PONIŠTITE ODLUKU O PRIZNANJU

ŠTAJERSKE NOVICE V. Vujić
Miting i protestno pismo Srba u Mađarskoj ministarki Genc

PONIŠTITE ODLUKU O PRIZNANJU

canic-posle-mitinga-daje-izjavu-madarskoj-televiziji-u-pozadini-je-mip

Čanić posle mitinga daje izjavu Mađarskoj televiziji U pozadini-je-MIP.

Nakon što im Glavna policijska uprava Budimpešte 22. marta nije odobrila održavanje demonstracija protiv tri dana ranije mađarskog priznanja Kosmeta, organizatori skupa – Srpska manjinska samouprava Erda i njen predsednik Aleksandar Čanić odlučili su da, kada im dozvola stigne, u prisustvu predstavnika 15 srpskih kvartovskih samouprava (koliko ih u Budimpešti od ukupno 24 ima), pred medijima Mađarske pročitaju samo zvaničnu protestnu notu, koju će, naslovljenu na ministarku Kingu Genc, potom lično uručiti Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske.

canic-posle-mitingadaje-izjavu-madarskoj-televiziji-upozadini-je-mip

Čanić posle mitingadaje izjavu Mađarskoj televiziji, upozadini je MIP.

Protestni skup na budimskom Trgu Bem, odmah pored zgrade MIP-a, održan je 29. marta u 11 časova, a ne u dogovorenih 14 (iz bezbednosnih razloga, bio je policijski odgovor, bez dodatnog obrazloženja).
– Mađarska je imala puno razloga da uvaži i poštuje stav Srbije kada je donosila odluku o statusu Kosmeta, ali to nije učinila. Učestvovala je u nepravednom i, prema međunarodnom pravu nelegalnom priznanju nezavisnosti imaginarne tvorevine koju su SAD i NATO stvorili na suverenoj teritoriji države Srbije. Odlukom da prizna Kosovo i Metohiju, Mađarska je poništila Osnovnu povelju UN, Povelju o evropskoj bezbednosti i Rezoluciju 1244, ugrozila je dobrokomšijske odnose sa Srbijom, stopirala preduzetnička ulaganja, u pitanje dovela sigurnost manjina u obe države. Mađarska, koju i danas boli Trijanon, mora da zna da i druge boli kada im komadaju zemlju. Zato nije smela da podrži svetske moćnike koji propisuju pravo koje za njih ne važi! Tražimo od naše domovine da poništi odluku o priznanju nezavisnosti Kosmeta, a podržavamo i bratski se solidarišemo sa našom braćom i sestrama u matičnoj zemlji i širom sveta koji povodom ove ilegalne odluke protestuju – rekao je, između ostalog u protestnom pismu Aleksandar Čanić, ističući da je veliki broj Srba u Mađarskoj poreklom upravo sa Kosova i Metohije i da je, ispred najezde Turaka i islama, na ugarske prostore došao u Velikoj seobi 1690. godine pod vođstvom pećkog patrijarha Arsenija III Čarnojevića!
Delegacija Srba predvođena Čanićem protestno pismo potom je uručila glavnom savetniku Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Andrašu Nađu, koji je obećao da će ga lično predati ministarki Kingi Genc.

V. Vujić

Antrfile

KOSOVO JE SRBIJA!

Jedina partija u Mađarskoj koja je uz Srbiju i srpski narod bila tokom NATO bombardovanja 1999. godine, a koja je sa njom i danas jedina iz severnog komšiluka(!), kada joj isti režiseri otimaju 15 odsto državne teritorije, bila je – Mađarska radnička partija!
– Ne možemo da budemo srećni kad su nam komšije nesrećne, ne možemo biti sigurni kad nam komšiji prete, ne možemo da budemo slobodni kad našeg komšiju ugrožavaju! Uvek ćemo biti uz srpski narod u Mađarskoj i u Srbiji. Jer kad smo pored njega, mi smo i pored mađarskog naroda! Odluka Đurčanjove vlade da prizna srpski Kosmet albanskim, kriminalni je čin. Prekršene su sve pravne norme po kojima funkcioniše međunarodni poredak i UN. Svoje «evropejstvo» premijer Đurčanj treba da dokazuje kod kuće, u mađarskim selima, među mađarskim ljudima, a ne priznavanjem stvaranja još jedne albanske države na Balkanu, i to na teritoriji komšijske, suverene zemlje – rekao je za «Vesti» Janoš Vajda, potpredsednik Mađarske radničke partije, koji je sa članovima rukovodstva svoje stranke prisustvovao protestu. Na kraju, na čistom srpskom glasno je rekao – Kosovo je Srbija!