U NOVOM SADU ODRŽANA 11. KONFERENCIJA SRPSKIH NACIONALNIH ORGANIZACIJA ZEMALJA REGIONA

Novi Sad: 17. oktobra 2020

U Novom Sadu u Matici srpskoj je u petak 16. oktobra održana 11. Konferencija srpskih nacionalnih organizacija zemalja regiona na kojoj je učestvovala i delegacija Nacionalnog saveta Srba Slovenije (NSSS). Učestvovale su delegacije svih zemalja regiona (Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Srbije i Slovenije). U delegaciji NSSS su bili Nikola Todorović, sekretar NSSS, Petar Damjanić, član predsedništva i Neda Radošević. U svečanom delu rada Konferencije učesnike je pozdravio Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine i prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i g. Aleksić, predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Konferenciju je vodio predsednik dr Momčilo Vuksanović. Od državnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske prisustvovali su predstavnici Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, na čelu sa gospođom Nikolinom Milatović Popović.

Pokrajinska vlada je učinila mnogo kako bi osnažila Srbe iz regiona i povezala sa maticom, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na Konferenciji srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, koja se održava u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Mirović je istakao da se mora istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, jedinstvu, zajedništvu, pismu, jeziku i tradiciji, navodi se u saopštenju.

Podsetio je da je potpisan strateški dokument o saradnji koji je povezao Vojvodinu i Republiku Srpsku i koji je, kako je ocenio, doneo konkretne rezultate jer je realizovan čitav niz zajedničkih akcija u oblastima kulture, privrede i povezivanja lokalnih samouprava.

Poručio je da nastavljena bolja finansijska podrška srpskim institucijama u Mađarskoj i Rumuniji, kao i da se pomaže organizacijama u Hrvatskoj, a prvi put, kaže, Pokrajinska vlada pomogla je i srpske institucije u Crnoj Gori.

On je naveo da postoji potreba za konkretnijim učešćem na projektima očuvanja naše baštine, pre svega na teritorijama Albanije i Makedonije.

Pozdravljajući učesnike skupa, Igor Mirović, predsednik Vlade APV rekao je da je Pokrajinska vlada u protekle četiri godine učinila konkretne stvari i napravila značajne korake u cilju osnaživanja Srba koji žive u zemljama regiona.

„Učinili smo mnogo kako bismo Srbe iz regiona povezali sa maticom. Ovo je neprestana borba koja traje vekovima i tako će biti i u budućnosti zbog čega moramo istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, jedinstvo, zajedništo, pismo, jezik i tradiciju“, rekao je Mirović, ocenjujući da Matica srpska upravo tu misiju ima od 1826. godine.

Predsednik je podsetio na to da je potpisan strateški dokument o saradnji koji je povezao Vojvodinu i Republiku Srpsku i koji je, kako je ocenio, doneo konkretne rezultate jer je realizovan čitav niz zajedničkih akcija u oblastima kulture, privrede i povezivanja lokalnih samouprav

Osnovne teme Konferencije su bile »Izveštaji o položaju srpskog naroda u zemljama regiona za period između dve konferencije, te pokretanje inicijative kod Vlade R. Srbije da se briga za srpski narod u regionu i dijaspori podigne na viši institucionalni nivo radi postizanja većeg stepena zajedništva i staranja Republike Srbije o sunarodnicima sa prebivalištem van matične države. Usvojen je takođe i predlog aktivnosti konferencije za naredni period, kao i predlog o međusobnoj saradnji nacionalnih organizacija iz zemalja regiona.

Od državnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske prisustvovali su predstavnici Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, na čelu sa gospođom Nikolinom Milatović Popović.

U okviru aktivnosti Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona za naredni period predloženo je da se uspostavi što tješnja saradnja između državnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske i Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, što se posebno odnosi na saradnju sa Maticom srpskom iz Novog Sada, Srpskom književnom zadrugom iz Beograda i Prosvjetom iz Banjaluke, na zajedničkom i već podržanom projektu izrade jedinstvenog srpskog Bukvara. Zbog novonastale epidemiološke situacije i nemogućnosti normalnog komuniciranja, taj zajednički projekat je zaustavljen, uz inicijativu da se na njemu insistira i radi u vremenu kada to bude moguće.


U okviru četvrte tačke dnevnog reda o međusobnoj saradnji nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, i saradnji Konferencije sa državnim institucijama Republike Srbije i Republike Srpske, insistiralo se da ta saradnja bude što je moguće konkretnija, što je rezultiralo zajedničkom izdavačkom djelatnošću književnih stvaralaca iz zemalja regiona – knjigama u saizdavaštvu Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore sa Srpskom književnom zadrugom iz Beograda, Maticom srpskom iz Novog Sada, Asocijacijom stvaralaca Republike Srpske, Samoupravom Srba iz Rumunije i Udruženjem „Morača – Rozafa“ iz Albanije.

Uspostavljena je saradnja i sa državnim institucijama Republike Srbije i Republike Srpske, gdje su na konkursu za organizaciju konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona i njihovog rada opredijeljena sredstva Nacionalnom savjetu Srba iz Slovenije i matičnom udruženju, odnosno Konferenciji srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona.

