ROGALJ – 5. FESTIVAL VOJVOĐANSKIH FESTIVALA

ROGALJ – 5. FESTIVAL VOJVOĐANSKIH FESTIVALA

Danas, (nedelja, 4. oktobar 2020.) na “Salašu 137” kraj Novog Sada održan je peti susret organizatora turističkih, gastronomskih i etno manifestacija u Vojvodini pod nazivom  ROGALJ FESTIVAL VOJVOĐANSKIH FESTIVALA. Praktično, posetioci su imali priliku da na jednom mestu vide podsetnik ponude i proizvode više od 1.000 manifestacija koje se u toku godine održavaju u Vojvodini.

Učesnici i posetioci su takođe, u dobro organizovanoj triibini, imali prilike da čuju i zabrinjavajuću statistiku sadašnjeg stanja srpskog sela.

 Nažalost, i ova manifestacija, iako se održala na otvorenom prostoru, organizovana je uz poštovanje mera i preporuka Vlade Srbije u vezi sa virusom Covid-19.

Učesnici ovogodišnjeg Roglja bili su predstavnici sledećih manifestacija:

Manić-Tisa 63, Beloblatska kobasica, Klob-kob Fest, Kobasicijada, Klobasafest, Štrudlijada, Gastro Srem, Tamiški dani, Sajam poljoprivrede, Bosanski lonac, Sremska kulenijada, Vidovdanski sabor, Parastos dudu, Festival Dani tradicije, Dani vesele mašine, Dan Kisačke sarme, Čenej u maju, Festival čvaraka, Vojvođansko venčanje, Vivo sajam voćarstva i vinogradarstva, Opasuljivanje Novobečejaca, Siriško prelo, Srbobranski kotlić, Čerević u maju, Al se nekad dobro jelo, baš, Pudarski dani, Palanačke zabijačke, Pitijada i Zlatni sač Vojvodine, Jesen ide dunjo moja, Dani vina i Bean festival.

Poseti su takođe imali priliku da se upoznaju i sa manifestacijama koje organizuju specijalni gosti Roglja – Turistička organizacija grada Loznice.

Nakon svečanog otvaranja, u letnjoj bašti Gazebo Salaša 137, održana je tribina “Snaga sela danas i značaj seoskih manifestacija”, uz učešće eminentnih predavača iz ove oblasti: Branislav Gulan, član SANU – Sekcije za selo, član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, novinar i publicista, koji se već 50 godina bavi selom i seljacima,  Nikola Božović, novinar i voditelj; Miomir Filipović Fića, novinar i publicista i glavni urednik lista za selo i domaćin Dragan Vukotić, dugogodišnji organizator mnogih manifestacija po Vojvodini.

Branislav Gulan je upoznao skup sa ni malo “ružičastom” slikom sela u Srbiji:

•    u Srbiji postoji 4.709  sela
•     1.200 je u fazi nestajanja;
•    u 1.034 sela je manje od po 100 žitelja;
•    u 550  ima manje od po 50 stanovnika;
•    u Srbiji je danas oko 100 praznih sela, a još toliki broj ima manje od po deset    stanovnika;
•    razvoj poljoprivrede za poslednje tri decenije je samo 0,45 odsto godišnje. Od 2000. do 2018. godine to je 0,61 odsto;
•    danas u Srbiji ima više od 200 sela bez ijednog stanovnika mlađeg od 20 godina, a više od polovine stanovništva u zemlji živi na selu;
•    u 86 odsto naselja opada broj stanovnika;
•    čak 500 sela nema asfaltni put;
•    u 1 .000 sela u Srbiji nema ni prodavnice;
•    u Srbiji  čak 73 odsto sela  nema dom kulture ni biblioteku;
•    u naseljima se nalazi 50.000 praznih kuća bez vlasnika, a na još 150.000 piše da trenutno niko u njima ne živi;
•    poštu nema oko 2.000 sela;
•    u 230 sela nema osnovne škole;
•    Oko 200 osnovnih škola imaju po jednog đaka;
•    u 2.760 sela nema vrtića;
•    Srpsko selo karakteriše i nešto starije stanovništvo (43,6 godina) nego što je ono u gradu (41,3); Poljoprivredno stanovništvo je u proseku staro 61 godinu, među najstarijima u Evropi;
•    U dve trećine sela nema ambulante;

Gulan je, između ostalog, konstatovao:

– da je država  posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavljanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi…-

Miomir Filipović – Fića je posebno ukazao da je nedopustivo da po Ustavu selo ne postoji kao kategorija iako je gotovo 90% naselja u Srbiji seosko i da se to mora menjati.

Nikola Božović i Dragan Vukotić, pored ostalog, ukazali su na značaj organizovanja privredno-turistističkih manifestacija uz razumevanje i podršku države.

Nakon ozbiljnih, ali neophodnih tema, posetioci su imali prilike da na bini isprate i kulturno-umetnički program, uz zvuke i pesme tamburaškog orkestra “Romansa”, nastupe glumaca, dobošara, etno pevačkih grupa i KUD “Branko Radičević” iz Siriga. Organizatori Roglja su i ovog puta pripremili specijalna, ali zaslužena, priznanja manifestacijama koje su se posebno istakle u nekoliko kategorija. Posetiocima je bilo posebno zanimljivo gledanje pripreme zimnice na starinski način, zatim izložbe zanimljivih starinskih eksponata, likovnu koloniju, izložbu umetničkih fotografija, kao i da se provozaju fijakerom.  

Ova zanimljiva manifestacija privukla je, kao pokrovitelja, Gradsku upravu za privredu grada Novog Sada, dok su medijski sponzori bili Radio televizija Vojvodine, list Dnevnik, TV Novosadska, časopis TOP Srbija, Komnet grupa, Vojvođanski magazin, a organizatori su bili: Agencija BIN Marketing i Razvojni centar ComNet, Novi Sad.

                                      Radomir Čubranović

               Fotografije: Aleksandra Čubranović