Joanikije će izvesno biti novi mitropolit


01.11.2020.

Nakon smrti mitropolita crnogorskog-primorskog, gotovo je izvesno da će tron mitropolita preuzeti episkop budimnjansko-nikšićki Joanikije, saznaje Nova.

Episkop budimnjansko-nikšićki Joanikije i Rade Bakračević, urednik

Joanikije, koji trenutno vrši i poziciju administratora Mitropolije, biće nakon narednog Sabora Srpske pravoslavne crkve novi mitropolit crnogorsko-primorski.
“On će gotovo sigurno biti na toj poziciji. A još uvek ne znamo ko će doći na njegovo mesto u eparhiji. Joanikije je stradao u vreme litija i narod u Crnoj Gori ga mnogo voli. On je dostojan naslednik Amfilohija”, objašnjava naš sagovornik.
Izvor Nova.rs iz Mitropolije kaže da u prilog te tvrdnje govori i to što je patrijarh Irinej na današnjem opelu nazvao Joanikija mitropolotom.
“Jaonikije ima i ozbiljne šanse da postane patrijarh jednog dana. A s pozicije mitropolita, šanse za taj izbor mu se umanjuju. Episkopi koji se protive njegovom izboru, a koje kontroliše Irinej Bulović neće problematizovati njegov izbor za mitropolita, jer misle da mu to umanjuje šanse za tron SPC. Bitno je da se što pre organizuje Sabor i da se pitanje mitropolita reši, jer izazovi za Crnu Goru nisu prošli”, poručuje naš sagovornik iz Mitropolije.