Veliku pomoć pružaju Srbi iz rasejanja matici Srbiji

Srbi iz rasejanja matici daju svoja srca i svoj novac

        “Naša sestrinska organizacija ”Dečija radost” iz Gnjilana moli dijasporu za pomoć radi organizovanja

ovogodišnjeg Božićnog i Novogodišnjeg karavana u Kosovskom pomoravlju. Kao i predhodnih godina organizacija pripremi paketiće za decu i posete 5 do 10 sela da podele deci paketiće. To je veoma lepa tradicija. Prošle godine smo posetili srpsku decu u selima, Kmetovce, Šilovu, Gornjem Livocu kod Gnjilana i ulepšali im Božić i Novu godinu. Mi želimo da mališanima i ove godine pomognemo donacijama, kako bi uz vašu pomoć mogli to da ostvarimo”.

       Ovo je apel koji je svojim članovima i saradnicima uputila humanitarna organizacija “Save Displaced Serbs” (Spasimo raseljene Srbe) iz Los Anđelosa, koju predvodi veliki humanitarac Miodrag Mile Nikolić, poreklom iz Šapca.

Miodrag Mile Nikolić iz Los Anđelosa

Srpski mališani iz Gnjilana

         “Veliko je zadovoljstvo videti dečje osmehe kada dobiju naše poklone, a mi ćemo potom tu radost da podelimo među sobom, jer ćemo snimke staviti na našu internet stranicu da svi vidite sreću koju darujemo mališanima. Uz to, mi uvek napominjemo da sve svoje donacije naši dobrotvori mogu u SAD i inostranim zemljama da odbiju od svog poreza. I da će svaki humanitarac i darodavac od nas na kraju godine dobiti potvrdu o prilogu, koji prilaže uz poresku prijavu”, naglašava nam Mile Nikolić lepotu i praktičnost ovog darivanja mališanima sa Kosmeta.

       Nikolić već decenijama vodi humanitarnu organizaciju “Save Displaced Serbs”, sa kojom je spasao hiljadu mališana iz porodica izbeglica i stradalih srpskih domaćinstava. Pomagao je sa svojim saradnicima i donatorima , na primer i Udruženje roditelja dece obolele od raka. Pomogao je invalidu iz Banje Vrujci da reši svoj socijalni status i dobije kompjuter, da bi, kad je ostao bez obe šake, mogao da se osposobi da makar malo radi. Bio je Mile Nikolić “najplemenitiji Srbin” i dobitnik nagrade “Najpleminitiji podvig”, koju dodeljuje list “Večernje novosti”.

        Sada Miodrag Mile Nikolić iz Kalifornije  preko našeg portala “Štajerske novice” poziva  sve ljude dobre volje da daruju svoje priloge za “Dečiju radost”, preko našeg sajta: www.stajerska.eu

        Švajcarski Srbi i udruženje “Koreni”, koje predvodi Stojan Stevanović, ugledni patriota i poslovni čovek, sa uspehom vodi akciju darivanja i čestitki mališanima za Božić i Novu godinu.

       “Srbi iz rasejanja matici daju svoja srca i svoj novac, a dali bi i svoju dušu. Pomoć nije samo davanje, ona je radost naše sloge i zajedništva, znak da mislimo jedni na druge. Zato svakome od njih veliko hvala, što brinu o našoj deci i njihovim porodicama”, izjavio je Stojan Stevanović, koji je ove nedelje objavio imena tridesetak dobrotvora, da javnost čuje za njih i njihovu humanost. 

        Istovremeno Srbi iz Čikaga, gde su trenutno u poseti predstolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, preko princezine fodnacije poslali su kontejner sa poklonima za decu povodom Božićnih i Novogodišnjih praznika.

           Dobrotovri su darivali 553 kutije poklona, koji uključuju  odeću, igračke i druge preko potrebne stvari, a koji će biti dostavljene deci u sirotišta, dnevne centre za decu sa posebnim potrebama, prihvatilišta za žene i druge ustanove širom Srbije i Republike Srpske. 

       „Zahvaljujući podršci donatora i divnih ljudi iz Čikaga, koji tradicionalno nastavljaju da pomažu našoj deci, moj suprug i ja se radujemo što ćemo i ove godine usrećiti više od 1000 mališana, uprkos svim poteškoćama koje je pandemija koronavirusa donela. Svi zajedno treba da budemo ponosni, jer nam je ljubav prema deci i njihova sigurnost na prvom mestu. Pozivamo sve ljude koji su u mogućnosti da nam se pridruže i pomognu da deci obezbedimo bolje detinjstvo i stvorimo nezaboravne uspomene. Ono što za nas predstavlja sitnicu, svakom detetu iz sirotišta može da znači mnogo, a svaki znak pažnje i ljubavi izmamiće osmehe i sreću na njihovim licima. Moj suprug i ja smo veoma zahvalni donatorima za svu podršku i pomoć koju deca dobijaju. Njihovi osmesi najveća su nagrada za sve nas koji smo za to zaslužni”, rekla je Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Katarina Karađorđević.

          Da su srpska deca u matici, koja žive u teškim uslovima, prva briga naših humanitaraca iz rasejanja, govori i primer članova udruženja “Građani Lomnice u inostranstvu”, koji su sakupili 820.000 dinara. Ovim su finansirali zamenu drvenarije na zgradi OŠ “Despot Stefan Visoki” u Lomnici kraj Despotovca.

        Fudbalski gastarbajter Dragan Ćeran iz Ubekistana je  priložio je 500.000 dinara za hram Svetog Vasilija Ostroškog u rodnom Banatskom Velikom Selu renoviranje njegovog krova. Pre desetak godina Ćeran je sa suprugom Maja darivao ovoj crkvi 20.000 dolara kako bi počela njena izgradnja u Banatskom Velikom Selu.

        Liu Marketi, gospođa iz Vićence, potomak Sarajke Matilde Papo, u više navrata je pomagala srpski narod u matici. Svoju humanost pokazala je u vreme velikih poplava 2014, godine u Srbiji i Bih, ali i danas u vreme pandemije, kada je darivala humanitarnu pomoć.

Marko Lopušina