MARIJA ALEKSIĆ ODLAZI U BERLIN DA UČI SRPSKU DECU

Naša deca iz Berlina uče o Srbiji koju će posetiti

Nastavnica Marija Aleksić

        Novi žitelj nemačke prestonice od ove jeseni je Marija Aleksić, nastavnica srpskog jezika. U Berlin je došla, kaže, u srpsku misiju obrazovanja naše dece i jačanja srpskih veza između učenika u Nemačkoj i Srbiji. Sve se dogodilo, kako nam je rekla, smišljeno i namerno.

       „KakoMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisuje redovne konkurse (za nastavnike razredne nastave i nastavnike srpskog jezika i književnosti) za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada  na srpskom jeziku  u inostranstvu, prijavila sam se. Želela sam da postanem nastavnica srpskog jezika i književnosti. Stručna komisija ministarstva je obavila razgovor sa mnom i odlučila je da 2020. godine, sa mogućnošću produženja na četiri godine, budem redovna nastavnica Dopunske nastave na srpskom jeziku u Berlinu. To me je strašno obradovalo“ – iskreno nam priznaje Marija Aleksić.

      Ova mlada žena rođena je u selu Žiljci, opština Brus, gde je završila osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“.

       Pohađala je Srednju hemijsko-tehničku školu u Kruševcu. U Nišu je diplomirala književnost sa radom “Dnevnik o Čarnojeviću i moderna srpska proza”. Posle završenog Filozofskog fakulteta u Nišu, na Katedri za književnost i srpski jezik, zaposlila se kao učiteljica u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u selu Blaževu. Pored aktivnosti u obrazovanju dece, od 2013. godine Marija Aleksić je član pevačkog ansambla “Etno grupa Brus”.

      “ Godinama unazad pevala sam u nekoliko horova, počev od prvih dana osnovne škole, sve do fakulteta i već sam gajila ogromnu vrstu ljubavi prema horskom načinu pevanja i tradicionalnim narodnim pesmama sa Balkana.

Pevačka grupa podrazumevala je lepa druženja, međusobnu povezanost dece iz različitih krajeva Evrope i očuvanje i negovanje naše narodne srpske tradicije. Pored toga, predsednica sam i udruženja građana “Omladinski centar Brus”, koji je realizovao preko dvadeset projekata za mlade i radi na kreativnom razvoju mladih ljudi i unapređenju društvene svesti”, otkriva detalje iz svoje biografije mlada nastavnica Marija Aleksić.

       Marijin redovni posao u Srpskoj dopunskoj školi u Berlinu započeo je 12. oktobra 2020. godine. Ova škola ima tradiciju dugu tri decenije. Smeštena je u crkvenim prostorijama. Pohađaju je đaci iz različitih delova grada, kao što su, Tempelhof, Šeneberg, Šarlotenburg, Špandau i Veding. Učenici podeljeni u dve starosne grupe, od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda, trude se da kroz učenje srpskog jezika učvrste svoju vezu sa zavičajem.

        Tokom svih poslednjih godina u Srpsku dopunsku školu u Berlinu, Ministarstvo prosvete Republike Srbije slalo je svake četiri godine nove nastavnike i profesore. To su bili Milica Stefanović, profesoka iz Beograda, Darinka Manastirac, učiteljica iz Beograda, Savo Vučić, profesor iz Sarajeva, Milena Simišić, učiteljica iz Beograda, Jelena Novović, profesorka iz Beograda, Nataša Jeremić, profesorka iz Beograda i Milana Rakić iz Leskovca.

        I sada je to Marija Aleksić iz Brusa, koja ima desetak stručnih sertifikata za rad, koja je kao aktivista pomagala Biblioteku u Brusu, manifestaciju „Zvuci rodnog kraja“, Edukativni centar u Kruševcu. Bila je saradnik Evropske omladinske fondacije, Omladinskog volonterskog pokreta „Tragovima bruskog kraja“ i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

          Nova nastavnica je nemačku prestonicu i ranije posećivala, pa oseća simpatije prema Berlinu. Oduševljava je kulturno-istorijsko nasleđe Berlina, slobodan gradski duh i multikulturalnost, koja je prisutna na svakom koraku. I kojoj Marija Aleksić želi da pruži svoj puni doprinos zajedno sa srpskim mališanima.

      „Moja misija je, prvo, da uključim što veći broj naše dece u srpski nastavni program i proces. Obrazovanjem berlinskih đaka srpskog porekla u Dopunskoj srpskoj školi doprinosimo očuvanju srpskog jezika, kulture i pre svega, spasavanju ćirilice od zaborava. Drugo, veliki akcenat stavljam na vannastavne aktivnosti i zajedničko povezivanje matice i dijaspore. Pokušavamo da zajedničkim snagama, uz pomoć roditelja, Ministarstva prosvete, Ambasade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, klubova i kulturno-umetničkih udruženja, radimo na realizaciji brojnih projekata, koji će omogućiti deci iz Berlina odlazak u srpske krajeve i kulturno-istorijski. Naša deca moraju da uče o Srbiji, da se povezuju sa svojim vršnjacima u zavičaju svojih roditelja i da odrastaju ovde u tuđini kao mladi Srbi, ali i da posećuju otadžbinu svojih roditelja“,  smatra nastavnica Marija Aleksić.    

         Želja nastavnice Marije, kako nam se poverila da kao novajlije u dopunskom školovanju potomaka naših radnika na privremenom radu u Nemačkoj je da kroz stalnu kulturnu saradnju Berlina sa Srbijom, stvori neraskidivu vezu između Srba, ma gde živeli. A da bi što bolje spoznala srpstvo u Berlinu, nastavnica Marija je aktivna u srpskim klubovima i kulturno-umetničkim udruženjima.

      „ Sa srpskim klubom „Mladost“ planiram da formiram pevačko društvo, u kome će pored naših đaka pevati i ostali berlinski Srbi. Škola ima dobru saradnju sa našom parohijom i crkvom „ Sveti Sava“. Neki od učenika su članovi crkvenog hora. U ovom hramu se održava Svetosavska akademija povodom slave naše škole. a u crkvi učenici 8. razreda dobijaju svoja uverenja o završenoj Srpskoj osnovnoj školi u Berlinu“, naglašava nam nastavnica Marija Aleksić.

          I sa srpskim klubovima i udruženjima je berlinska Srpska dopunska škola  uvek imala dobru saradnju. Više puta su zajednički organizovali različite programe: obeležavanje značajnih datuma iz naše istorije, pesničke večeri, folklorne koncerte i ostala kulturna događanja.  Škola je sa đacima i nastavnicima  učestvovala više puta u humanitarnim akcijama: slala je novčanu pomoć  našim građanima u Kraljevu, kada ih je pogodio zemljotres, zatim u vreme poplava u Srbiji 2014.  Škola i đaci sa nastavnicima pomogli su Osnovnoj školi „Radoje Domanović” u Ćupriji. Planiraju se i nove akcije pomoći, a posebno se priprema i prvo putvanje berlinskih đaka u Srbiju.

Marko Lopušina