Srbi sa Austrijancima dele i dobro i zlo

       Kao Srbi i kao pravoslavci naši ljudi čine jednu od najvećih zajednica u Austriji, zato i osećaju veliku odgovornost prema suživotu sa Austrijancima. To je bio i glavni motiv da prvo Udruženje Srba u Beču, a potom i Zajednica srpskih klubova u austrijskoj prestonici javno izraze saučešće Austrijancima povodom stradanja Bečlija od terorističkog napada.

     Prekjuče su Njegova ekselencija Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije, Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Siniša Bencun, ambasador BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske, akademik Svetlana Matić, predsednik društva “Vilhelmina Mina Karadžić”, sa predstavnicima naših klubova i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve položili venac u Ulici Judengasse na mestu terorističkog napada u glavnom gradu Austrije.

       Na vencu je na nemačkom jeziku ispisana poruka saučešća, ali i podrške austrijskim prijateljima u borbi protiv svakog zla. Pored venca stavljena je i srpska zastava, koju je doneo ambasador Nebojša Rodić.

       Specijalno za naš portal »Štajerske novice« ambasador Nebojša Rodić je izjavio:

        “U ovom terorističkom činu narušene su osnovne vrednosti multikulturalnosti i zajedničkog suživota pripadnika svih vera koji žive u Austriji odnosno Beču. Doprinos povratku na život kakav je bio pre ovog napada, svoj pun doprinos daće svi Srbi bez obzira da li u Austriji žive duže ili kraće vreme” – poručio je ambasador Nebojša Rodić. 

        Inicijator ovog dostojanstvenog odavanja počasti stradalim Austrijancima, četvoro mrtvih i 20 ranjenih, i podrške sugrađanima bio je Luka Marković, rođeni Bečlija,

koji nam je dao posebnu izjavu:

     “ Povređeni smo, ali nismo pobeđeni. Terorista je bio zatrovan govorom mržnje i rezultat toga je bio njegov zločin.

Ovo je bio kukavički i neljudski napad na sve nas u Beču. Život mora da ide dalje, ali nikad ne smemo da zaboravimo nevine žrtve. Dužnost svih nas je da se borimo protiv nasilja i govora mržnje”.

      Luka Marković je veoma blizak saradnik bečkih vlasti i Srbin u kog Austrijanci imaju veliko poverenje. Zato Marković polaganje srpskog venca doživljava kao odraz srpskog poverenja u Austrijance.

      “Pod slobodom govora i demokratijom ne podrazumeva se širenje političkog nasilja. Upozoravamo sve one koji se služe mržnjom i nasiljem, tim nehumanim instrumentom, da to ne čine. Ne dozvolimo nikome da nam truje bunar iz kog pijemo vodu, I da nam pokvari suživot, koji je decenijama građen u našem gradu Beču”, poručuje Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

         U Beču od skoro 200.000 Srba čak 80.000 je uzelo austrijsko državljanstvo i dobilo status Austrijanaca srpskog porekla. U toj činjenici akademik Svetlana Matić vidi još jedan razlog više za zbližavanje Srba i Austrijanaca i za zajedničko planiranje vlastite budućnosti.

       “Mi Srbi i Austrijanci u Beču zajedno živimo pet vekova.  U međuvremenu dali smo jedni drugima dosta od života, krojili smo zajedno istoriju Austrije, ali i Srbije. I zato svaki napad na Austrijance, kakav je ovaj teroristički zločin, napad je i na Srbe u Austriji. Sa Austrijancima delimo i dobro i zlo. Zajedno tugujemo, ali se ohrabrujemo da zajedno istrajemo u borbi protiv političkog terora. Samo sloga i mir nama strancima i domaćinima Austrijancima pružaju priliku da živimo i radimo spokojno u sreći i zadovoljstvu”, izjavila nam je profesorka Svetlana Matić.

      Marko Lopušina