DANAS SE SLAVI DAN SRPSKOG JEDINSTVA

Beograd okićen srpskim zastavama: Slavi se Dan srpskog jedinstva

Autor: Mateja Beljan, Telegraf

Sa fontane na Slaviji emituju himne Republike Srbije i Republike Srpske

Beograd: 15. septembar – Povodom velikog praznika – Dana srpskog jedinstva – danas su najvažnije gradske ulice okićene sa 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji osvetljene su u bojama srpske zastave, prenosi Tanjug.

– Beograd ponosno slavi Dan srpskog jedinstva – objavio je Vesić na Fejsbuku.

Objekti, kako je naveo, biće okićeni srpskim zastavama dok će sa fontane na Slaviji biti emitovane himne Republike Srbije i Republike Srpske.

– Živeo Dan srpskog jedinstva! – poručio je zamenik gradonačelnika.

– Danas smo doneli odluku o zajedničkom prazniku, dogovorili smo se da to predložimo našim drugim organima, to bi bio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar dan kada je probijen Solunski front. To bi bilo zajednički obeleženo i u Srbiji i Srpskoj gde bismo ne smetajući nikome pokazali da je uspeh jednih i uspeh drugih i da niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa političkim vrhom Republike Srpske.

– Pokušaćemo da na bilo koji način sačuvamo i Srbiju i Srpsku, dosta smo imali rata, vreme je mira i razmišljanja o budućnosti. Oni koji misle da pretnjom sukobima i ratovima mogu da ostvare svoje ciljeve, mi ćemo reći da je to opasno, da smo uplašeni tim pretnjama, ali da se zaista nadamo da nikome neće pasti na pamet da ih ostvaruje. Spremni smo da čuvamo i mir i stabilnost i da popuštamo, ali nećemo dozvoliti progon, proterivanje ili pogrom nad srpskim narodom – istakao je Vučić.