Država dijasporu i region sufinansirala sa 92 miliona dinara

Posle odlaganja zbog pandemije korone virusa i uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, naše Ministarstvo spolnjih poslova i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ponovili su konkurs za sufinansiranje projekata naših organizacija u rasejanju.
Odlukom Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu od 8. jula ove godine, sredstva za sufinansiranje odobrena su za 232 projekta srpskog naroda u regionu. Njihova namena je da doprinesu očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u rasejanju.
Ukupna investicija u ove projekte u regionu za sufinansiranje od strane Vlade Srbije je 46 miliona dinara. Kao i ranijih godina Uprava je odlučila da najviše sufinansira projekte iz Bosne i Hercegovine – njih 63. Najveći dobitnik tih sredstava je društvo „Prosvjeta“, kako u samoj BiH, tako i njena filijala u Austriji. A najviše novca, čak 850.000 dinara dat je za troškove Filmskog festivala u Trebinju i 400.000 dinara za Međunarodnu umetničku koloniju „Lastva“, takođe u Trebinju.
Srbi u Mađarskoj su sufinansirani za sedam projekata, a Srbi u Rumuniji sa samo četiri projekta. Razlog za ovako mali broj projekata iz Mađarske i Rumunije na sufinansiranju je veroratno taj što su Srbi u ovim državama nacionalna manjina i dobijaju bogate dotacije od vlasti iz Budimpešte i Bukurešta. Najviše sredstava za sufinansiranje u Mađarskoj (300.000) dobio je projekat „Upoznavanja istorijskih, kulturnih i verskih znamenitosti Srbije“. A u Rumuniji za Školu srpskog jezika pri Savezu Srba dato je 400.000 dinara.
Srpska udruženja iz Makedonije dobili su sredstva za 13 projekata, od kojih je po datom novcu najvredniji projekat „Zebrnjak“. Za Srbe iz Slovenije odvojena su sredstva za 21 projekat. Najvredniji je (600.000 dinara) projekat Saveza Srba Slovenije pod nazivom Svesrpski sabor u Sloveniji.
Hrvatski Srbi su dobili novac za 31 projekat. Najviše sredstava (400.000 dinara) dobili su Zajednica Srba u Istri za Festival srpske kulture i KUD „Sloga“ iz Vukovara za Festival mladih (350.000). Srbima u Crnoj Gori odobreno je sufinansiranje za 28 projekata. Najviše novca je dato Srpskom kulturno-sportskom centru „Karađorđe“ 450.000 dinara za „Obilježavanje događaja od istorijskog značaja za srpski narod“
Iz matice Srbije preko ovog konkursa Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije u sektoru regiona finansira se 60 projekata. Najviše sredstava dobila je beogradska Matica iseljenika i Srba u regionu – 700.000 dinara. Na prvi pogled neki od brojnih projekata organizacija iz Srbije nemaju bliske tematske veze sa srpskim narodom u rasejanju.
Odlukom Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, sredstva za sufinansiranje odobrena su za 168 projekta srpskog naroda u dijaspori. Reč je o sufinansiranju 46 miliona dinara. Njihova namena je, takođe, da doprinesu očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u rasejanju.
U dalekim zemljama gde žive Srbi u rasejanju, prvi projekat koji Uprava sufinansira je „Digitalna aplikacija za vežbanje srpske gramatike – padeži“ našeg durštva „Ivo Andrić“ iz Australije.
U Austriji od dvanaest projekata, najviše sredstava, po 300.000 dinara, dobili su projekti „Bambijevo veče tradicije i kulture“ i „Prosvjetina škola srpskog jezika“.
U Velikoj Britaniji su dotirana dva projekta, a u Irskoj jedan. Srbi u Italiji dobili su sredstva za šest projekata, od kojih je „Brojanica – putevi srpskih junaka“ dobila 400.000 dinara, kao i knjiga „Dobro došli na Kosovo“ na italijsnskom jeziku.
Srbi u Nemačkoj će sredstvima MSP-a raditi pet projekata. Najviše novca (350.000 dinara) dobilo je literarno udruženje „Sedmica“ za svoje tradicionalne Oktobarske susrete pisaca.
Norveški Srbi su dobili sufinansiranje dva projekta, a američki Srbi pet projekata. Najviše novca u SAD je dobila Slavica Plećaš Gak sa saradnicom (350.000) za projekat „Zabranjene žene“ ili „Devojka se suncu protivila“. Čikaški „Radio Avala“ dobio je 300.000 dinara, a veoma važna „Teslina naučna fondacija“ samo 250.000 dinara.
Srbi u Finskoj za „Dane srpskog filma“ dobili su donaciju od 150.000 dinara. Francuskim Srbima sufinansiraju se pet projekata, od kojih je najskuplji (550.000 dinara) Dani Srbije i srpske kulture u Parizu, tokom novembra ove godine.
Društvo „Radost“ iz češke dobilo je 300.000 dinara sa manifestaciju Dani srpskog savremenog stvaralaštva u Pragu. Isto toliko novca dato je za Srpsko vojno groblje u Velikom Međeru, koje prerasta u Srpski muzej u Slovačkoj.
Švajcarski Srbi dobili su sufinansiranje šest projekata. Najviše je novca (450.000) dobio KUD „Kikac“ za jedanaesti Susret folklora dijaspore. U Švedskoj se sufinansira sa 200.000 dinara samo proslava 45 godina rada i postojanja KSD „Srbija Malme“.
Srbi iz Španije dobili su novac za dva projekta. Udruženje „Ivo Andrić“ realizuje Treći ciklus srpskog filma, a Parohija SPC održava Izložbu sveštene umetnosti u crkvi Vavedenja presvete Bogorodice.
Ne zna se po kom kriterijumu su se u sektoru dijaspore našli učesnici konkursa iz Srbije, njih čak 113, kad ih već ima i u sektoru regiona. Iako je konkurs za sufinansiranje namenjen prevshodno srpskim društvima, udruženjima, savezima iz rasejanja, na njemu je ubedljivo najviše učesnika iz Srbije – 173. Najviše novca dobio je Udruženje građana „Moj heroj“ (800.000 dinara) za projekat „Novi serijal i privredna manifestacija – Moju zemlju srce bira“.
Primetno je da su većina projekata Srba iz regiona i Srba iz dijaspori sufinansirani sa iznosom do 200.000 dinara. Da li je to dovoljno za podršku ovih, ukupno 400 projekata u dvadesetak država sveta? Odgovor na ovo pitanje znaju samo korisnici ovih državnih sredstava.
Ove odluke odobrili su ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Srbije gospodin Ivica Dačić i ovlašćenji generalni sekretar MSP gospodin Veljko Odalović.
Marko Lopušina