SVETSKO PRVENSTVO U SAMBOU OD 5. DO 8. NOVEMBRA U NOVOM SADU

Sutra (četvrtak,5.novembar 2020.) u Novom Sadu u popularnoj sportskoj dvorani SPENS (Sportski poslovni centar Vojvodine) počeće svetsko prvenstvo u sambou koje će trajati do 8. novembra. Na prvenstvu će učestovati 35 zemalja,a očekuje se oko 600 takmičara, trenera i službenih lica iz inostranstva. Nažalost, takmičenje će biti održano u „sanitarnom mehuru“, odnosno u strogim karantinskim uslovima Covid 19.

            Potpredsednik Svetske sambo federacije Sergej Jelisijev se na PRESS konferenciji u ime predsednika Svetske sambo federacije Vasilija Šestakova zahvalio Republici Srbiji, Gradu Novom Sadu i svima koji su doprineli da ovaj veliki događaj bude organizovan u novonastalim okolnostima.                                  

– Novi Sad ima ogromno iskustvo u organizovanju velikih, svetskih takmičenja  i ne skrivam zadovoljstvo što su predstavnici Ruske federacije sa 110 članova došli u Novi Sad na takmičenje – istakao je Sergej Jelisijev.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Novog Sada Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je konferenciji za novinare povodom održavanja „Svetskog prvenstva u sambou 2020“ koje će trajati od 5. do 8. novembra.

– Velika čast za Novi Sad i Srbiju je da se u našem gradu održava seniorsko i juniorsko Svetsko prvenstvo u sambou 2020. godine, a u četvrtak će biti svečano  otvaranje ovog velikog takmičenja u strogo propisanim karantinskim uslovima. Grad Novi Sad je prepoznao značaj ulaganja u ovaj sport koji ima veliki nacionalni i međunarodni značaj, i koji je na putu da postane deo porodice olimpijskih sportova. Specifične okolnosti u kojima se nalazi ceo svet zbog pandemije Korona virusa, nametnule su i nama kao organizatorima veliki izazov da organizujemo takmičenje na najvišem mogućem karantinskom nivou. Takmičari će biti sprovođeni do velike dvorane SPENS-a gde će se održavati borbe, a posle toga vraćaju se u hotel. Takmičari i članovi organizacionog komiteta moraju imati negativan test na Korona virus – objasnio je Ognjen Cvjetićanin i dodao da, pored sportskog, ovo takmičenje ima veliki ekonomski značaj za grad i državu. 

Predsednica Sambo saveza Srbije Tanja Trivić je naglasila da bez podrške Ministarstva omladine i sporta, Grada Novog Sada i Međunarodne sambo federacije ovakvo takmičenje ne bi bilo moguće organizovati.

Naša uspešna takmičarka u sambou i osvajačica mnogih medalja Ivana Jandrić je rekla da će Srbiju predstavljati 38 takmičara koji važe za odlične borce i da u skladu s tim na predstojećem takmičenju očekuje bar pet medalja.

                                                                Radomir Čubranović