U svom uvodnom izlaganju Nikola Todorović, predstavnik NSS je podsetio: “NSSS je imao želju i uložio ozbiljne napore da se ova konferencija organizuje u R. Sloveniji, ali je prevladalo većinsko mišljenje članova Konferencije da je zbog epidemiološke situacije u zemljama regiona bolje da se Konferencija održi u Srbiji, gde je epidemiološka situacija u odnosu na sve druge evropske zemlje znatno povoljnija. Za održavanje ove konferencije je Matica srpska u Novom Sadu najprimernije mesto iz više razloga.

Položaj srpske zajednice u R. Sloveniji u odnosu na dosadašnje izveštaje se nije bivstveno promenio, ne samo kada je u pitanju domicilna, nego i matična država. U R. Sloveniji politička klima nije naklonjena promeni statusa nacionalnih zajednica i tu nema ni jedne jače političke opcije koja bi podržala promenu statusa srpske zajednice, iako bi po svim merilima Srbi u R. Sloveniji morali imati status nacionalne manjine.

Pozitivne signale su poslali ministri Saveta Evrope, s tim što su u svom izveštaju prepoznali naš nepovoljan položaj i zahtevali da se u školskom sistemu pored postojećih manjinskih jezika omogući učenje još srpskog, hrvatskog i nemačkog jezika. O tom zahtevu se već vodi debata u slovenačkoj javnosti, u institucijama i sredstvima javnog informisanja. Za ove pozitivne signale iz Saveta Evrope je najzaslužniji NSSS, jer je zajedno sa predstavnicima nemačke i hrvatske nacionalne zajednice, predstavio Savetu Evrope stvarni i pravni položaj srpske zajednice u Slovenije.

Pozitivan korak je napravljen od strane institucija R. Srbije i Republike Srpske, kada je reč o stvaranju jedinstvenog bukvara, što predstavlja prvi preduslov za izučavanje i očuvanje srpskoga jezika. Takođe, ocenjujemo kao korak u dobrom pravcu najavu Predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o pripremi platforme za stvaranje jedinstvenog kulturnog prostora srpskog naroda. Institucionalna saradnja između Srbije i Republike Srpske je izuzetno veliki korak u pravom pravcu, a iskreno se nadamo da će se sa novom vlašću u R. Crnoj Gori tome procesu priključiti i institucije Crne Gore«, naglasio je g. Nikola Todorović i nastavio: »U Sloveniji je preko 65 hiljada Srba, kojima institucije R. Srbije ne posvećuju dovoljno pažnje, niti u organizacionom niti u sadržajnom pogledu. Finansiranje kulture, obrazovanja i drugih delatnosti, s kojima se bave naša društva, je nesistemsko, ne samo zato što se daju sredstva i onim (nazovi) društvima, koja ne samo da ništa ne rade, jer su to porodična društva, a koja nanose ozbiljnu štetu i R. Srbiji i srpskoj zajednici u R. Sloveniji, nego što je sistem »svakom po malo, a nikome dovoljno« odavno prevaziđen. Autošovinizam je opasna delatnost, kojeg ispunjavaju pojedini pripadnici našega naroda u nekim društvima, a koja finansijski podržavaju određene institucije iz R. Srbije, predstavljaju negativnu sliku ne samo R. Srbije, nego i nama kao zajednici.

Očuvanje srpskog identiteta u zemljama regiona, ne sme ostati samo na ramenima roditelja i kulturnih društava u domicilnim državama. Tom pitanju se mora posvetiti država Srbija. Mi smo zbog državne nebrige izgubili desetine hiljada pripadnika našega naroda u Beloj Krajini u R. Sloveniji. U desetini nekadašnjih srpskih sela se srpski jezik izgubio, ćirilično pismo se vidi jedino na starijim nadgrobnim spomenicim«  podsetio je g. Todorović.

»Srbi u R. Sloveniji se raduju svakom institucionalnom napretku R. Srbije i Republike Srpske, a nije napredak ono što predstavljaju pojedini zvaničnici iz EU, koji još žive u devetdesetim godinama prošlog veka, kada su Srbi neopravdano satanizovani. Srbi u R. Sloveniji prepoznaju vidno napredovanje R. Srbije, ne samo u oblasti ekonomije i fiskalne konsolidacije, nego i u svakom drugom pogledu, a jaka R. Srbija je garancija srpskom narodu u regionu za njegov opstanak i kulturni napredak«, podsetio je g. Todorović.

Petar Damjanić je govorio o dosadašnjem iskustvu učenja srpskog jezika i sistemskim nedostacima s kojima smo se susretali. Savez Srba Slovenije (SSS) i NSSS su u periodu od oktobra 2019. godine do 1. marta 2020. godine realizovali prvu fazu projekta dopunske nastave na srpskom jeziku u osnovnim školama u cilju prikupljanja prijava dece. Prikupljeno je oko 1500 prijava dece iz različitih gradova Slovenije.

Bez obzira na nepovoljnu zdravstvenu situaciju i otežane okolnosti, SSS i NSSS su aktivirali drugu fazu ovog projekta u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvom prosvete Republike Slovenije. Objavljen je konkurs za redovne i honorarne nastavnike, od kojih je odabrano 8 redovnih nastavnika koji su u ovom trenutku raspoređeni po gradovima Slovenije. Honorarni su, međutim, na čekanju, budući da treba da se stvore uslovi za početak nastave najpre od strane redovnih nastavnika, predloženih od Ministarstva prosvete Republike Srbije. Ovaj projekat će se realizovati u granicama, koliko nam budu dozvoljavale epidemiološke mere državnih institucija u Sloveniji, naglasio je Petar Damjanić.

 Neda Radošević, Rade Bakračević i organizatori