Da nije korone Tramp bi sigurno pobedio

      Ko će pobediti na američkim predsedničkim izborima, koji počinju ove nedelje?

      Zašto američki Srbi podržavaju Donalda Trampa?

      Ovo su sam neka od pitanja koja smo postavili uglednim američkim Srbima, kako bi dobili odgovore, koji bi prikazali stanje u SAD i u Srpskoj zajednici u narednim izbornim danima.

       Među prvima nam je odgovorio Aleksandar Žigić, profesor iz Čikaga, poznati novinar i vlasnik Radio i tv “Avale”, dopisnik RTS-a, koji jako dobro poznaje obojicu kandidata i Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.

      “Vrlo je teško ovaj put predvideti ko će pobediti. Da nije bilo virusa, Tramp bi sigurno pobedio, jer je do marta 2020. godine zahvaljujući njemu američka ekonomija bila vrlo jaka. Tramp je izvukao SAD iz ekonomske krize i uzdigao njenu privredu. Zbog pandemije, međutim, ovog puta ogroman broj Amerikanaca izašao je na rano glasanje. Veći deo njih su registrovani kao demokrate, pa zato u prvim analizama piše da Bajden vodi. Ali, kako je glavni dan glasanja u utorak 3. novembra, republikanci će masovno tada da glasaju. Ankete daju podršku Trampu. Na predizborne skupove Bajdena dolazi prilično mali broj ljudi, stotinjak, a kod Trampa dođe nekoliko hiljada ljudi i pored hladnog vremena”, kaže Aleksandar Žigić, koji je svojevremeno radio za CNN u Atlanti.

       Američki predsednički izbori zvanično počinju u utorak, ali se već deset dana glasa elektronski, poštom ili direktno na glasačkim mestima. I sam predsednik je glasao za “gospodina koji se zove Tramp”. U nedelju u jednom danu Tramp je održao govore u pet gradova, a Bajden u jendom. Analitičari tvrde da je Bajden danas u prednosti za osam poena. Žigić kaže da se Bajden boji i sa sobom vodi na promocijama svog partijskog kolegu i bivšeg predsednika Baraka Obamu.        

       “Vodi se politička borba dvojice kandidata za glasače desetak neizvesnih država unutar SAD, gde je moguće da bude veoma mala razlika u broju glasača. Ocenjuje se da će na ove izbore izaći rekordnih 140 miliona Amerikanaca. Svi u Americi nestrpljivo čekaju da vide kakav će biti ishod, jer je moguća velika pobeda Bajdena ili velika pobeda Trampa, ili da možda ne bude odmah poznato ko je pobedio. Srbi u Americi uglavnom veruju da je Tramp naklonjeniji Srbiji i to je jedan od glavnih razloga što su za njega, ali ima Srba i koji su pristalice i Džozefa Bajdena”, tvrdi Aleksandar Žigić.

   Profesor doktor Mihajlo Pravica iskreno kaže da „tokom ovih izbora Amerikanci će u velikoj meri birati između zakona i poretka koji podržava predsednik Tramp i haosa, koji su organizovale i podsticale demokrate. Meni izbor nikada nije bio jasniji“.

    Sam Pravica, koji živi i radi u Nevadi, prati poslednjih meseci Trampa i njegove napore u borbi sa korona virusom, jer je lično pokrenuo projekat za dobijanje vakcine protiv ove bolesti. Smatra da su ovogodišnji izbori jako kritični, jer je Demokratska stranka, koju u suštini predvodi Džordž Soroš, pokazala da se neće zaustaviti bukvalno ni pred čim, da bi preuzela vlast upotrebom rulje.

       “Soroš koristi medije za lošu i iskrivljenu priču o Trampu, kako bi demokrate tako uticale na glasače. Mnogi Amerikanci to shvataju da mediji pokušavaju da im isperu mozak i ne kupuju demokratske laži. Srpski Amerikanci u velikoj meri podržavaju Trampa još od 2016. godine, kada su se suprostavili Hilari Klinton. Protiv su Bajdena, jer je klevetao čitav srpski narod i podstakao Bila Klintona da ilegalno bombarduje Srbiju 1999. godine. Izbor Bjadena, koji je pod uticajem kineskih komunista, bio bi katastrofalan za Ameriku. Srbi podržavaju Trampa, jer on vraća dostojanstvo Americi i vraća američka preduzeća da proizvode ovde u Americi, pa narod ima posao”, kaže dr Pravica, koji je malo skeptičan, jer sumnja u krađu glasova od strane demokrata.

       Knjiženik i srpski aktivista Ilija Šaula, dobitnik nagrada Matice iseljenika Srbije za 2019. godinu, smatra da američki Srbi, kao mali narod, nemaju potrebu da se glasno opredeljuju na američkim izborima. Ipak, prisustvovao je mitingu „Srbi za Trampa“ u Čiakgu:

    „Miting je protekao mirno, ali on i slični skupovi Srba neće uticati na ishod predsedničkih izbora u SAD. Ja ne verujem da će na glasačkoj vagi biti tako tesno da bi samo nekoliko hiljada glasova Srba prevagnulo. Nama bi bilo mnogo pametnije da izbornu kampanju u SAD iskoristimo za afirmaciju srpskih interesa, na primer, za bolje međudržavničke odnose. Neke balkanske zemlje mnogo bolje koriste izbornu kampanju u Americi nego Srbija, pa će prilikom podele pobedničkog kolača jedan deo zapasti i tim Balkancima u SAD. Za takav rad i za takvu srpsku podršku Amerikanaca, treba nam mnogo više političke mudrosti, nego što je imaju naši političari. A da bi to steklo neophodna je otvorena saradnja dijaspore i matice na svim društveno- političkim nivoima. Da je dobra spona između matice i dijaspore, bio bi i mnogo bolji odnos na međudržavnom planu Amerike i Srbije“, tvrdi Ilija Šaula.

      Ovaj pesnik i srpski aktivista veruje da su američki Srbi za Trampa, jer je „Bajden zatvoren čovek i kandidat, a za Srbe otvoren neprijatelj“. Tako razmišlja i Dobrana Komnenić iz Klivlenda, Ohajo, potpredsednica Srpske narodne odbrane i pionir srpskog radio programa u SAD.

       “ Poznajem dosta Srba u Americi i samo nekoliko njih neće glasati za Trampa, bez obzira koliko ga kao kandidata volimo ili ne volimo. Tačnije američki Srbi, možda neće glasati za Trampa, nego PROTIV Bajdena. On je kao ustaše iz Širokog. Brijega u Hercegovini, ostrašćeni Srbomrzac. Za to ga je pripremio katolički sveštenik iz Hrvatske krajem osamdesetih godina. I moji američki prijatelji su svi za Trampa. Neki su konzervativni, drugi više liberalni. Po prvi put u mojih 40 godina u Americi, ne glasamo za kandidata i njegov program, nego glasamo za Ameriku kakvu znamo, ili za neku veoma liberalnu drugačiju zemlju.  Mediji navijaju za Džozefa Bajdena, a o Trampu objavljuju laži. Lično mislim da će pobediti Tramp, ne zato što ga volim, nego zato što još uvek verujem da ima dovoljno Amerikanaca koji vole svoju zemlju islobodu”, kategorična je Dobrana Komnenić iz Ohaja.

Marko Lopušina.