Dejan Milosavljev najbolji golman Nemačke

Srpski sport u Berlinu

dejan-milosavljev-u-akciji-odbrane-gola

Dejan Milosavljev u akciji odbrane gola.

Dejan Milosavljev najbolji golman Nemačke

Marko Lopušina

“Rukomenti savez Nemačke objavio je ovih dana da je zvanično najuspešniji golman prvenstva za sezonu 2019/2020. naš Dejan Milosavljev. On je vratar rukometnog tima “Fukse Berlin” i reprezentativac Srbije. Anatitičari najjačeg rukometnog šampionata na svetu izračunali su da je Milosavljev najuspešniji golman Nemačke, jer je u proseku, u protekloj sezoni zaustavljao svaki treći udarac protivničkih šutera (35,5 odsto) na gol “Lisica iz Berlina” – javio nam je srpski aktivista Đuro Plavšić iz nemačke prestonice.
Nemački ljubitelji rukometa, stručnjaci i navijači smatraju da je Dejan Milosavljev napravio pravi podvig, jer je branio tek oporavljen i rovit. Posle povrede koju je dobio početkom 2019. godine, branio je odlično i postao najbolji golman Nemačke. To mu je druga titula u poslednje dve godine. Prethodno je Dejan Milosavljev bio proglašen za najboljeg golmana Evropske rukometne lige za 2018. godinu.
“Naime, Milosavljev je branio gol rukometaša “Vardara” iz Skoplja. Želeo je da se dokaže Mekedoncima, ali i selektoru srpske reprezentacije tako da je odlično branio. Novinari su ga nazvali “Srpska Hobortnica”. U anketi rukometnog sveta Dejan Milosavljev je tada dobio najveći broj glasova navijača i novinara. Proglašen je za najboljeg golmana iz Srbije u EHF Ligi šampiona na Starom kontinentu u sezoni 2018/19. godine” – objasnio nam je Đuro Plavšić, koji će uspeh ovog sportista ovekovečiti u svojoj knjizi “Srbi u Berlinu dva”.
Dejan Milosavljev, zvani Banda je div među stativama. Visok je skoro dva metra. Ima raspon ruku veći od dva metra. Težak je 118 kilograma. Poreklom je iz sela Dolova, ali zvanično piše da je rođen 1996. godine u Pančevu, u Banatu, pa je otuda i dobio ovaj nadimak Banda. Rukometom je aktivno počeo da se bavi 2014. godine kada je zaigrao za RK “Jugović”. Talentovan i siguran mladi golman privukao je prvo pažnju RK “Crvena zvezda”, a potom i RK “Partizan” i nastupao u Beogradu.
Za samo četiri godine Milosavljev je postao internacionalac. Početkom 2018. zaigrao je za skopski “Vardar”. Makedonski tim, stvoren mecenstvom jednog ruskog zaljubljenika u rukomet, postao je evropski šampion, a Milosavljev je vođen stručnom rukom trenera golmana Dejana Perića postao u Skoplju evropski vratar broj jedan.
“U vreme kada je sa “Vardarom” osvojio titulu prvaka Starog kontinenta u “Lanxess Areni” u Kelnu, naš golman je postao i reprezentativac Srbije. Za Nemce je to bio znak da mladi Srbin sa 23 godine starosti sjajan potencijal za Berlince. Angažovan je pod hitno. Time je nastavljena tradicija srpskih rukometaša da igraju za najbolje nemačke klubove.” – priča nam Đuro Plavšić.
Inicijativu da se Dejan Milosavljev dovede u Berlin dao je glavni trener Velimir Petković. Pregovore i dogovore sa Milosavljevom vodio je vrhunski nemački menadžer Bob Haning. Ugovor sa RK “Fukse Berlin” (“Berlinske lisice”) Dejan Milosavljev je potpisao u maju 2019. godine. Obavezao se da će za Berlince da brani do 2024. godine. U prvoj sezoni Milosavljev je nastupao sa najpopularnijim berlinskim rukometašima, klupskim legendama Silvio Hajnefeterom i Martinom Cimerom.
U decembru 2019. Milosavljev je povredio koleno i otišao na operaciju. Bio je izbačen iz rukometnog stroja. Uspeo je da se brzo oporavi i da već na početku drugog dela takmičenja u nemačkom šampionatu, u februaru 2020. brani mrežu RK “Fukse Berlin”. Zbog te povrede nije mogao da zaigra za tim Srbije na Evropskom prvenstvu. Nastavio je sjajno da brani.
Kao čuvar mreže doprineo je pobedama berlinske ekipe protiv timova “Magdeburg” i “Lowen” i kluba “Erlangen”. Imao je po 15 sjajnih odbrana udaraca iz igre i po četiri sa penala. Dao je i jedan gol. Pored Dejana u pobedama su učestvovali i “naši” rukometaši Miloš Vujović, Jakov Gojun, Mijajlo Marsenić, Marko Kopljar i Stipe Mandalinić. Na tribinama Maks Šmeling dvorane u Berlinu navijači su ga prozivali uzvicima “Banda majstore”.
Zahvaljujući golmanu Dejanu Milosavljevu tim “Berlinske lisice” je bio finalista Kupa Nemačke u rukometu. A u sezoni 2019/20. Nemačke rukometne lige zauzeo je šesto mesto. Glavni trener Velimir Petković i golman Dejan Milosavljev veruju da tim “Fukse Berlin” može u idućoj sezoni da bude vicešampion Nemačke.