SREČANJE PREDSEDNIKOV ROTARY KLUBOV IN NAJAVA DOGODKOV OB 90. OBLETNICI ROTARIJSTVA NA SLOVENSKEM

PONOSNI NA TRADICIJO, ZAZRTI V PRIHODNOST

RADE BAKRAČEVIĆ – ŠTAJERSKE NOVICE

V petek, 18. 9. 2020, se je v Mariboru srečalo preko 30 rotarijcev iz slovenskih Rotary klubov, ki so predstavili bogato dogajanje ob 90. obletnici rotarijstva na Slovenskem in prisluhnili nastopu harmonikarskega virtuoza Marka Hatlaka in sopranistke Sabine Cvilak. Rotarijstvo je na slovenskem prostoru vzklilo ravno v Mariboru, saj je bil prvi rotarijski klub ustanovljen 15. novembra 1930 v Kazinski dvorani SNG Maribor.

Slovenski rotarijci smo del največje svetovne humanitarne organizacije, Rotary International, ki globalno združuje 1.2 milijona članov. Rotarijci neposredno letno v dobrodelne projekte usmerimo skoraj pol milijarde dolarjev, posredno, v različnih partnerstvih, pa dobrodelnosti namenimo letno skoraj milijardo dolarjev. Smo tik pred tem, da po 40 letih predanega dela vseh rotarijcev in z več kot 10 milijard dolarjev vloženih sredstev, po vsem svetu dokončno izkoreninimo otroško paralizo. V času trajanja akcije Polio+ smo rotarijci pred otroško paralizo zaščitili več kot 400 milijonov otrok.

Rotarijci se ponašamo z bogato tradicijo. Leta 1905 je bil ustanovljen prvi Rotary klub v Chicagu, ZDA, na slovenskem ozemlju pa je bil prvi  Rotary klub ustanovljen 25 let kasneje, 15. novembra 1930 v Kazinski dvorani v SNG Maribor. Pomemben član Rotary kluba Maribor pred 2. svetovno vojno je bil olimpionik Leon Štukelj. Klub je po osamosvojitvi Slovenije ponovno začel delovati leta 1992.

V Distriktu 1912, ki združuje Slovenijo in Severno Makedonijo, danes deluje 1.500 rotarijcev v več kot 70 Rotary klubih, pridružujejo pa se nam tudi mladi, ki se združujejo v Rotaract in Interact klubih.  Vsi skupaj delujemo v dobro skupnosti in na ta način  pozitivno vplivamo na globalno družbo. Letno v dobrodelno delo namenimo približno milijon evrov denarnih sredstev in nešteto naših prostovoljnih ur.  

V petek, 18. 9. 2020, smo v Mariboru predstavili načrtovane dogodke ob 90. obletnici delovanja Rotarijcev na Slovenskem, ob spoštovanju vseh ukrepov povezanih s preprečevanjem širjenja okužb z virusom covid-19. Glavni dogodek ob 90. obletnici se bo odvil 15. novembra v Mariboru, v Kazinski in Veliki dvorani SNG Maribor, kjer je potekal ustanovni sestanke pred 90 leti.  90. obletnica bo poklon rotarijski tradiciji, hkrati pa tudi pogled v prihodnost za katero smo  rotarijci razvili proaktivno »WOW vizijo in strategijo«. 90. obletnica rotarijstva na Slovenskem bo potekala tudi pod častnim pokroviteljtvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

»Živimo v obdobju izjemnih sprememb. Pri tem ne smemo spet ostajati zadaj, temveč biti spredaj in kazati pot naprej sebi in drugim. S tem prevzemamo odgovornost za kreativno spreminjanje sveta na bolje za vse. Pri tem želimo rotarijci tudi sebi in drugim dokazati, da zmoremo res velike stvari, na katere bomo upravičeno ponosni.«; je o častitljivem jubileju rotarijcev povedal Iztok Seljak, guverner Distrikta 1912, Slovenija in Severna Makedonija.

S tem ciljem se rotarijci Slovenije in Severne Makedonije osredotočamo na štiri ključna področja:

– skrb za okolje (za planet, naravo, zdrav bivanjski prostor)

– skrb za zdravje (za zdrav način življenja, za zdravega človeka)

– skrb za moralo/etiko, kulturo in umetnost (za časti vrednega človeka)

– skrb za sočloveka (za mlade, nadarjene, starejše, depriviligirane, nemočne …)

Rotarijci bomo s projekti na teh štirih področjih naši družbi odprli nove možnosti in nove perspektive, ki jih v današnjem času nujno potrebujemo.