“PROMETEJEVA“ NAGRADA „DEJAN MEDAKOVIĆ“ ŽELJKU MARKOVIĆU ZA ROMAN „PISMO“

1
Tradicionalna nagrada “Dejan Medaković” novosadske izdavačke kuće „Prometej“, najveće u Vojvodini i jedne od nazjnačajnijih u Srbiji, svečano je, po 12. put, uručena danas (četvrtak,16. januar 2020. godine) novosadskom književniku, novinaru i publicisti Željku Markoviću, za roman „Pismo“ (reporterski roman), autorsko izdanje, u prepunoj Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu. U ime žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik, Radovan Popović, član; Miladin Milošević, član, obrazloženje jednoglasne odluke žirija je izneo predsednik žirija dr Boško Suvajdžić.

2
Zoran Kolundžija, osnivač i glavni urednik „Prometeja“, koji je ovih dana obeležio 30 godina osnivanja IK „Prometej“ , je podsetio da je saradnja sa pokojnim Medakovićem započeta 1997. godine. Od tada „Prometej“ je objavio ili reizdao 38 knjiga Dejana Medakovića, a od 2008, uz saglasnost porodice Medaković, „Prometej“ je ustanovio uglednu Nagradu Dejan Medaković.
O samoj Nagradi najbolje “obrazlaženje” daje sama Odluka o ustanovljenju ove Nagrade:

3-zoran-kolundzija-glavni-urednik-i-osnivac-prometeja

Zoran Kolundžija glavni urednik i osnivač Prometeja.
„U proteklim decenijama postojanja, Izdavačka kuća Prometej je, među mnogobrojnim svojim edicijama i naslovima, posebnu i slobodno se može reći dugoročnu brižnost negovala upravo pred često zaboravljenom ili bar prenebregavanom našom istorijom, našom kulturnom i književnom baštinom. U svim žanrovima koje je Medaković bogato negovao (monografija, studija, ogled, memoari, proza, poezija, glosa, pamflet) upravo fenomen dugog pamćenja bio predominantan. Pomišljajući na tu sintagmu, “Prometej” je odlučio da ustanovi Nagradu “Dejan Medaković” za najbolji memoarski spis, objavljen bilo u knjizi bilo u periodici, od 1. januara do 31. decembra tekuće godine, u prostoru srpskog naroda i jezika, bilo u Republici Srbiji bilo van nje.“

4-prepuna-svecana-sala-gradske-kuce

Prepuna Svečana sala Gradske kuće.

Svojevremeno pokojni dr Draško Ređep je sećajući se svog velikog prijatelja Dejana Medakovića, pored ostalog, rekao i ovo:
“Jedan od lidera naše hodočasničke poezije, Medaković je bezuslovno verovao našim kamenovima, našim manastirskim zdanjima i vazduhu naših drevnih svetinja. Njegova memoarska proza ide u red najatraktivnijih štiva ne samo ličnih nego i zaumnih naših uspomena.

5-laureat-zeljko-markovic

Laureat Željko Marković
Kao malo koji naš reprezentativni pisac, Medaković je tradiciju i savremenost, srećno nedefinisanu, sažimao u jedinstven amalgam. Njegove besede i njegove intervencije stizale su baš do njegovog poslednjeg daha da nas opomenu, upozore, osvoje zasnovanom brigom za naciju ali i za čitav svet.

6-zoran-kolundzija-urucuje-nagradu-markovicu

Zoran Kolundžija uručujenagradu Markoviću.

Termin srpskog severa, sada prihvaćen na svim stranama, kao mimoilaženje sa svim i svakojakim granicama, on je itekako podržavao i sanjao. Srpski barok je za njega bio sve samo ne oponašanje evropskog modnog trenda. Baš je u njemu i njegovim ostvarenjima video i pokazivao osobenost, doprinos, još jedno utemeljenje evropskih vrednosti. Dunav nije za njega bio samo rajska reka, nego i moćna evropska kohezija, itekako i sa atributima naših specifičnosti.”

7-laureat-sa-clanovima-zirija-i-kolundzijom

Laureat sa članovima Žirija i Kolundžijom

Kao što je poznato, ”Prometej”, tradicionalno svakog januara, povodom svog Dana osnivanja uručuje Nagradu “Dejan Medaković”. Na taj način “Prometej” u znak dubokog poštovanja i sećanja čuva ime Dejana Medakovića. Od 2008. godine do danas laureati su bili: Momo Kapor, Midrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoj Stanivuk, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov, Nada Milošević Đorđević, Ljubomir Simović, Milisav Savić i Aleksandar Đuričić.

8

Nešto o nagrađenom romanu: “Pismo” je zasnovano na memoarskim beleškama, neposrednim razgovorima na Fruškoj gori, beleženim u diktafon; na sećanjima i utiscima, uzbudljivo je i potresno štivo. O našim majkama, odrastanjima, zavičajima. O odnosu između centra i margine.

9-muzicka-porodica-balaz

Muzička porodica Balaž.

O nasilju, patnji i ljubavi. “Pismo” Željka Markovića je čudna knjiga: reportaža, putopis, biografija, memoarski spis, roman, emocionalna lična ispovest, ispovest jednog vremena. Putovanje kroz jedan život i život zgusnut u jednom putovanju. Zasnovana na ličnoj ispovesti i sećanjima Mate Tolića, ona se pretvara u uzbudljivu i dramaturški obrađenu fikcionalnu činjenicu, koja svedoči koliko snagom sirove istine, toliko i ubedljivošću književnog postupka. “Pismo” je dubo i trajno sećanje, vrdničkog, fruškogorskog. Knjiga „Srpskog severa“ koliko i američkih predela i zračenja.

10-nas-urednik-cubranovic-sa-pavlom-medakovicem

Naš urednik Čubranović sa Pavlom Medakovićem.

Knjiga Željka Markovića je koautor sa životom Mate Tolića. „Priča o čoveku koji je tragao za svojim identitetom i propast jedne rudarske civilizacije na Fruškoj gori.“ O sklapanju i rasklapanju života. Porekla. Zavičaja. O nasilju i o traumama. O neuništivosti života. O ljubavi. O nama…

11-urednik-cubranovic-sa-laureatom-i-prijateljem-markovicem

Urednik Čubranović sa laureatom i prijateljem Markovićem.

U umetničkom programu, sad već tradicionalnog kulturnog događanja, učestvovala muzička porodica Marta Balaž, sopran, kćerka Anamarija,violina sin Andrej, violona i Florijan Balaž, violina , a na klaviru Jožef Riter.
Radomir Čubranović
Fogografije: Aleksandra Čubranović