JSKD-jeva plaketa Franciju Pivcu

JSKD-jeva plaketa Franciju Pivcu: življenje, posvečeno kulturi
Nagrajeni so tudi Jožko Hudl, Milan Pavliha, Branimir Ritonja, Tomaž Krajnc in Tadeja Vulc
Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za življenjsko delo prejme Franci Pivec, ki je s predanim ustvarjalnim, mentorskim in organizacijskim delom ena prepoznavnejših osebnosti v slovenskem kulturnem prostoru.

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ
A. J.
img_0504

Ljubljana – MMC RTV SLO, STA

Plaketo bodo z drugimi priznanji za izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi podelili v četrtek na Ljubljanskem gradu.
Priznanja bodo podelili v četrtek, 23. januarja, ob 18. uri na Ljubljanskem gradu.
Franci Pivec (1943) velja za vsestranskega kulturnika. Njegovo življenje je od začetkov povezano z umetniško ustvarjalnostjo na domala vseh področjih, izkazuje pa še poseben dar za povezovanje ljubiteljske ustvarjalnosti v številne oblike medsebojnega sodelovanja. Že kot petletnika ga je pritegnilo in očaralo ljubiteljsko umetniško izražanje. Kot dijak je igral v gledališču, se izobraževal pri Branku Gombaču v celjskem teatru in nato že v prvem letniku študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani ustanovil vsestransko kulturno organizacijo Klub 63.
img_0657

“Skušali smo popravljati sistem, ki je bil domena partije. To je bil naš veliki greh.”
Po selitvi v Maribor leta 1970 je Pivec bogatil tamkajšnje kulturno življenje – prizadeval si je za ustanovitev Univerze Maribor, vključil se je v Moški pevski zbor Slava Klavora, kjer prepeva še danes, predsedoval uglednemu Mladinskemu pevskemu zboru Maribor in sodeloval z mnogimi drugimi. Na mariborski Pedagoški fakulteti je organiziral Likovno razstavišče, leta 1994 je osnoval Kiparsko razstavišče ter botroval nastanku še dveh drugih razstavišč.
Od leta 1997 je predsednik Zveze kulturnih društev (ZKD) Maribor, ki je pod njegovim vodstvom doživela velik razcvet: v 20 letih delovanja beleži skoraj 3000 dogodkov, od tega petino na odrih izven Maribora. Leta 2001 je bil glavni pobudnik obnove ZKD Slovenije, pozneje je postal njen predsednik in podpredsednik. Ves čas si je prizadeval za zgledno sodelovanje med ZKD-jem in JSKD-jem, plod katerega so bili številni mednarodni uspehi.
img_0391

Iz zavedanja o najtesnejši povezanosti društvene kulture in kulturnega delovanja na šolah je na Pivčevo pobudo nastal tudi vseslovenski projekt Kulturna šola, med drugim pa je bil tudi podpredsednik sveta Zavoda Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, je med drugim navedeno v utemeljitvi priznanja.
Na četrtkovi prireditvi bodo podelili še tri srebrne plakete in zlata znaka JSKD. Jožko Hudl bo srebrno plaketo prejel za dolgoletno prizadevno pedagoško in organizacijsko delo ter za dosledno prizadevanje za intenzivnejše vključevanje koroških Slovencev v skupni slovenski kulturni prostor, Milan Pavliha za dolgoletno navdihujoče pedagoško, organizacijsko in ustvarjalno delo na področju glasbene dejavnosti, Branimir Ritonja pa za dolgoletno in prizadevno pedagoško in organizacijsko delo ter za ustvarjalne dosežke na področju fotografske dejavnosti.

img_0654

Prejemnika zlatega znaka JSKD sta Tomaž Krajnc za izjemne ustvarjalne dosežke in inovativne pristope k ustvarjanju gledališke in filmske režije ter Tadeja Vulc za bogat glasbeni opus, dosežene uspehe in izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbe.
O dobitnikih priznanj je odločala komisija v sestavi predsednik Jože Osterman ter člani Branka Bezeljak, Ervin Hartman, Janko Malle in Igor Švara. Komisija je izbirala med 37 predlaganimi kandidati, ki so se s svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem in širšem okolju, so sporočili iz JSKD-ja.