СРПСКИ ПОКРЕТ РОД: УПОКОЈИО СЕ МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ

Поводом упокојења у Христосу митрополита Амфилохија Радовића, српски покрет родољуба Отаџбине и дијаспоре (РОД) изражава саучешће часној породици Радовић која
га је изнедрила и верном народу и свештенству митрополије црногорско – приморске којој
се читавим својим бићем посветио.

Митрополит црногорско –приморски, зетско – брдски и скендеријски Амфилохије свечано је устоличен на место својих славних претходника 30 децембра 1990. године од блаженопочившег патријарха српског Павла у Цетињском манастиру.

У последњих 30 година, упокојени митрополит Амфилохије носио је и титулу чувара светог Пећког трона и својим надљудским напорима градио порушено, везивао покидано, ослобађао заробљено, личним примером указивао на заборављено, хришћански и братски мирио завађено у српском народу широм наше Отаџбине и читавог нашег расејања.

Митрополит Амфилохије био је један од највећих духовника православног
света, широко образовани интелектуалац који је говорио руски, грчки, италијански,
француски и немачки језик, а старогрчки, латински и црквенословенски користио је у
свом научном стваралаштву. Високо је уважаван на београдском Богословском факултету,
на Светој Гори, московској Духовној академији, у Атини, на Православном институту
Светог Сергија у Паризу, Институту теологије белоруског државног универзитета у
Минску, Санкт – петербуршкој духовној академији, Словенској академији књижевности и
уметности, у Берну и Риму.

Свој огромни и признати духовни потенцијал крунисао је вишедеценијском службом искључиво Богу, својој прађедовској вери и свом напаћеном народу. Као родољубиви покрет желимо да наставимо путевима на које нас је упућивао упокојени црногорски митрополит Амфилохије, знајући да путеви Светог Саве, краља Милутина, кнеза Лазара, Светог Петра Цетињског, Његоша, владике Николаја и оца Јустина Ћелијског нису нимало лаки.

Великим заслугама у народу омиљеног„Ђеда“ прогледала је мирно Црна Гора зимус, прогледали су многи људи којима је лажима вешто сакривана Истина. Највећа почаст митрополиту Амфилохију биће поглед са небеског трона уз наше светитеље и мученике на уједињени српски народ који иде напред и без страха. Из победе у победу, ношен крилима Обилића, Тесле и осталих великана, божји народ за који је Митрополит у овоземаљском животу дао све, те на чудесан, божански начин успешно изменио слику савременог српског народа.

Нека ти Господ подари рајско насеље, а Ти се за нас грешне моли да не поновимо братске поделе из прошлости.

Вечна слава српском Митрополиту Амфилохију, а српском роду правда и милост!