У Словенији ће деца у школама моћи да уче српски језик

У Словенији ће деца у школама моћи да уче и српски језик

%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%98%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%9b-1
Након повезивања бројних организација Срба у Словенији у једну кровну, а затим и договора влада Србије и Словеније, српски језик ће од наредне школске године бити доступан у основним школама те алпске земље као додатна активност. Због великог броја ђеце која желе да похађају часове српског, рок за пријаву је продужен до 1. марта, преноси РТС.
Предсједник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика састојати од три предмета – српски језик, Србија моја отаџбина и историја и култура српског народа.
Словенија даје простор у школама и покрива потрошену струју, воду и гријање. Наставнике ће плаћати и одабрати Србија. Ову прилику већ годинама користе многе заједнице, осим српске.

%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%98%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%9b-2
Сладојевић истиче да зна да је више ђеце у Словенији учило холандски, украјински, кинески језик као матерњи језик.
“То сугерише да у овој земљи живи више Украјинаца, Холанђана и Кинеза што, једноставно, није тачно”, наглашава Сладојевић.
Највише ђеце до сада је пријављено у љубљанској школи “Ливада” – близу 30. Директор који је своје просвјетно искуство градио у Београду, каже да је хиљаду до сада пријављених изванредан број и да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.
“Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да послије годину-двије из ових или оних разлога каже ‘ма не”’, истиче Горан Поповић, директор те основне школе.
Сматра да би се, у том случају, тешко све поново покренуло.
“Организација наставе тече по плану”

%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%98%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%9b-3
Амбасадорка Србије подсјећа на одличне везе двије државе, потребу да се оне његују, те да је и учење матерњег језика један од начина да се граде нови мостови. Организација наставе, каже, иде по плану.
“Ми смо послали већ добар део пријава које су до сада стигле Министарству просвете како би се организовао конкурс”, наглашава амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић.
Влатковићева наводи да треба да се изаберу наставници који у складу са прописима могу бити послати из Србије, а могу бити, уколико неко испуњава услове, ангажовани међу људима који живе у Словенији.
Отварањем словеначког тржишта за раднике из Србије очекује се да у 2020. број држављана Србије у Словенији значајно порасте. Уз већ велики број Срба из Босне и Херцеговине, нема сумње да наставници који буду дошли да раде, треба да планирају да остану дуже вријеме.