Svečano otvaranje prostorija Zajednice srpskih klubova u Beču

Pisci u Zajednici srpskih klubova u Beču

        U austrijskoj prestonici u veliko teku pripreme za predstojeći Balkanski festival 25. i 26. septembra  i za svečanost Zajednice srpskih klubova. Kako nas je informisao  Luka Marković, predsednik Zajednice, rad klubova i udruženje je u vreme pandemije korona virusa u Beču, jer se poštuju mere Vlade Austrije, bio sveden na minimum.  

I sam Balkanski festival biće održan u 10. opštini u znaku državnih mera protiv korona virusa. Dakle izbegavaće se masovnost publike, ali će program biti bogat i raznovrstan.   

       „Na našoj bini nastupiće Banjalučka filharmonija, udruženje „Dunav“, folklorni ansambl KUD „Branko Radičević“ i KUD „Jedinstvo“. A istoričar prof. Dr Predrag Marković iz Beograda održati predavanje „ Doprinos Srba evropskoj kulturi“ na nemačkom jeziku- najavio nam je Luka Marković.

      Zahvaljujući angažovanju, pre svega, predsednika Luke Markovića, Zajednica srpskih klubova u Beču, koja ima dvadeset aktivnih članova, je u međuvremenu dobila novo ruho. Istaknuta je na spoljnom zidu do ulice tabla sa zvaničnim nazivom ove srpske organizacije. A unutra je sve okrečeno, lakirano i sređeno.

        „Privodi se kraju kompletno renoviranje prostorija naše Zajednice. Mi ćemo 25. septembra 2020. godine održati svečanost otvaranja ovih prostorija uz kulturno-umetnički program i prisustvo visokih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Austrije – najavio nam je Marković.

      Renovirane prostorije posetili su sa predsednikom Bora Kapetanović, koreograf i predsednik udruženja „Dunav“, Radmila Maksimović, predsednica KUD „Branko Radičević“ i prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić“ i Desa Burazor Aslanidu, predsednica SKPD „Prosvjeta“ iz Štutgarta.

       Govoreći o planovima rada za naredni period predsednik Luka Marković je nagovestio održavanje velike skupštine Zajednice srpskih klubova u Beču, otvaranje javne tribine o aktuelnim problemima srpskog naroda, na kojoj će učestvovati ugledne ličnosti iz Austrije i srpskih zemalja.

      “Prioritet će nam biti da pokušamo da održimo manifestacije koje će pomoći klubovima da se vrate u svoj svakodnevni rad. Naravno da nam je prioritet održavanje kontakta sa vlastima i informisanje naših članova o budućim ili izmenjenim uredbama, ali još je rano donositi odluke o organizovanju raznih manifestacija. Kao i svi odgovorni građani Republike Austrije, nećemo raditi ništa na svoju ruku, nego ćemo čekati informacije nadležnih organa po pitanju putovanja i poseta. Moje mišljenje je da do skoro neće biti normalizacije saobraćaja van granica Austrije uz dobar razlog ili odobrenje struktura vlasti” – kazao je Luka Marković.

      Gošća iz Nemačke, gospođa Desa Burazor Aslanidu je poklonila svoju knjigu „Noć iza berlinskog zida“ novoosnovanoj biblioteci „Mina Karadžić“, koja će biti smeštena u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču.

         Na ovom sastanku u renoviranim prostorijama Zajednice srpskih klubova, razmortrene su mogućnosti buduće saradnje i rad na zajedničkim aktivnostima i budućim projekttima, a sve u cilju očuvanja srpskog jezika i nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u rasejanju pod motom “Zajedno smo jači”..

Marko Lopušina