KDAJ BO OTVORITEV GLAVNEGA TRGA V MARIBORU

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE.

Obnova Glavnega trga in Koroške ceste se bliža koncu. Kdaj bo otvoritev?

MARIBORINFO: Nina Katarina Bračko 21. Julij 2020 06:50 v Lokalno

  •  

Obnova Glavnega trga in Koroške ceste je skorajda že povsem zaključena. Preverili smo, do kdaj bodo dela še potekala in kdaj občina načrtuje uradno otvoritev.

Obnovitvena dela na Glavnem trgu in Koroški cesti se bližajo zaključku. Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, manjka le še izvedba elektro omarica na stiku z Gosposko ulico. Priklop elektrike bo predvidoma izveden še konec tega meseca. 

Za senčnike bodo poskrbeli gostinci

Na Glavnem trgu, Koroški cesti in Mesarskem prehodu je v teku še ureditev kanalizacije z oplaščenjem. Prav tako na Koroški cesti in Glavnem trgu poteka še izvedba javne razsvetljave in dobava urbane opreme. 

Senčnikov na trgu ne bo postavila občina, ampak te naročajo in dobavljajo gostinci sami. Vendar pa morajo biti naročeni senčniki izvedeni v skladu s specifikacijami, ki jih je postavila Mestna občina Maribor. Dobavljeni naj bi bili predvidoma še ta mesec.

Prenovljena mariborska »dnevna soba« je bogatejša za sedem dreves na Koroški cesti in štiri drevesa na stiku z Gosposko ulico. Zaenkrat ni predvidena zasaditev več dreves oziroma druga ozelenitev na tem območju.

So med obnovo nastali dodatni stroški?

Na projektu so nastajala dodatna, tudi nepredvidena dela, so povedali na občini, zato bodo končni izračuni nekoliko drugačni od predvidenih. Pripravljeni naj bi bili še v tem mesecu.

Uradna otvoritev je prestavljena na drugo leto

Na občini so imeli v načrtu otvoritev z domačimi in tujimi gosti še to poletje, vendar so zaradi trenutnih razmer v zvezi s koronavirusom otvoritev prestavili na drugo leto.

»Na Mestni občini Maribor smo želeli ustvariti dogodek na visoki umetniški in protokolarni ravni, s katerim bi skupaj z Mariborčankami, Mariborčani ter domačimi in tujimi gosti pozdravili in uradno odprli prenovljen Glavni trg ter Koroško cesto,« so odgovorili za Mariborinfo.

Občina je bila že v kontaktu s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor, ki naj bi poskrbel za programsko zasnovo in izvedbo dogodka, in z Narodnim domom Maribor, ki bi prevzel tehničen del organizacije prireditve. 

Na Koroški zasadili drevesa najstarejše še živeče vrste

Z otvoritvijo bi zaključili Festival Lent

Prvotno je bila otvoritev načrtovana kot zaključek Festivala Lent, ki bo letos poletja v mestu izjemoma ne bo odprl, temveč zaključil. »Izvedli bi ga seveda na prenovljenem Glavnem trgu pred kuliso obnovljenega Kužnega znamenja,« so pojasnili na občini. 

Zaradi hitro spreminjajočega stanja povezanega s širjenjem koronavirusa, večanja števila okužb in ponovnega zaostrovanja ukrepov, so na občini sprejeli odločitev, da načrtovani dogodek prestavijo na pomlad 2021.

Na občini pojasnjujejo, da je zaenkrat preveč tvegano načrtovati dogodek za veliko množico ljudi: »Na Mestni občini Maribor pa bi si vsekakor želeli, da bi dogodek ob odprtju prenovljenega Glavnega trga obiskalo več kot 500 ljudi in da ga lahko izvedemo v vsebini in podobi, kot smo si jo zamislili.«