60. MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA TRKA KROZ SRBIJU ZAVRŠENA U NOVOM SADU

Najveći vojvođanski grad – Novi Sada bio je danas (3.09.2020.) poslednja etapa jubilarne – 60. “ Trke kroz Srbiju. Generalni pobednik trke je član slovačke “Dukle” Martin Haring, dok je u poslednjoj etapi koja je vožena od Zrenjanina do Novog Sada trijumfovao reprezentativac Srbije Dušan Rajović.

Inače, ova,  jubilarna, 60.  trka startovala je 31. avgusta, u Istočnom Sarajevu.

Trka je po etapama bila sledeća:  Prva, ujedno i najteža etapa trke, vozila se od Jahorine do Zlatibora, druga takođe brdska, od Mionice do Požarevca, dok se treća, sprinterska deonica vozila od Zrenjanina i završila u Novom Sadu, ovogodišnjem domaćinu poslednje etape .

– U dugoj tradiciji ove trke, naš grad je već devet puta bio domaćin etape. Mi prepoznajemo značaj i tradiciju ove manifestacije, najveće i najznačajnije biciklističke trke u ovom delu Evrope i sa velikim zadovoljstvom smo je podržali- rekao je Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu  i izrazio zadovoljstvo što je uprkos izazovima koje nameće pandemija virusa Covid-19, u trci učestvovao veliki broj takmičara iz celog sveta što predstavlja izuzetnu promociju Srbije i Novog Sada.

Direktor Trke Vladimir Kuvalja je izrazio zadovoljstvo zbog uspešno organizovane trke i dobre saradnje sa Gradom Novim Sadom. On je istakao da je interesovanje za učešće, uprkos pandemiji bilo veliko i da je u trci učestvovalo 110 seniorskih takmičara iz 25 evropskih i svetskih zemalja.

– U vremenu kada je 70 posto trka, ovog tipa u Svetu otkazano, mi smo realizovali jednu od najuspešnijih i veoma sam ponosan zbog toga. Mogu da kažem da, od 2013. godine nismo imali tako kvalitetnu trku. Biciklistički maraton se nastavlja već sutra kada startuje 14. Međunarodna trka Beograd – Banjaluka, u okviru koje će stotinak vozača, za četiri dana preći 610 kilometara– objasnio je Vladimir Kuvalja.

Trka kroz Srbiju deo je „Europe tour“ svetskog međunarodnog kalendara Svetske biciklističke federacije.

                                                     Radomir Čubranović