Биста Николе Тесле откривена у Братислави

Биста Николе Тесле откривена у Братислави

1-nt

На иницијативу председника Удружења Срба у Словачкој Станета Рибича, у згради Радио-телевизије Словачке откривена је биста Никола Тесле.

Како смо чланови организације „РОД“ најављивали пре неколико месеци https://srpskirod.org/osnivac-pokreta-rod-stane-ribic-podize-spomenik-nikoli-tesli-u-slovackoj/ , оснивач Покрета „РОД“ Стане Рибич из Словачке је са својим колегама и сарадницима иницирао и реализовао још један у низу пројеката који овековечују Српске великане, који су оставили најдубљи траг у човечанству. Овај пут је откривена биста најсветлијем Србину Николи Тесли у згради Радио Телевизије Словачке.
На овај начин РОД још једном показује да је снага нашег РОДА у слози, љубави према Отаџбини и поштовању наше традиције. Отварањем биста и споменика ми овековечујемо Српске великане у земљама где живимо. )

%d0%b6%d0%b5%d1%99%d0%ba%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%88
Оснивач и члан Председништва Покрета „РОД“ Жељко Вранеш на отварању бисте Николи Тесли у Словачкој
Бисту, један од тридесет споменика Николе Тесле у свету, извајао је вајар Ђорђе Лазић Ћапша из Сремских Карловаца, а излила у бронзи ливница “Станишић” из Београда. На предњој страни постамента пише: “Никола Тесла 1856-1943”. На левој страни постамента је текст аутора Марка Лопушине:

3-nt

“Никола Тесла, човек који је створио будућност човечанства. Светски научник, српског порекла, проналазач чија је велика замисао обртног магнетног поља, један од највећих изума људске маште у историји. Геније, који нам је подарио светлост, електричну и космичку енергију. Визионар планете Земље.”

2-nt

Епитаф на бисти Н.Тесле у Братислави, аутор Марко Лопушина
Отварању су присуствовали државни секретар Министарства културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић, амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, покрајински секретар за културу и образовање Драгана Милошевић, челници Радио-телевизије Словачке, директор архива Војводине Небојша Кузмановић, директор покрајинског Завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, многобројни гости из српских удружења широм света, међу којима и Жељко Вранеш из Лондона, члан председништва Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре, Милорад Самарџија из Удружења А култура из Беча.

4-nt

Догађају је присуствовао и градоначелник Великог Међера, града у коме се налази једна од највећих српских гробница из Првог светског рата (око 6000 страдалих).

4-nt

Стане Рибич са супругом Аницом
На иницијативу Станета Рибича гробље ће бити обновљено. У току је рестаурација, а плоче са именима страдалих биће откривене у априлу ове године. Иако се гробље води као војно, на том месту животе је изгубио велики број жена и деце.

5-nt

Програм су оплеменили проф. Миодраг Близанац, етно појац из Новог Сада и А оркестар из Беча.
6-nt

Небојша Кузмановић и Зоран Вапа
Удружење Срба из Словачке намерава и да у Словачкој подигне споменик Јовану Јовановићу Змају и другим српским великанима. Стане Рибич је иницијатор и да се у Новом Саду подигине нови споменик Николи Тесли