Priprema se Balkan festival u Beču: Srbi imaju svoj štand i binu

Bečki gradonačelnik Mihael Ludvig Folklorna grupa KUD Jedinstvo

  

       Rukovodstvo 10. bečke opštine planira da 26. septembra 2020. godine organizuje Balkanski festival.

Na festivalu će, kako smo saznali u Kabinetu gradonačelnika austrijske prestonice dr Mihaela Ludviga, učestvovati, između ostalih, predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka, koji žive u ovoj opštini.

      „ Predviđen je zanimljiv kulturno-umetnički program, u kome će učestvovati i građani balkanskih zemalja, koji žive i rade u Austriji. Oni će predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, muzičku baštinu i kulinarsku tradiciju“ – rečeno nam je u bečkom Magistratu.

        Ovo je treći po redu Balkan festival, koji organizuje grad Beč, na čelu sa strankom SPO i gradonačelnikom dr Mihaelom Ludvigom, koji lično sarađuje sa srpskim aktivistima i poslovnim ljudima.

       „Svi srpski klubovi, članovi Zajednice srpskih klubova iz Beča, mogu da učestvuju  i predstave se na ovom festivalu. Deseta bečka opština odvojila je značajna finansijska sredstva za održavanje ove značajne manifestacije. Tako d aće finansirati i nastupe naših kulturnih grupa i umetnika“ – izjavio je Luka Marković,

predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

        Kako nam je objasnio ovog puta na Balkan festivalu u Beču krajem septembra ove godine nastupiće Banjalučka filharmonija, folklorni ansambl KUD „Branko Radičević“ i KUD „Jedinstvo“ iz glavnog grada Austrije.

        Luka Marković je Bečlija. Odrastao je u srpskoj porodici, koja se godinama bavi trgovinom i ugostiteljstvom u Austriji. Od 1996. godine Marković je samostalni privrednik. Aktivni preduzetnik je postao nekoliko godina nakon završene mature i obrazovanja za mašinskog tehničara i tehničkog crtača. Otac je dvoje dece.

        Na izborima prošle jeseni postao je predsednik Zajednice srpskih klubova. Odmah je renovirao službene prostorije Zajednice i na zgradi postavio tablu sa napisom ove srpske organizacije. Zajednica srpskih klubova ima 12 kolektivnih članova, a uskoro prima i nove klubove u svoj sastav.

       Zajednica srpskih klubova u Beču je proširena i sa osam novih sekcija koje će se baviti određenim temama. Sekciju za kulturu i umetnost vodi Saša Božinović, sekciju za omladinu i sport Aleksandar Stanković, sekciju za društvene i javne odnose Vesna Dimitrijević, sekciju za administrativne odnose Boris Drinić, sekciju za žene i porodicuJagoda Dekić.

Sekciju za privredne aktivnosti vodiće Neško Čestić iz Udruženja srpskih privrednika.
        Obrazovna sekcija biće zadužena za srpski jezik, veronauku i integraciju, a s obzirom na to da su ovo veoma važne teme, novi predsednik još razmatra ko će voditi ovaj tim. Za humanitarni i socijalni odbor ima predlog, ali još uvek nije odlučeno ko će voditi humaniratne aktivnosti Zajednice.

      „Kada bečki gradonačelnik bude stigao na Balkan festival naši trubači će ga dočekati sa srpskom muzikom“ – saznali smo u Zajednici.

         Srbi u Beču će na ovom sajmu kulture imati svoj štand i binu, na kome će svoje stvaralaštvo predstaviti naši umetnici i članovi klubova. Trubači i folklorne grupe će izvoditi srpske narodne igre i pesme.  Biće ovo posle duže pauze prva veća javna manifestacije srpske kulture u Beču.

         “Kao i sve ostale zajednice, udruženja, poduzetnici i ostali građani, i mi kao Zajednica srpskih klubova u Beču,  poštujemo odredbe vlade Austrije, ali je i samim tim život udruženja sveden na minimum. Trenutno funkcionišu humanitarne sekcije, a mi se trudimo da svaku novu uredbu vlade prenesemo našim klubovima i našim članovima, kako bismo ih na taj način informisali. Naše aktivnosti oživeće na jesen” – izjavio je nedavno Luka Marković.

          U goste na Balkan festival je pozvan i istoričar Predrag Marković iz Beograda ,koji će dan ranije, 25. septembra 2020. godine održati predavanje „ Doprinos Srba evropskoj kulturi“ na nemačkom jeziku, a na poziv Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“, koje će se, takođe, predstaviti na ovom festivalu.

          Na dan Balkanskog festivala, zahvaljujući angažovanju predsednika Luke Markovića, srpska zajednica će svečano otvoriti renovirane svoje službene prostorije uz kulturno-umetnički program i prisustvo visokih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Austrije.

Marko Lopušina