ŽELEZNI VRELCI LEOPOLDA METHANSA

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ
methans

V ZDRAVILIŠČU RADENCI ODPRLI RAZSTAVO
1-1-kopija

Radenci 21. december – Danes (21. 12. 2019) so v galeriji Zdravilišča Radenci odprli razstavo železnih kipov znanega slovenskega kiparja Leopolda Methansa. Razstava bo na ogled v Zdravilišču Radenci še v januarju 2020.
6

Razstavo je poimenoval po Železnem vrelcu, katerega zdravilno vodo pijejo Radenčani več stoletij.
Avtor razstave je Tatjana Mijatović iz zavoda MIKSeR.

5

Leopold Methans je stari znanec slovenske likovne scene. V Sp. Velki v Slovenskih goricah rojen kamnosek, že preko dvajset let oblikuje kamen v svojem lastnem kamnoseškem podjetju.
2-2

Leopolda ne poznamo samo kot umetnika, je človek, ki ga zanima tudi kulturna dediščina. Že od mladosti zbira stare predmete, ki jih je na ogled postavil v preko 200 let staro hišo, ki je v njegovi lasti že preko deset let.

3

Poimenoval jo je METHANSOVA HIŠA, ALI HIŠA ZGODB in hiša je danes promotor lokalne dediščine slovenskih goric na stičišču občin Šentilj, Sv. Ana, Gornja Radgona in Lenart. V hiši se srečujejo ljudje na razstavah, likovnih kolonijah, literarnih dogodkih in kulinaričnih večerih.

4
Sodeluje z različnimi institucijami, kulturnimi, likovnimi, literarnimi društvi, šolami in muzeji. Hiša je z leti postala priljubljena turistična točka. Vsekakor hiša, ki si jo je vredno ogledati.

11

Hiša je pridobivala na prepoznavnosti, vzporedno se je pa Polde razvijal kot umetnik, čeprav se je s prvimi likovnimi deli spogledoval že v času obiska Poklicne gradbene šole v Mariboru.

13

8
Takrat so bili to izdelki iz gline mavca in lesa, nastajali so prvi lesorezi, pa tudi replike kipov in manjkajočih elementov pri obnovi starih objektov. Odličen kamnosek je hitro posegel po kamnu in kasneje še po lesu, ki sta danes njegova najpogostejša medija pri oblikovanju skulptur.

9
Tudi Polde spada med tiste rokodelce, ki poznajo materiale, pa tudi poznavanje orodij z obdelave le teh.
Poldetu je v zadnjih desetih letih uspela umetniška kariera. Predstavlja se na samostojnih likovnih razstavah tako doma, kot na tujem, na skupinskih razstavah, veliko sodeluje tudi na različnih likovnih kolonijah.

10

Je avtor in soavtor pomembnih javnih del, ki jih je moč videti večinoma na Štajerskem, pa tudi na tujem ( Brucchsal).Za svoja dela je prejel zajetno število priznanj in nagrad.
7