SELO SA 700 STANOVNIKA UGOSTILO 15.000 GOSTIJU!

14-nasa-ekipa-aleksandra-i-radomir-cubranovic

Ekipa Štajerskih novic javlja iz Belog Blata: Aleksandra i Radomir Čubranović

Završena je u Belom Blatu gastronomska turistička manifestacija Kobasicijada i Rakijada – još dve u nizu brojnih turističkih manifestacija koje se u imenu završavaju sa „JADA“ kao što su: slaninijada, čvarkijada, paprikijada, pogačijada, guščijada, fijakerijada, paprikašijada, kotlićijada, sarmijada, pihtijada… ali nijedna od ovih manifestacija nije dostigla gostoljubivost za Ginisov rekord kao malo banatsko mesto – Belo Blato, kraj Zrenjanina, a u Banatu.
Ovo bajkovito seoce sa 700 žitelja okruženo vodom: Tise, Starog Begeja u srcu poznate “Carske bare” i u blizini najvećeg ribnjaka u Evropi – “Ečka”, a samo 27 kilometara od Zrenjanina na upravo završenoj 7. Kobasicijadi i Rakijadi ugostilo je više od 15.000 gostiju(!) To je 22 puta više gostiju od ukupnog broja stanovnika Belog Blata(!).
Sokaci sela bila su „pretesan“ parking prostor za mnoge motorizovane goste koji su došli iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Pančeva, Kikinde, Rume, Sremske Mitrovice, Bačke Palanke, Sombora, Subotice, Vrnjačke Banje, Guče, iz rumunskih gradova Temišvar i Arad, Bačkog Petrovca… bukvalno iz cele Vojvodine i Srbije. Vozila mnogobrojnih gostiju bila su parkirana čak i 4-5 kilometara na ulazu u Belo Blato, ali niko gostiju nije zamerio stanovnicima jer su videli da ih je ovo selo dočekalo otvorena srca koje se retko gde može osetiti. A u selu dočekali su ih brojne, a raznovrsne, kobasice, šunke, čvarci, kuleni, rakije, vina, kolači, torte, domaće umotvorine koje su mnogi posetioci već zaboravili a čuli su za njih od bake i dede. Svi prodavci i takmičari su ljubazno nudili svoje proizvode „na probu“ bez obaveze kupovine. Naravno, uz dobro jelo i piće bilo je i lepe pesme i igre na centralnoj bini u velikom parti šatoru sa kompletnim kulturno-umetničkim programom. Još nešto: izloženi proizvodi su bukvalno „govorili“ sve jezike. Podsećamo da se u ovom malom selu ravnopravno govori: srpski, slovački, mađarski, bugarski, rumunski, ruski… jer u Belom Blatu živi čak 15 nacionalnosti – tipična vojvođanska slika u malom. Uostalom, mnogonacionalnost stanovništa je tradicija ovog sela od 1866. godine kada su ga prvi put naselili Nemci i nazvali ga Elizenhajm, pa potom Slovaci, Mađari, Bugari, Srbi, Rumuni, a sve do današnjeg nacionalnog izgleda i naziva sela…
Da bismo dočarali deo atmosfere Manifestacije, naša ekipa: Aleksandra Čubranović, fotoreporter i Radomir Čubranović, urednik “Štajerskih novica” za Vojvodinu poklanjaju vam ove fotografije…
Organizatori Manifestacije: “Udruženja kuvara amatera Belo Blato”, Mesna zajednica Belo Blato i Turistička organizacija Zenjanina, marketing i promotivna Agencija BIN Marketing i pokrovitelj manifestacije Grad Zrenjanin potrudili su se da sve bude u najboljem organizacionom redu, a na kraju su podeljene nagrade:
U konkurenciji 60 takmičarskih ekipa nagrađene su sledeće ekipe…

NAJBOLJA KOBASICA
1. Farma Horvat – Bački Petrovac
2. PP Mrgić – Perlez
3. Frižider – Novi Sad

DEKORACIJA POSLUŽENJA
1. Martines – Rumunija
2. Sremačke Lole – Ruma
3. Banatski trougao – Novo Selo

FER PLEJ
Respekt za Klub Tisa 63 – Novi Bečej i Kobasicijada – Šid koje su nastupile revijalno zbog učešća njihovih članova u stručnom žiriju.

NAJORGANIZOVANIJA EKIPA
Pančevci – Pančevo

NAJ HIGIJENA I DEKORACIJA
Bećari – Mužlja

NAJKREATIVNIJA EKIPA
Bugari iz Bešenove – Rumunija

NAJUDALJENIJA TEZGA
Broćića Avlija – Guča
Na kraju manifestacije takmičari, proizvođači kobasica i rakije, brojni posetioci su se rastali u veselju uz pozdrav – VIDIMO SE DOGODINE!

Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović