Kreće kviz: Znameniti Srbi zaštitnici naroda u rasejanju

       Nevladine organizacije i udruženja građana Fondacija “Mir Božiji” iz Banja Luke, NVO “Stari mostovi” Herceg Novi, UG “Neimari” Beograd i “Nemanja” iz Beograda raspisali su ovih dana konkurs za prijavu učešća u nacionalnom projektu i kviz takmičenju “Znameniti Srbi”.

       “Projekat „Znameniti Srbi“ je najmasovnija kulturna manifestacija vaspitno-edukativnog karaktera, koja će se održati ove godine i koja ima za cilj da okupi mlade iz Republike Srbije, Republike Srpske, regiona, te srpske dijaspore sa jedinstvenim ciljem” A to je očuvanje srpskog kulturnog identiteta, te da pokaže svetskoj civilazaciji ogroman doprinos srpskog naroda u razvoju iste. Takođe, ova kulturna manifestacija doprineće poboljšanju slike Srbije i srpskog naroda u regionu i svetu”, kaže se u saopštenju organizatora.

      Saradnici na projektu su Uprava za dijasporu i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srbije, zatim Ministarstvo inostranih poslova, Ministarsvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske, Ministarstvo prosvete u Vladi Republike Srbije i Vladi Republike Srpske.

         Planirano je da se projektom obuhvate mladi od 10 do 15 godina osnovnih škola, klubova i zajednica iz Srbije, regiona i srpske dijaspore. Prijava takmičara će se odvijati kao i za prethodno srpsko međunarоdno kviz takmičenje “Nemanjići”, preko škola, crkvi, klubova, udruženja i drugih srpskih organizacija iz dijaspore.

       “Pravo učešća u takmičenju “Znameniti Srbi” imaju škole, institucije, crkve, klubovi i druga pravna lica iz Srbije, Republike Srpske, regiona i srpske dijaspore iz Evrope, Amerike, Azije, Afrike i Australije. Prijave ekipa traju od 12.10.2020. do 12.11.2020. godine i vrše se putem sajta https://nemanjici.site/”, tvrde organizatori.

         Svaka takmičarska ekipa biće sastavljena od tri člana. Sve ekipe će se pripremati po skripti koju će izraditi organizator za ovo takmičenje.  U završnici takmičenja učestvovaće osam najuspešnijih ekipa. 

       Kako su organizatori predvideli takmičenje “Znameniti Srbi” će se odvijati pod nadzorom oformljenog žirija sastavljenog od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti.  

       Planirana je sledeća dinamika takmičenja:

1. Evidencija prijavljenih ekipa (oktobar/novembar 2020. godine)

2. Prvo „online“ takmičenje (početak decembra 2020. godine)

3. Drugo „online“ takmičenje i izbor osam najboljih ekipa (druga polovina decembra 2020. godine)

4. Polufinalno takmičenje u Podgorici i Banja Luci (januar 2021. godine)

5. Finalno takmičenje u Beogradu (kraj januara 2021. godine)

        “Finale će biti održano u Beogradu uz radio i TV prenos za srpske prostore i prostore srpske dijaspore”, najavljuju organizatori “Fondacija “Mir Božiji” iz Banja Luke, NVO “Stari mostovi” Herceg Novi, UG “Neimari” Beograd i udruženje “Nemanja” iz Beograda, kod kog se vrši prijavljivanje.

          Na elektronskim stranicama organizatora ne postoji lista pitanja za takmičare, niti naznaka o ličnostima iz srpske istorije, koje imaju karakter “znamenitih Srba”.

         Može samo da se pretpostavlja da je reč o najznamenitijim ličnostima iz istorije, politike, društva, nauke, kulture i umetnosti, od srednjeg veka do danas, koje su bitno uticale na nastanak i razvoj srpske državnosti i nacionalnog identiteta srpskog naroda. I o ličnostima, koje su bile zaštitnici srpskog naroda u matici i u rasejanju.

Marko Lopušina