Rasejanje nesebično pomaže srpski narod

       

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević

Već decenijama raseljeni Srbi iz sveta pomažu srpski narod u otadžbinskim zemljama. Poslednjih godina u tome se posebno ističe Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”, koja je od novembra 2005. do avgusta 2020. godine prikupila 5 miliona evra donacija, Tim donacijama je ova organizacija u prethodnih 15 godina obezbedila vrednu pomoć za preko 2.600 socijalno ugroženih porodica, koje zajedno broje više od 13.500 dece širom srpskih zemalja na Balkanu.

        U poslednje vreme posebno se ističe i

Fondacija Jelene i Novaka Đokovića, koja ovog meseca pomaže rekonstrukciju obdaništa u selu Stopanja kod Trstenika.U ceo projekat, koji će omogućiti 75 novih mesta za decu iz ovog i obližnjih sela, Đokovići investiraju 24 miliona dinara. Osim rekonstrukcije, planirana je i dogradnja tri nove radne prostorije.

      “ Naša Fondacija je rekonstruisala ili izgradila 45 vrtića i na taj način pomogla više od 22.000 dece. Organizovala je i obuke za blizu 1.600 vaspitača i učitelja u Srbiji. Cilj nam je da najmlađima pružimo idelane uslove za rast i razvoj, a na prvom mestu-podsticајno okruženje za učenje “ – rečeno nam je u Fondaciji Jelene i Novaka Đokovića.

        U srpskoj dijasporii u Srbiji postoji pedesetak fondacija i humanitarnih organizacija, koje od srca daju za svoj narod i decu. Kontinuirano od 2001. godine humanitarno deluju i princeza Katarina Karađorđević i njena Fondacija “Životna linija”. Donirali su i do danas isporučile medicinsku pomoć u vrednosti većoj od 500.000 evra za 17 bolnica širom Srbije i srpskom narodu.

        NJ.K.V. princeza Katarina je od svoje rane mladosti naučila da davanje drugima predstavlja dar. Davanje pruža osećaj zadovoljstva i blagostanja dok činite nešto što menja stvari na bolje, naročito u ovim teškim vremenima kada se ceo svet bori sa korona virusom. Ujedinjenim naporima, i uz podršku dr Daglasa Džeksona, predsednika Project C.U.R.E. iz Denvera, i njujorške humanitarne organizacije “Lajflajn”, u Srbiju su stigla tri kontejnera medicinske pomoći.

       „Moj suprug i ja smo zahvalni dr Daglasu Džeksonu, predsedniku Project C.U.R.E. koji već duži niz godina pomaže mojoj Fondaciji u Srbiji. Veoma je važno, posebno u ovom trenutku, imajući u vidu kroz šta naši herojski lekari, medicinske sestre i medicinsko osoblje prolaze zbog korona virusa, da imaju sve što im je potrebno da bi mogli da pomognu ljudima i da spasavaju živote“ – rekla nam je princeza Katarina Karađorđević, koja sa suprugom prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem živi u Kraljevskom dvoru na Dedinju u samoizloaciji.

        I pored toga princeza i prestolonaslednik organizovali su donaciju doktora Džeksona. U tri kontejnera medicinske pomoći doneto je: 96 električnih kreveta za intenzivnu negu (Strajker ICU kreveti), 3 pedijatrijska kreveta za preglede, 380 madraca za bolničke krevete, 30 stalaka za infuziju, 2 sterilizatora za suvu sterilizaciju, 5 štapova za hodanje, 5 noćnih stočića, 200 štaka, 10 štaka za decu i 40 šetalica.

        Ovu veoma važnu donaciju primilo je 17 bolnica širom Srbije: Klinički centar Srbije – Klinika za digestivnu hirurgiju, KBC Zemun, KBC Dragiša Mišović, Ortopedska bolnica Banjica, Bolnica Sveti Sava i Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu, bolnice u Vršcu, Smederevu, Kikindi, Subotici, Valjevu, Ćupriji, Leskovcu, Zrenjaninu, Loznici, Aleksincu i Dom zdravlja u Vranju.

