RAJKO FERK REDNI GOST GALERIJE OBČINE RADENCI

OD PERUJA IN KUBE DO KATARJA IN NEPALA TER ŠE 14 EVROPSKIH DRŽAV!
V deželi treh srčkov je na ogled nepozabna razstava s kolonije Duplek art

kolonija-duplek-art-v-radencih1d

RAJKO FERK, eden največjih štajerskih slikarjev mlajše generacije je Radetu Bakračeviću poklonil dve umetniški sliki za 20. letno sodelovanje

Radenci: 13. februar – Velika galerija Občine Radenci je na predvečer Valentinovega, bila prizorišče odprtja enkratne razstave likovnih del nastalih na 11. mednarodni likovni koloniji Duplek art, ki je potekala od 30.5. do 2.6.2019.

ferk-i-ja-003

Nadvse zanimivo razstavo, kjer se predstavlja 25 likovnih umetnikov, udeležencev kolonije iz kar 18 različnih držav, praktično z vseh celin, je postavil in razstavljena dela predstavil, idejni oče kolonije, eden najaktivnejših in najbolj prepoznavnih slovenskih slikarjev v zadnjih letih, ki ga je likovni kritik Pasolino imenoval vizionarski slikar tretjega tisočletja, Rajko Ferk.

ferk-bakal-i-ja

Med drugim je dejal, da na „njegovi“ vsakoletni štiridnevni koloniji v občini Duplek sodelujejo praktično sami akademski slikarji, ki o Sloveniji govorijo v samih superlativih. Še pred zanimivim vodenim ogledom razstave Rajka Ferka, je prisotne, žal je publike bilo zelo malo, pozdravil tudi radenski župan Roman Leljak, ki je izrazil zadovoljstvo, da lahko gostijo takšne umetnine.

img_0081

Omeniti tudi kaže, da je Leljak odkupil eno izmed slik – umetnin, ki jo je ustvarila akademska slikarka iz Italije, s čem bo pomagal Rajku Ferku pri organizaciji 12. kolonije Duplek art, ki terja veliko sredstev. Mimogrede slednja bo med 4. in 7. junijem na stari lokaciji v okolici Maribora.

img_0007-001

Ob odpiranju razstave je Rajko Ferk poklonil dve umetniški sliki Radetu Bakračeviću za dolgoletno sodelovanje na umetniškem polju in za povezovanje slovenskih in srbskih umetnikov. Ob tej priliki sta bila prisotna župan občine Radenci Roman Leljak, podžupan Miran Jelen in veliko število ljubiteljev slikarstva.

img_0012

Ob tej priliki se je Rade Bakračević zahvalil Rajku Ferku in povedal nekaj besed o njegovi umetnosti: »Ferkove slike kažejo emocionalno in erotično razumevanje umetniškega ustvarjanja in inspirativnih premis do stvari, na katere kaže jasnoviden blesk pravega slikarja.

img_0039

Njegove slike vsebujejo miselne, emotivne in erotične preokupacije, v katerih umetnik najde samega sebe in svojo vizijo, ki jo od rojstva nosi v sebi.

img_0022

Vse njegovo življenje je vezano na barvo, ki jo nosi v sebi. Vsebuje in oživlja vse erotično, ki je nekje globoko v njem, toda prav tako blizu njegovega izraza, tako v risbah kot v slikah. On spreminja svet na bolje, na svoj način, čeprav se tega mogoče sam ne zaveda zaradi svoje skromnosti, ki jo je v svojih genih prinesel s svojim prihodom na ta, za njega čuden svet.

img_0016
Kot veliki poznavalec barve, je Ferk na svoji razvojni poti do popolnosti dodelal raznovrstnost barvnih odtenkov in prav tako postal gospodar barve, ki mu od tedaj služi, tako kot mu odgovarja. Originalnost njegovih slik je maksimalno prepoznavna in ekstremno vidna«.

Foto: Matjaž Živec, Oste Bakal in Rade Bakračević.