki je tako daleč od prazno popolnega pop sveta, kjer je vse zlikano, pospravljeno in poškrobljeno. Poeziji Gregorja Strniše, avtorja mnogih ponarodelih besedil iz zlatih časov slovenske popevke, kot so npr. Zemlja pleše, Na vrhu Nebotičnika, Šuštarski most, Leti, leti, lastovka in Orion, je novo glasbeno podobo dal duo Silence, inštrumentalno jo bo izvedel Big Band RTV Slovenija z gostujočimi glasbeniki. Zapeli bomo zgodbo o srčnosti in na glas razmišljali o domovini in življenju, da se namerno oddaljimo od trde resničnosti sveta, saj menimo, da lahko o najbolj subtilnih temah človekovega bivanja spregovorimo le v okolju glasbe in utopične slike o sožitju dveh različnih svetov, kjer so meje med »drugačnimi« in »normalnimi« zabrisane, kjer vlada iskreno veselje do ustvarjanja in kjer je končni produkt proslavljanje, ki pomeni tudi velik korak naprej pri zagotavljanju enakih možnosti za ljudi s posebnimi potrebami ali, kot pravi eden od igralcev: »Kar malo čudno je, da invalidi nastopamo v pravi predstavi. Mogoče pa enkrat to ne bo več čudno.«

Uporabnikom Centra za usposabljanje, delo in varstvo CUDV Dolfke Boštjančič Draga Atifi Đaferović, Urški Gorše, Borku Horvatu, Sabini Hudorovac, Tinetu Jorgačevskemu, Tatjani Konte, Zdravku Kosiču, Andreji Lazar, Blažu Pirmanu, Evi Pirnat, Petru Prokofjevu in Evi Troha se bodo poleg Big Banda RTV Slovenija na odru pridružili tudi Boris Benko ter igralci Željko Hrs, Nika Ivančić, Klara Kastelec, Janja Majzelj, Jurica Marčec, Maruša Oblak, Ivan Peternelj in Blaž Šef. Koreografija je delo Branka Potočana, kostumografija Neli Štrukelj, video animacije je oblikoval Luka Dekleva, filme Urška Žnidaršič, Matjaž Pograjc in ekipa Friendly Production.
Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na I. programu Televizije in I. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

Predstavniki medijev boste za spremljanje slovesnosti potrebovali akreditacijske priponke, zato vas prosimo, da se akreditirate preko akreditacijskega sistema na spletnem mestu Urada vlade za komuniciranje, in sicer od danes, 17. decembra 2019, do ponedeljka, 23. decembra, do 11. ure.

Akreditacijske priponke boste lahko prevzeli na dan dogodka, v ponedeljek, 23. decembra, od 14. do 15. ure na Uradu vlade za komuniciranje.