KREPIJO SE PRIJATELJSKE VEZI MED GORNJO RADGONO IN MLADENOVCEM

Gasilsko avtolestev bodo podarili prijateljem iz Srbije

Radgonski gasilci, ki so vajeni pomoči vsem in vsakomur, sedaj pomagajo še gasilcem iz Mladenovc

gasilska-vaja-dso-gr1h1

Gornja Radgona: 28. januar – Glede na to, da njihova stara gasilska avtolestev ne izpolnjuje slovenskih predpisov čeprav je še v dobrem stanju, so se radgonski gasilci znova izkazali s humano in humanitarno gesto. V dogovoru z županom Občine Gornja Radgona Stanislavom Rojkom so se namreč odločili, svojo staro avtolestev podariti prijateljem, prostovoljnim gasilcem v pobratenem srbskem mestu Mladenovac.

pgd-gr-avtolestev1c
Zato sta predsednik in tajnik PGD Gornja Radgona, Munda Tomaž in Boris Pučko bila na delovnem obisku v Mladenovcu, kjer so se srečali z vodstvom tamkajšnjih prostovoljnih gasilcev, na čelu s komandirjem poklice gasilske enote mesta Mladenovac ter Dobrovoljnega vatrogasnega društva (DVD) Mladenovac Darkom Rončevićem ter načelnikom oziroma predsednikom Mestne občine Mladenovac, Vladanom Glišićem. V prijetnem druženju sta delegaciji dogovorili ne le postopek podaritve avtolestve, temveč konkretnega sodelovanja med gasilci obeh mest oziroma društev. Tako bo delegacija iz Mladenovca v začetku marca prišla v Gornjo Radgono, kjer bodo podpisali protokol o sodelovanju, v začetku aprila pa bodo omenjeno gasilsko avtolestev odpeljali v Srbijo in jo predali gasilcem DVD Mladenovac.

gasilska-vaja-dso-gr1g

Mladenovac je sicer mesto, kakšnih 90 km južno od Beograda, kjer živi okoli 23.000 ljudi, v celotni občini pa okoli 53.000, z Gornjo Radgono pa je pobraten že iz časov bivše skupne države, kar se je nadaljevalo tudi po osamosvojitvi. Gasilstvo je tam sila slabo organizirano, kajti v mestu deluje le poklicna gasilska enota s slabo opremljenostjo. Šele v zadnjih letih so v Mladenovcu, podobno kot povsod po Srbiji začeli ustanavljati tudi prostovoljna gasilska društva.

pgd-gr-v-srbiji1

Čeprav imajo na območju mesta za skoraj tri radgonske občine prebivalcev, je v DVD Mladenovac le kakšnih 20 članov, katerih opremljenost je izjemno slaba. Kot nam je povedal predsednik radgonskih gasilcev Tomaž Munda, že profesionalno gasilsko društvo ima zelo zaostalo opremo in njihova avtolestev bo gotovo dobrodošla tudi poklicni enoti in ne samo prostovoljnim gasilcem. „Prepričan sem, da bomo s prijatelji iz Mladenovca odlično sodelovali in jim hkrati pomagali“, nam je zaupal Munda.

pgd-gr-v-srbiji

Sicer pa, tudi radgonski gasilci razmišljajo o kar nekaj naložbah. Do jubilejnega leta 2022, ko bodo obeležili častitljivih 140 let obstoja in uspešnega delovanja, čaka radgonske gasilke in gasilce še veliko dela, predvsem pa veliko naložb.

pgd-gr-v-srbiji1a
Poleg nakupa nove gasilske avtolestve, ki je vseeno največja investicija in bi naj stala okoli 750.000 evrov, nameravajo v celoti obnoviti 1400 kvadratnih metrov veliko ostrešje in streho svojega doma. Slednji je namreč pokrit s salonitkami, in sicer od leta 1982, ko je bil dom zgrajen.
pgd-gr-v-srbiji1b

To pa tudi ni vse, kajti poleg še nekaj sprotnih in manjših naložb, prav v letu 2022 nameravajo nabaviti tudi novo in sodobno gasilsko avtocisterno. Seveda gasilci pri vseh investicijah računajo na finančno podporo iz Evropskih skladov, iz državnega proračuna, iz proračuna občine Gornja Radgona, a delno tudi iz proračunov sosednjih občin, saj skrbijo za gašenje in reševanje vse povsod, ne le na območju radgonske občine.
O.B.
Slike avtolestve: O.B.
Slike iz Mladenovca: Arhiv PGD GR