Vinko Prislan razstavil »Vilinski ples« in »Potovanja« v Anini galeriji

Radenski umetnik je orisal zidove v Rogaški Slatini.

V Anini Galeriji v Rogaški Slatini bo do 31. oktobra v okviru samostojne razstave na ogled 20 slik srednje velikih in velikih formatov. So del znanih ciklov »Vilinski ples« in »Potovanje«, predstavljenih že v velikem delu Slovenije, a prvič v Anini galeriji v Rogaški Slatini.

“Motiviko že nekaj let upodablja v neprekinjenem loku, kar ohranja njegove likovne podobe še vedno (ali vse bolj) polno doživete. Neizbrisno ostane tisto, kar iz njegovega pogleda in duše pušča najmočnejše vtise na izslikanih podobah. Žive barve prizorišča njegovih podob dodajajo občutje sanjskega, s čimer se poetično obarvano dogajanje na podobah prestavi na simbolno raven. Pogled od daleč – ne upoštevajoč velikosti elementov, spominjajočih na figure in njihove medsebojne odnose – se izgublja v prostranem prizorišču. Večina kompozicij v ospredju slike gledalca spodbuja k iskanju ravnovesja in njegovemu nenehnemu upanju, da bi ga našel.” (Priznana umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe)

Uradne otvoritve v skladu s trenutnimi ukrepi tokrat ni bilo, a umetnost je čar in čar je bilo tudi drugačno 3-urno druženje in pomenkovanje avtorja Prislana s kar lepim številom obiskovalcev prvega dne postavitve razstave.

V sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo Rogaška Slatina bodo tako dela na ogled vse do konca oktobra v času med 16.00 in 19.00 uro, vse dni, razen ob ponedeljkih.

Vinko Prislan je diplomiral iz ekonomije na Ekonomski fakulteti v Mariboru. Na tej svoji ustvarjalni poti je imel veliko različnih mentorjev, pri katerih se je izpopolnjeval v tehniki, kompoziciji in tudi na področju likovno teoretičnih pogledov. V teh letih je ustvaril več sto likovnih del, prva leta z oljnimi barvami, kasneje pa večinoma z akrilnimi in v mešani tehniki na srednje velikih in večjih formatih. Do sedaj je svoja dela, ki so predstavljala različne vsebinske opuse, razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah doma, v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Belgiji, Poljski in Franciji ter na Hrvaškem in Madžarskem. Redno se udeležuje tudi mednarodnih likovnih kolonij in ekstemporov. Leta 2018 je bil udeleženec uradne slovenske delegacije na 157. razstavi Salon Des Beaux Arts v Louvru.  Živi in ustvarja v Radencih.