21 GODINA OD NATO AGRESIJE

Novi Sad: 23. Mar. 2020

1

Novi Sad za vreme bombardovanja
Korona virus koji je zahvatio ceo svet i zbog toga proglašeno vanredno stanje u Srbiji nije omelo Novosađane i stanovnike Vojvodine da se sećaju takođe teških trenutaka: početak agresije NATO-a na suverenu državu SR Jugoslaviju (Srbija i Crna Gora) 24. marta 1999. godine.
Kao i proteklih 20 godina, Novi Sad će i sutra (24. marta) po 21. put obeležiti sećanje na neshvatljivu i nerazumnu NATO agresiju na SR Jugoslaviju (Srbija i Crna Gora) i na poginule . Delegacija Grada Novog Sada prisustvovaće, po tradiciji, u kasarni „Jugovićevo“ komemorativnom skupu jedinica iz garnizona Novi Sad, povodom obeležavanja 24. marta, Dana sećanja na nevino stradale u NATO bombardovanju i početak zločina NATO alijanse na suverenu zemlju, članicu Organizacije Ujedinjenih Nacija. Pored predstvanika Grada Novog Sada vence na spomen obeležje položiće i predstavnici Pokrajine, delegacije garnizona Novi Sad, Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad i porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije.

2

(A) Zgrada RTV-a Novi Sad
Da podsetimo: napadi na SR Jugoslaviju počeli su akcijom pod nazivom “Milosrdi anđeo” 24. marta 1999. godine nešto pre 20,oo časova po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane. Agresija NATO-a je započeta posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu i Metohiji u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine, a bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

3

(B) Žeželjev most je dugo odolevao bombama i projektilima

Vlada SR Jugoslavije je iste noći proglasila ratno stanje. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo 2.500 ljudi (neke procene kažu čak 4.000) i to uglavnom civila. U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, a dan-danas se osećaju posledice bombi koje su punjene osiromašenim uranijom, a mnogi delovi Srbije još nisu bezbedne od zabranjenih (a korišćenih) kasetnih bombi…

4

(C) Noćno bombardovanje Novog Sada

Ukupna materijalna šteta se ceni na oko 100 milijardi dolara. Ondašnja vlast je zatražila nadokandu štete od članica NATO koja nikada nije isplaćena (!).

5

(D) Varadinski most
Novi Sad je u NATO agresiji često bio na meti aviona i dalekometnih raketa: više desetina puta bombardovana je Rafinerija, srušena su tri mosta – Most slobode, stari Petrovaradinski most i Žeželjov most, potpuno je uništena zgrada Radio Televizije Vojvodine iako po ženevskoj konvenciji mediji, škole i bolnice ne smeju biti meta vojnih napada…
Novosađani zato nikada ne mogu da zaborave NATO agresiju…

6

(E) Bomardovanje Rafinerije i Žeželjevog mosta

Novosadski fotoreporter pokojni Miljan Čubranović (sin našeg urednika Radomira) je prvi u svetu u aprilu 1999. godine, dok je još trajala agresija, izdao sa novosadskim “Stylosom” razglednice bombardovanja Novog Sada. Razglednice su priložene sa ostalim fotografijama sa naznakom: a,b,c,d,e .

7

(E)19.06.2002. Novi Sad Novosadsko kupalište je prepuno iako su radovi na obnovi mosta uveliko u toku. snimio: Miljan Chubranovic
Agresija SRJugoslavije je okončana 10. juna 1999., usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga Vojske Jugoslavije sa Kosova i ulazak u pokrajinu Kosovo i Metohiju međunarodnih vojnih trupa.
Radomir Čubranović
Fotografije: pokojni Miljan Čubranović