Patrijarh Irinej najavio dolazak patrijarha ruskog Kirila na otvaranje hrama Svetog Save

Ekskluzivno

Patrijarh Irinej najavio dolazak patrijarha ruskog Kirila na otvaranje hrama Svetog Save

    –  Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej primio je u subotu, u svom kabinetu u Patrijaršiji srpskog humanitarca Miluna Nikolića iz Beča.

Marko Lopušina

Patrijarh srpski Irinej i gospodin Milun Nikolić su stari poznanici i prijatelji, još iz vremena kada je patrijarh Irinej bio vladika niški, a Milun Nikolić, gastarbajter u Austriji i dobrotvor, koji je gradio crkve u zavičaju opštine Bojnik i renovirao hramove SPC u Austriji. 

      Njihov razgovor je i počeo o situaciji  u parohiji Bojnik, odakle je Nikolić patrijarhu Irneju doneo na dar struk ubranog bosiljka:

      „ Ovo je Božji miris Srbije“ – zahvalio se Njegova Svetost.

      Kada je Milun Nikolić poglavaru Srpske pravoslavne crkve darovao i komplet najmodernijih austrijskih maski protiv virusa korona, patrijarh Irinej je sa osmehom rekao:

     „ Neće ova pandemija doveka da traje!“

      Milun Nikolić je kao bivši član Odbora Eparhije austrijsko-švajcarske obavestio patrijarha Irineja da je virus korona naneo ozbiljnu štetu SPC u Austriji, jer su neki hramovi bili zatvoreni, služba sa vernicima obustavljena, a neki sveštenici su oboleli.

      „Zbog toga, a i zbog nekih nesporazuma naši vernici u Austriji i Beču odlaze u ruske i grčke hramove, pa su naše crkve poluprazne“ – izjavio je Milun Nikolić.

      Partijarh Irinej je rekao da će se podrobno informisati o situaciji u Eparhiji austrijsko-švajacrskoj i ako treba da će o njoj raspravljati naredni Arihjerejski sabor SPC.

        U razgovoru je bilo reči i o stanju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u srpskom rasejanju, jer ima mnogo eparhija SPC u stranim zemljama, na šta je patrijarh Irinej rekao:

„ Nisu sve države inostranstvo. Imamo mi brojne srpske zemlje u kojima je naša Crkva izuzetno aktivna i brine o svom narodu“ – naglasio je Njegova Svetost prtijarh srpski.

      Na pitanje koliko Crkvi smeta što SPC u Austriji i Nemačkoj, gde ima najviše naših ljudi, naša Crkva nema status verske zajednice već je tretirana samo kao udruženje građana, patrijarh Irinej je rekao:

     „ Mi se nadamo da ćemo dobiti status verske zajednice. To su nam obećali poglavari tamošljih crkava, a posebno grčki mitropolit iz Beča, koji nam daje punu podršku. I naše vladike u Austriji i Nemačkoj imaju dužnost da se kod vlasti izbore za status verske zajednice“.  

         Na pitanja kad će tačno biti otvoren hram Sveti Sava na Vračaru, patrijarh srpski gospodin Irinej je odgovorio:

        “ Svečano otvaranje biće krajem oktobra. Radovi se privode kraju. Sve je urađeno zahvaljujući državi Srbiji i državi Rusiji. Ruski stručnjaci i umetnici su nam jako mnogo pomogli. Ovaj hram već sada ima istorijski značaj kakav je imala crkva Aja Sofija u hrišćanskom svetu”.

        Patrijarh srpski Irinej nam je saopštio da će od svetskih crkvenih poglavara na svečanom otvaranju hrama Svetog Save u Beogradu, najverovatnije biti prisutan patrijarh moskovski i sve Rusije gospodin Kiril, kome je upućen poziv.  

         Na rastanku, koji je bio srdačan, Milun Nikolić i njegov sin Aeksandar, poklonili su patrijrahu Irineju dve knjige “Srbi u Austriji” i “Srbi u Nemačkoj”, čiji su autori akademik Svetlana Matić iz Beča i dr Marko Lopušina iz Beograda.

Foto: Marko Lopušina