SEJEM “SOBRA 2021” V GORNJI RADGONI

8. MEDNARODNI SEJEM OBRAMBE, VARNOSTI, ZAŠČITE IN REŠEVANJA SOBRA BO POTEKAL V ČASU PREDSEDOVANJA SLOVENIJE SVETU EU

V torek, 4. avgusta je na Direktoratu za logistiko MORS v Ljubljani potekala 2. seja programskega sveta SOBRA, 8. mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja. Udeležili so se ga predstavniki Ministrstva za obrambo RS, Slovenske vojske, Policije, Gasilske zveze Slovenije, Grozda obrambne industrije Slovenije in Pomurskega sejma.

Bienalni sejem SOBRA bi moral potekati letos v Gornji Radgoni od 24. do 26. septembra. Prisotni so sklenili, da bi bilo glede na situacijo v zvezi z epidemijo virusa SARS-CoV-2 (COVID-19) letos preveč tvegano organizirati tako množično mednarodno prireditev. Tudi v primeru, da bi jo lahko pripravili, bi bila okrnjena zaradi odsotnosti razstavljavcev in obiskovalcev iz drugih držav. 8. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA se zaradi teh razlogov prestavi na termin od 23. do 25. septembra v letu 2021. Pomurski sejem je sklepu pritrdil, saj želi s prestavitvijo sejma tudi kot organizator prispevati k odgovornemu ravnanju pri premagovanju epidemije. Za leto 2021 pa skupaj z institucijami in razstavljavci, s katerimi sooblikuje sejem, z velikim optimizmom gleda na vsebine, ki jih bo povezal.

Vsi udeleženci so se strinjali, da sejem SOBRA uspešno povezuje celoten sistem nacionalne obrambe, varnosti, zaščite in reševanja ter je vzoren prikaz sodelovanja vseh institucij, ki pokrivajo navedena področja. Od leta 2003, ko je bil prvič organiziran, do danes je dosledno uresničeval svoje poslanstvo in cilje sodelujočih.

Slovenija si je zastavila za cilj, da bo v času svojega predsedovanja svetu EU med drugimi prireditvami, ki jo bodo predstavljale v Evropi, organizirala tudi predstavitev nacionalne obrambne industrije. Izpostavila bo njeno sodelovanje z drugimi evropskimi podjetji in institucijami ter sodelovanje Slovenske vojske z vojskami drugih držav in v zvezi NATO. Sklep članov programskega sveta je bil, da se ta dogodek poveže s sejmom SOBRA.

Na sejmu SOBRA 2021 se bo tako Sloveniji in svetu celovito predstavila slovenska obrambna industrija in njeno sodelovanje s subjekti v Evropi in Svetu. V času predsedovanja Slovenije svetu EU bo glede na poudarjeni mednarodno povezovalni značaj dogodka sodelovalo še več najpomembnejših tujih proizvajalcev. Prvi dan sejma bo organiziran »Industry day«, namenjen ciljni poslovni in strokovni publiki, ostale dni se bo zvrstilo več strokovnih delavnic in odmevnih dogodkov, ki bodo poleg strokovne nagovarjali tudi najširšo javnost. Pomen slovenskih dolžnostnih in prostovoljnih organizacij za obrambo, varnost, zaščito in reševanje državljanov bodo predstavljale zanimive statične in dinamične predstavitve. Ob vsem tem pa bo sejem SOBRA 2021 tradicionalno poskrbel za promocijo poklicev v vojski in policiji, spodbujanje prostovoljstva v civilni zaščiti in gasilstvu ter sodelovanje s civilno družbo.

Pomurski sejem je moral v letošnjem letu odpovedati ali prestaviti v prihodnje leto že vse svoje sejemske prireditve. Obžaluje, da se je to zgodilo tudi s sejmom SOBRA, saj je s tem nastala velika škoda za samo podjetje in tudi za sodelujoče razstavljavce. Z njimi in s partnerskimi institucijami pa z vsem optimizmom že pripravlja sejemsko, poslovno in strokovno leto 2021, ki bo zaradi predsedovanja Slovenije svetu EU še odmevnejše in uspešnejše.

————————

Podrobnejše informacije:

Robi Fišer, projektni vodja sejma SOBRA, telefon +386 2/5642 113, e-pošta: robi.fiser@pomurski-sejem.si
mag. Vesna Dajčman, direktorica komerciale, projektni vodja sejma MEDICAL,
telefon +386 (0)2 564 2 118, +386 (0)41 679 685, e-pošta: vesna@pomurski-sejem.si
Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor, projektni vodja, telefon: +386 2/5642 115,
e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si
Miran Mate, odnosi z javnostmi, telefon +386 41 263 107,
e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si
www.pomurski-sejem.si