VIRTUALNI KARIERNI SEJEM – SEJEM POKLICEV IN IZOBRAŽEVANJA 2020

Mestna občina Maribor bo v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje, Univerzo v Mariboru, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno – podjetniško zbornico Maribor, Mladinskim kulturnim centrom Maribor in Fundacijo Prizma tudi letos organizirala Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce, ki bo zaradi pandemije Covid-19 potekal v virtualni obliki. Na podlagi virtualnega kariernega sejma za osnovnošolce bo Fundacija PRIZMA, ob podpori Mestne občine Maribor in ostalih partnerjev, organizirala virtualni karierni sejem za srednješolce.

Virtualna karierna sejma bosta potekala na skupni spletni platformi, preko pred-vstopne strani www.karierni-sejem.si, v času od 16. do 20. novembra (za osnovnošolce) in v času od 23. do 27. novembra (za srednješolce).

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja je lokalno in regionalno pomemben projekt, ki ga v sodelovanju s partnerji na področju karierne orientacije in zaposlovanja mladih izvajamo četrto leto zapored. Z organizacijo kariernega sejma želimo mladim pomagati pri načrtovanju kariere, predstaviti njihove možnosti za izobraževanje in zaposlitev v Mariboru, s tem pa povezati različne priložnosti za partnerska sodelovanja pri razvoju našega mesta in regije. V lanskem letu se je sejma udeležilo več kot 4.000 šolarjev in dijakov, razstavljalo je skupno 99 razstavljavcev. Zaradi povečanega zanimanja univerz pričakujemo v letošnjem letu predstavitev visokošolskih ustanov in obisk dijakov iz vse Slovenije. 

Kaj bo virtualni karierni sejem ponujal?

Tako kot v realnem prostoru se bodo tudi v virtualnem prostoru predstavljali delodajalci, srednje šole, visokošolske ustanove, mladinski centri in druge podporne organizacije s področja karierne orientacije ter večanja kompetenc mladih za vstop na trg dela. Pričakujemo več kot 100 razstavljavcev.

Virtualni karierni sejem bo mladim ponujal čim lažji stik z izobraževalnimi ustanovami ter delodajalci, ki se bodo predstavljali na virtualnih stojnicah. Predstavljeni bodo deficitarni poklici in poklici prihodnosti. S pomočjo organizacij v mladinskem sektorju bodo predstavljene pomembne obšolske dejavnosti, ki jih mladi potrebujejo za večanje kompetenc in lažji vstop na trg dela. Predstavljene bodo tudi informacije za lažje načrtovanje karierne poti. Virtualno okolje bo omogočalo nove oblike interakcije, pregleden in enostaven dostop do vsebin ter zanimivo uporabniško izkušnjo.

Organizacija sejma v virtualnem prostoru spreminja koncept izvajanja kariernega sejma tudi za daljše obdobje. Obiskovalci, ki se bodo sejma udeležili med 16. in 27. novembrom 2020, si bodo objavljene vsebine v spletnem prostoru lahko ogledovali tudi po izvedbi dogodkov »v živo«, vse do 30. septembra 2021. Medtem bodo lahko razstavljavci posamezne razstavljene vsebine tudi spreminjali ali nadgrajevali. Na ta način želimo v Mestni občini Maribor dolgoročno poenotiti ponudbo dela, formalnega in neformalnega izobraževanja ter s tem povezanih podpornih vsebin za mlade na enem mestu. Enoten spletni prostor ponudbe in povpraševanja predstavlja osnovni ukrep za lažjo karierno orientacijo ter podporo mladim na področju izobraževanja in zaposlovanja. S polnovrednim sodelovanjem mladih v takšnem prostoru nameravamo zagotoviti priložnosti za njihovo sodelovanje pri razvoju v našem lokalnem okolju.

Obisk sejma bo brezplačen!

Po izboljšanju zdravstvenih razmer nameravamo virtualni karierni sejem nadgraditi z modelom  t.i. hibridnega kariernega sejma, ki bo mladim zagotavljal prednosti vseh vrst interakcij v realnem in virtualnem sejemskem prostoru.

Najnovejše informacije o letošnjem kariernem sejmu lahko spremljate na spletni platformi za mlade v Mariboru (Mladi Maribor): https://www.mladimaribor.si/karierni-sejem  ali preko Facebook dogodka: https://fb.me/e/1JExAFHyw.