Vladimir Vukičević iz Osla ide na Olimpijadu u Tokio ?

      Lepa vest nam je tokom nedelje stigla iz Osla:

      “ Atletičar Vladimir Vukičević, prvak Norveške oborio je na takmičenju u Mađarskoj državni rekord u trci 110 metara sa preponama. Njegov novi rezultat je 13,53 sekundi”.

       Vladimir Vukičević (1991.) je osmostruki prvak Norveške u atletici. Njegova starija sestra (Ljuvica) Kristina (1987.) je bila devet puta prvak Norveške. Najviše zasluge za ovako sjajan sportski uspeh ovo dvoje norveških Srba ima njihov otac, atletičar i trener Petar Vukičević.

       Ovaj Beograđanin (1956) bio je član Atletskog kluba “Crvena Zvezda” i petostruki državni prvak SFRJ na 110 metara s preponama. Odlazi u Norvešku devedesetih godina na poziv da vodi državni atletski tim, o čemu nam danas govori:

     “ U Norvešku sam došao sa mojim dobrim drugom Dejanom Nikolićem, kasnije dugogodišnjim direktorom Beogradskog maratona. Učestvovao sam na par takmičenja u Norveškoj, upoznao Turid buduću majku Kristine i Vladimira, i posle kraće dileme, odlučio da se preselim iz Beograda u Oslo. U Norveškoj sam svih ovih godina radio u sportskom klubu “Vidar” iz Osla, gde sam i danas trener i odgovoran za razvoj vrhunske atletike u klubu. Boje ovog kluba su crveno- bele, što je simblična sličnost sa bojama “Crvene Zvezde.”  ocigledna. 

        Kao trener Vukičević je sarađivao sam sa puno norveških atletskih klubova. Uz to bio je trener Atletske reprezentacije Norveške u dva navrata. Prvo početkom devedesetih kao nacinalni trener za skokove, pa onda od 2003. do 2013 . kao nacionalni trener za preponska trčanja.

       U tom periodu njegova ćerka Kristina, kada je shvatila da je talentovana za sport, odlučila je da bude atletičarka. Imala je tada samo 14 godina kada je krenula u juriš na prepone.

   “ Uz naporan rad Kristina je uspela sa 16 godina da pobedi na omladinskoj Olimpijadi 2003. u Parizu. Posle toga je konstantno napredovala do kraja karijere 2012. godine. Oborila je sve norveške nacionalne rekorde, od omladinskog, preko juniorskog do seniorskog. Osvajala je medalje na juniorskim i seniorskim Prvenstvima Evrope i sveta – ukupno šest. Posle sportske karijere posvetila se porodici. Udala se 2014. godine za sportistu Vadima Demidova. Rodila je dva sina i danas radi kao sportski rukovodilac Parasportista pri Norveškoj atletskoj federaciji” – priča nam njen otac Petar Vukičević.
        Njegov sin Vladimir se, slično kao i sestra, odlučio za atletiku relativno rano, sa navršenih 13 godina. Napredovao je uz očev trening brzo, pa je sa 17 godina bio prvak Norveške za seniore.

        “U devetnaestoj godini Vladimir je bio drugi na Prvenstvu sveta za juniore. Sa 21 godinom postao je na takmičenju u Manhemu norveški rekoder 13.55 sekundi. Oborio je, kao i sestra, sve norveške rekorde, od omladinskog do seniorskog. Vladimir je uporan i srčan, sistematičan i odgovoran. Uz treninge je i diplomirao na ekonomskom fakultetu u Oslu. Kao otac i trener sam posebno ponosan na činjenicu da su mi oba deteta osvojila srebrne medalje na Juniorskom prvenstvu sveta. Time se ne može pohvaliti ni jedan atletski trener u Norveškoj” – kaže Petar Vukičević.
       Na pitanje da li će Vladimir kao norveški sportista učestvovali na Letnjim olipijskim igrama u Japanu, njegov trener kaže:

        “ Vladimir je svakako kandidat za Olimpijadu u Tokiu, ako se uopšte održi!
        Rekorderi u trkama sa preponama Kristina i Vladimir Vukičević su rođeni u Norveškoj, čije državljanstvo imaju i ne mogu da nastupaju za reprezentaciju Srbije.

       “Oboje su svesni činjenice da su Srbi. Vole Srbiju i ponose se svojim poreklom i korenima” – kaže njihov otac.

        Kao trener atletičara, Petar Vukičević nam priznaje da je atletika jako težak sport.

    “ Opterećenja su ogromna, treninzi naporni, a povrede česte. Sportski vek u atletici traje od pet do osam godina. Moja deca su mislila na svoju budućnost.  Kristina je našla sebe u sportu, dok Vladimir planira da radi u finansijskom sektoru. Posao ga već čeka” – tvrdi Petar Vukičević.

        Avgust mesec je bio mesec atletike u Norveškoj i Evropi. Istovremeno dok su trajala sportska takmičenja, Norveška se suočila sa pandemijom virusa korona. Petar Vukičević je svestan posledica ove pandemije, ali nam i priznaje da Norveška kao ekonomski snažna zemlja,

ima mogućnost da ublaži negativne posledice, koje su neminovne.
        Sportske obaveze i kretanje zbog korone, omeli su Petra Vukičevića da ove godine dođe u Beograd i Srbiju, gde živi njegov brat Slobodan Vukičević. Sa novom porodicom obično letuje u Španiji, gde ima porodičnu kuću.

     “ Prošle godine sam boravio u Beogradu sa suprugom i sinovima Aleksandrom (14 godina) i Nikolasom (9 godina). Svideo im se Beograd. Naravno, stadion “Crvene Zvezde” im je bio jedna od glavnih atrakcija” – kaže slavni trener.

       Petar Vukučević je danas u Norveškoj odgovoran za trening perspektivnih atletičara pri Atletskom savezu Osla i za atletičare u klubu  “Vidar” . To radi već sedmu godinu. Istovremeno trenira već desetu godinu norvešku rekorderku na 200 metara Line Kloster. Ona je, uz sina Vladimira, trenutno njegov najbolji atletičar.
      Na pitanje kakva je perspektiva atletike i do kojih granica čovek može da ruši rekorde, naš trener odgovara:

      “ Atletika je bazični sport i najveći olimpijski sport, sa jednostavnim pravilima i raznovrsnim sadržajem.  Budućnost atletike direktno je zavisna od smera koji će rukovodeća struktura svetske atletike da definise. Atletika mora da uđe u škole na velika vrata i to u celom svetu. Istovremeno je neophodno prilagoditi takmičenja publici, dinamizovati takmičenja i prilagoditi ih zahtevima modernog doba, posebno televizije. Atletika je sport koji se gotovo nije menjao više od sto godina. Svet se u međuvremenu potpuno promenio. To je izazov koji atletika mora da reši.

Granice ljudskih mogućnosti u atletici ne postoje. Postoji samo strpljenje kojim se moramo naoružati da bi mogi da sačekamo nove rekorde i nove atletske zvezde” – otvoren je Petar Vukičević i pominje velikane atletike Usaina Bolta i Džeki Ovensa, koji su pomerili ljudske granice ovog sporta.  

       I ističe nam da mala zemlja Norveška danas ima dva možda najbolja evropska atletičara: Karstena Varholma (400 m prepone) i Jakoba Ingebrigtsena (1500 m ptepone), koji su evropski rekorderi sa 23 i 20 godine starosti!  

       “Dakle, u atletici je sve je moguće” – zaključuje Petar Vukičević, tvorac tri norveška i jednog evropskog šampiona.

Marko Lopušina