SRBIJA – PARTNER POLJOPRIVREDNOG SAJMA U GORNJOJ RADGONI

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ (arhiv Štajerske novice)

img_0282

Dobri politički odnosi između Srbije i Slovenije sve češće se potvrđuju u ekonomiji ove dve zemlje.
Najnovija vest je da će Srbija biti zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma „Agra“ u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, koji predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih manifestacija te vrste u ovom delu Evrope.

img_0063

Ovo je dogovoreno na sastanku ministra Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislava Nedimovića i državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Damjana Stanonika.

img_0065
Potpisan je i Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja kojim je dogovorena saradnja u oblastima u kojima je slovenačka tehnička i stručna pomoć dobrodošla, a to su evropske integracije, sa fokusom na izgradnju institucija, uvođenje pravnih tekovina EU i uspostavljanje srpske agencije za plaćanja i drugih nadležnih institucija za sprovođenje mera Zajedničke poljoprivredne politike EU iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

img_0161

Takođe se predviđa formiranje zajedničke radne grupe za digitalizaciju u poljoprivredi o čemu je bilo reči i na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Slovenije u Novom Sadu.

img_0168

Sajam „Agra“ biće organizovan od 22. do 27. avgusta ove godine i predstavljaće priliku da izlagači sklope međunarodne poslovne kontakte i predstave svoje proizvode potencijalnim kupcima iz više zemalja. Kao što je poznato, sajam u Gornjoj Radgoni (Slovenija) ima tradiciju dužu od pola veka. “Agra” se razvio u najveću poriredbu ove vrste u ovom delu Evrope. Na ovom Sajmu godišnje učestvuje više od 1.800 izlagača iz 60 zemalja.

Radomir Čubranović