IZLOŽBA SVETSKOG RENOMEA U NOVOM SADU

Juče (utorak,30. jun 2020.) u Muzeju Grada Novog Sada otvorena je izložba svetskog renomea pod nazivom ROMA AETERNA (večni Rim) – remek-dela rimskog vajarstva. Ova dela biće predstavljena na jedinstvenoj izložbi za posetioce od danas (sreda,1. jul) i biće otvorena do 11. septembra u Zbirci strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada.

Izuzetna dela-eksponati dolaze iz Fondacije Dino i Ernesta Santareli, društveno-korisne neprofitne organizacije koja je nastala da bi podstakla istraživanje i širenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu. Kustoskinja je Danijela Riči. Izložbu organizuju Glocal Project Consulting, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Muzej grada Novog Sada, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Grada Novog Sada, uz podršku Banca Intesa i DDOR osiguranja.
Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević u prisustvu gradonačelnika Novo Sada Miloša Vučevića, ambasadora Republike Italije Karlo Lo Kaša, direktorke Muzeja grada Novog Sada Vesne Iković, predsednika DDOR osiguranja Đorđa Markeđanija i predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa Draginje Đurić.
– Naziv izložbe je veoma upečatljiv. Od osnivanja Rima prošlo je 2800 godina, a za to vreme sijao je jakom svetlošću na istorijskoj pozornici čovečanstva i ostavio duboke tragove u različtim oblastima. Na rimsko nasleđe podsetimo se na stotine načina, kroz našu pravnu i medicinsku terminologiju, kroz brojne jezike koji su nastali iz raskošknog latinskog – rekao je ministar Vukosavljević.
– Kada se kaže večni grad, zna se da se govori o Rimu. Rimljani su imali izreku da svi putevi vode u Rim, a u naredna dva meseca put umetnosti za Rim ići će preko Novog Sada – Evropske prestonice kulture. Čast nam je što će ova izložba biti predstavljena u Muzeju grada Novog Sada, jer će unaprediti kulturnu ponudu, u nesvakidašnjim okolnostima koje su nas zadesile. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da izložba bude realizovana. Novi Sad je pravi partner koji je uvek na visini zadatka da obezbedi najekskluzivnije i najatraktivnije izložbe u Muzeju grada. Pozivam Novosađane da iskoriste izuzetnu priliku i da, poštujući mere zaštite, dođu i uživaju u predivnim umetničkim delima. Kao manja i ekonomski slabija država, u uslovima epidemije bolesti Kovid 19, iskazali smo solidarnost sa prijateljskim narodom iz Italije. Želimo im brz oporavak i jačanje ekonomije, jer je to od interesa i za srpsku ekonomiju – naglasio je gradonačelnik Vučević.
Ambasador Italije Karlo Lo Kašo istakao je da se izložba realizuje u okviru snažnih odnosa Srbije i Italije na polju kulture.
– Izložba će dočarati veličanstvenost kulturne baštine Italije, ali predstavlja i opipljiv znak povratka kulturnih aktivnosti koje trpe poteškoće u vremenu društvene distance-, istakao je ambasador Italije.
Ova izuzetna izložba vodi posetioce kroz 19 vekova istorije rimskog kolekcionarstva kroz 33 umetnička dela raspoređena hronološkim redom od I veka p.n.e. do XVIII veka n.e. Skulpture su uglavnom od mermera, alabastera i porfira i na reprezentativan način prikazuju razvoj umetnosti i stilskih pravaca u Rimu, podeljene su na portrete istorijskih ličnosti ili životinja i portrete paganskih božanstava, satira…
Izložba, između ostalog, sadrži i portret kraljice Kleopatre VII, portret Ulpije Felicitas koji je verovatno bio deo nadgrobnog spomenika, niz muških bista, zatim tu se nalazi glava palmirskog sveštenika svrstana među najbolje skulpture Palmire. Može se videti i monumentalna konjanička statua orijentalnog strelca, dve skulpture životinja – psa koji leži od žutog mermera, izrađenog po uzoru na sličnu skulpturu iz V veka p.n.e. koja se čuva u Akropoljskom muzeju u Atini, i vepra koji je pripadao rimskom nadgrobnom spomeniku.
Pažnju će privući i portreti Didija Đulijana i kardinala Marcija Đinetija, statua boginje Dijane od mermera u boji, veličanstvena Vestalka od alžirskog alabastera i pozlaćene bronze i velika statua Bahusa čiju je restauraciju realizovao neki od Berninijevih saradnika u XVII veku.
Izložba se završava statuom Apostola Svetog Bartolomeja. Ova jedinstvena figura potiče iz ikonografske tradicije koja se javlja u drugoj polovini XVI veka sa prvim naučnim publikacijama koje istražuju anatomiju ljudskog tela.
Inače, ova izložba je imala prvo predstavljanje 2012. godine u Palati Šara u Rimu, a pre postavke u Novom Sadu gostovala je u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani i u Narodnom muzeju Gruzije u Tbilisiju.

Radomir Čubranović