Zlata plaketa JSKD-ja Franciju Pivcu

Zlata plaketa JSKD-ja Franciju Pivcu: “Zanimanje za kulturo se krepi”
img_0010

Priznanja so podelili v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu
“Upad interesa za društveno delo je znak krize demokracije,” pravi Franci Pivec, letošnji prejemnik zlate plakete za življenjsko delo v ljubiteljski kulturi.
img_0052

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ

N. Š.
24. januar 2020 ob 16:37
Ljubljana – MMC RTV SLO

img_0317

“Glede na to, da pri nas tudi še po 150 letih delovanja kulturna društva in njihova mreža dobro delujejo, pa čeprav pogoji, kot so infrastruktura in financiranje, niso idealni, lahko rečemo, da je to znak zdrave družbe,” je še povedal. Interes ljubiteljskih kulturnikov po njegovih besedah vse te pomanjkljivosti prekrije, zanimanje za kulturo pa se celo krepi, saj se pojavljajo vedno nove dejavnosti, na primer sodobni ples in novi mediji, česar pred desetletji ni bilo.

img_0264

Nagrajeni Franci Pivec in direktor JSKD-ja Marko Repnik. Foto: Rade Bakračević

Osrednja prireditev v organizaciji javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti se je odvila v četrtek v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu. Podelili so priznanje za življenjsko delo in še za izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi. Večer je povezoval Saša Krajnc, tudi sicer folklorist.

img_0062

Goste in nagrajence je uvodoma pozdravil direktor JSKD-ja Marko Repnik, ki je povedal, da odličja letos podeljuje že enaindvajsetič: “Skušamo nagraditi vse tiste zaslužne, ki so pustili poseben pečat in brez katerih naša skupnost danes ne bi bila to, kar je. Kultura je kruh in radi jo imamo takšno, kot je – opazno, pronicljivo, vidno in slišno.” Minister za kulturo Zoran Poznič, ki se prireditve ni mogel udeležiti, je čestitke nagrajencem predal prek video povezave, so sporočili iz JSKD-ja.

img_0421

Nagrajenci in direktor JSKD-ja Marko Repnik. Foto: Rade Bakračević

Pivec je v zahvali med drugim povedal, da je sam dolga leta vodil komisijo za podelitev priznanj, zato ve, da je med nami veliko ljubiteljskih kulturnikov, ki bi si jo prav tako zaslužili. “Prav zaradi tega priznanje sprejemam z vso skromnostjo. Srečen sem, da sem bil ravno jaz izbran.”

<img src="http://stajerska.eu/wp-content/uploads/2020/01/IMG_0276.jpg" alt="img_0276" width="800" height="668" class="alignnone size-img_0168ull wp-image-31460″ />

JSKD-jeva plaketa Franciju Pivcu: življenje, posvečeno kulturi
Priznanje je zanj pravi balzam

img_0216

Srebrno plaketo JSKD-ja je med drugim prejel Jožko Hudl, in sicer za dolgoletno vsestransko delo in intenzivno vključevanje koroških Slovencev v slovenski kulturni prostor. “Zame osebno pa je to priznanje pravi balzam, saj veste, čeprav delaš iz drugačnih nagibov, tovrstne zahvale človeku veliko pomenijo.

img_0226
Predvsem pa to ni priznanje le zame, temveč za vse ljudi, s katerimi sem sodeloval, sodelujem in bom sodeloval v prihodnje, saj sem še vedno aktiven. Za delo v kulturi mi nikoli ni bilo težko dobiti sodelavcev,” je povedal.

img_0190

Srebrno plaketo sta dobila še Milan Pavliha, za prizadevno delo na področju glasbene dejavnosti, in Branimir Ritonja, za ustvarjalno delo in dosežke na področju fotografske dejavnosti.

img_0145

Zlati znak JSKD-ja sta prejela Tomaž Krajnc za dosežke in inovativne pristope na področju gledališke dejavnosti ter Tadeja Vulc za izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti. Slednja pravi, da jo “še posebej navdaja z veseljem, in prav toplo mi je pri srcu zaradi tega, da je prišla potrditev tudi na domačih tleh, ne le v tujini.”