      “ Fondacija princeze Katarine dobila je donaciju dva nova uređaja za ispitivanje sluha novorođenčadi za klinički centar u Nišu i Kliniku „Narodni front“ u Beogradu. Donacija je vredna više od 10.000 dolara, a obezbedio ju je dr Daniel Megler iz Detroita, otorinolaringolog srpskog porekla, sa preko 55 godina iskustva u medicini.

        „Zahvalna sam Bogu što imam prijatelje kao što je dr Megler, svetski poznati stručnjak za otolaringologiju, koji razume i podržava naša nastojanja da smanjimo broj trajno gluve dece u Srbiji. Moja Fondacija ima veoma dugu i produktivnu saradnju sa dr Danielom Meglerom i institutom Holi. Posebno se radujem prvoj Konferenciji medicinskih sestara srpske dijaspore od 15. do 17. aprila 2021. godine. Među govornicima na ovoj značajnoj konferenciji biće i dr Megler sa svojim timom, na temu ispitivanja sluha“ – obavestila nas je princeza Katarina Karađorđević.

       I Srpska pravoslavna crkvena opština u kantonu Tićino, u Švajcarskoj, Humanitarna organizacija „Nemanjići“ iz Belincone i organizacija Grupa za podršku selu Bare Miće Vukića iz Kjasa organizovali su akciju prikupljanja i donacije specijalnih bolničkih kreveta zdravstvenim centrima u Srbiji i Republici Srpskoj. Pomoć koja je već stigla u Gradišku, Doboj, Bijeljinu, Kragujevac, Užice i Prijedor vredna je više od milion evra.

         U 12 punih šlepera našlo se oko 400 kreveta, u vrednosti većoj od milion evra. Kreveti su stigli u centre u Gradiški, Doboju, Bijeljini, Kragujevcu, Užicu i Prijedoru. Jedan od donatora je bio Mićo Vukić (1971), čovek velikog srca.

         Aleksandar Alek Kavčić, profesor iz SAD odlučio je da finansira besplatne udžbenike za naše đake. Ovaj Beograđanin, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, a danas jedan od vodećih informatičara na planeti, pozvao je nastavnike u Srbiji da pišu udžbenike čije će izdavanje finansirati njegova fondacija „Alek Kavčić”, a zatim ih besplatno objavljivati na internetu.

        Lista srpskih donatora iz rasejanja je svakim danom sve veća. Pored poznatih ljudi, biznismena i posebno sportista, aktivni dobrotvori su i manje poznate ličnosti iz dijaspore.

Nenad Tomović (31), fudbalski reprezentativac Srbije, koji živi u Italiji, je, na primer, značajno pomogao i niški Klinički centar. Sa svojom porodicom, suprugom i troje dece Tomović je na pravi i izuzetan način pokazao koliko voli Srbiju i, svakako, da brine o srpskom narodu sa kojim, kako je rekao, deli uvek i dobro i zlo. Iako je u centri pandemije, u Italiji, gde je imao mnogo prilika da se upozna sa opasnostima i posledicama koronavirusa, posle kupovine aspiratora za Klinički centar Kragujevac i Klinički centar Srbije u Beogradu, Nenad Tomović darovao je opremu niškom centru vrednu 12.000 evra.

        U dalekoj Austrliji, na primer, naši ljudi su organizovali dobrotvorni turnir u stonom tenisu. Oraganizatori su bili sveštenici i parohijani Crkvene Opštine „Sveti Sava“ Vudvil Park u Adelajdu. Na turniru je učestvovalo 38 igrača. Titulu pobednika ovogodišnjeg turnira je prisvojio Nino Bezbradica, koji je u finalu u uzbudljivom meču slavio protiv Srđana Gazibarića.

        U Adelaidu je održan i humanitarni košarkaški turnir “Trojka iz bloka”. Održana je i Kotlićijada sa 8 učesnika, na kojoj je prikupljena pomoć od 2.100 dolara.

Marko Lopušina