NA OTVORITVI 32. FOLKARTA V MARIBORU NASTOPILA FOLKLORNA SKUPINA: »Srpsko kulturno društvo Maribor«, Maribor

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

Maribor: 25. avgust – dvorana »UNION«

Srpsko kulturno društvo Maribor se že 21 let v duhu medkulturnega dialoga uspešno trudi ohranjati jezik, tradicijo in kulturo srbskega naroda, ki živi v Sloveniji. Članov še posebej posvečajo pozornost razvijanju svoje kulture.

Poslanstvo društva je ustvarjanje dodane vrednosti v kulturi, ki se ne meri v materialnem smislu, ampak v sreči in zadovoljstvu tako svojih članov, kot tudi ostale populacije srbskega rodu, ki živi na tem prostoru. V društvu je aktivnih okoli 250 članov, ki imajo zraven folklorne sekcije možnost obiskovati še pevsko, dramsko, literarno in športno sekcijo. Folklorna sekcija SKD Maribor združuje pet različnih podsekcij, in to so Cicibani, Omladinci, Pripravljalna skupina, Veterani ter Izvajalska skupina.

Največja je prav izvajalska skupina, ki deluje že od same ustanovitve društva. Odmevne rezultate je dosegala na mnogih nastopih, na festivalih in na vseh tekmovanjih, ki se jih je udeležila. Največji uspeh je dosegla leta 2018, in sicer na Evropskem tekmovanju srbskih skupin diaspore, kjer je dosegla 10. mesto med 64. skupinami ter osvojila zlato plaketo. 

Veseli nas, da je folklorna skupina Srpskega kulturnega društva Maribor v tem letu, ko je korona dodobra oklestila festivale po vsem svetu, nastopila na našem Folkartu. S svojim nastopom so zaokrožili pozitivno energijo letošnjega festivala.