У БЕОГРАДУ 26. ДЕЦЕМБРА 2019 ОДРЖАНА ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

img_3451

У БЕОГРАДУ 26. ДЕЦЕМБРА 2019 ОДРЖАНА ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
У РАДУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ УЧЕСТВОВАЛИ НОВИНАРИ »ШТАЈЕРСКИХ НОВИЦ«: РАДЕ БАКРАЧЕВИЋ, ГЛАВНИ УРЕДНИК И ЗДРАВКО МАЈСТОРОВИЋ, УРЕДНИК ФОТОГРАФИЈЕ
УЧЕСНИКЕ ПОЗДРАВИО: ИВИЦА ДАЧИЋ, ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САША СТОЈИЉКОВИЋ, ПРЕДСТАВИО САЈТ САВЕЗА СРБА СЛОВЕНИЈЕ
img_3544
У Београду је одржана Девета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону коју организују Удружење новинара Србије (УНС) у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да је, не само морална, већ и уставна обавеза, али и свакодневни задатак државе да унапређује однос матице са нашим држављанима и сународницима у иностранству.

img_3583
Отварајући Медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону, министар Ивица Дачић је подсетио да су усвојени Закон о дијаспори и Србима у региону, као и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

img_3485
“Указао бих да информисање јесте двосмеран процес. Један смер је онај на релацији матица – расејање и он се, у складу са делокругом нашег рада, односи на информисање дијаспоре и српског народа у региону о политици Р. Србије. Битно је овде указати да се проток информација у овом смеру не зауставља међу нашима у иностранству, већ посредством наше дијаспоре глас Србије често одјекује и у страној јавности.

img_3566
То се до сада показало изузетно важним, нарочито онда када се радило о темама од значаја за заштиту наших националних интереса, попут заштите права српског народа на Косову и Метохији, као и нашег историјског и културног наслеђа.

img_3271
Други смер, онај којим се информације преносе из иностранства ка матици, посебно је важан за нас који у матичној држави пратимо положај дијаспоре и Срба у региону, те својим радом настојимо да унапредимо и јачамо везе између нас. Управо данашња конференција треба да пружи допринос повезивању и будућој размени информација, са крајњим циљем да се о активностима дијаспоре и Срба у региону, превасходно на плану очувања културног и језичког идентитета у расејању, што више зна” рекао је министар Дачић.

img_3501
У првом блоку конференције Јавни сервиси Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине представили су своје програме и дописништва у дијаспори, као и медије и редакције с којима сарађују и размењују медијске садржаје. Радио телевизија Републике Српске представила је своје радијске и телевизијске програме.
Други блок био је посвећен искуствима новинара који су унапредили своје медије примењујући знања стечена на пракси и обукама у Удружењу новинара Србије или су покренули сајтове захваљујући помоћи Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

img_3533
О дописничкој улози удружења из региона и дијаспоре, умрежавању и размени информација биће речи у трећем блоку. Новинари и представници удружења говориће о својим искуствима, пројектима и активностима који доприносе очувању националног и културног идентитета Срба у дијаспори.

img_3452