NEOPHODNA INTENZIVNIJA SARADNJA VOJVODINE SA SRBIMA IZ SLOVENIJE

Vladimir Kokanović sa prijateljima

Danas (utorak, 5. januar 2021.) u Vladi Vojvodine predsednika Saveza Srba Slovenije u regionu Vladimira Kokanovića  primili su Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Tema sastanka u Pokrajinskoj vladi bile su dosadašnje aktivnosti Saveza Srba Slovenije i projekti i programi koje će se, u cilju unapređenja saradnje sa Srbima u regionu, u narednom periodu realizovati Pokrajinska vlada i Fond.

Aleksandar Sofić je naglasio da Republika Srbija i AP Vojvodina preko svojih institucija izdvajaju sve veća sredstva za pomoć Srbima u regionu, i da time na delu pokazuju da je Srbija njihova matica.

-Naša želja je da unapredimo saradnju sa Srbima kako u Sloveniji, tako i u drugim državama u regionu. Kroz brojne programe i projekte mi već činimo konkretne korake u tom pravcu, a u razgovoru sa predstavnicima Srba u regionu definisaćemo nove aktivnosti koje će doprineti intenzivnijoj saradnji-, rekao je Sofić.  Sofrić je takođe naveo da će Pokrajina podržati aktivnosti Srba u Sloveniji koje se tiču promocije srpske tradicije, kulture, istorije i izdavaštva, kao i programe koji će doprineti promociji turizma AP Vojvpodine i Srbije u Sloveniji, povezivanju mladih preko univerziteta, i jačim srpsko-slovenačkim privrednim vezama. 

Vladimir Kokanović je na predstavio ciljeve, program i plan rada Saveza, kao i predloge za realizaciju projekata u vezi sa rešavanjem statusnog pitanja Srba u Sloveniji, kao i onih koji se odnose na negovanje, očuvanje i promociju srpske tradicije i kulture.

-Posebno raduje činjenica da Pokrajinska vlada pruža sve veću podršku Srbima u regionu-, rekao  je Kokanović i pozvao Srbe iz drugih država da usmere pažnju na Pokrajinsku vladu i Fond.

Duško Ćutilo je rekao da je važno da se uspostavi i unapredi saradnja sa srpskom zajednicom u Sloveniji, te da je današnji sastanak početak realizacije zajedničkih projekata. On je dodao da će Fond kroz javne pozive i projekte podržavati saradnju sa Srbima u regionu u oblastima kulture, tradicije, prosvete, sporta, nauke i privrede.

Savez Srba Slovenije je inače osnovan 2019. godine sa ciljem da objedini celokupni srpski korpus u toj zemlji. Okuplja 15 kulturno-umetničkih društava, od kojih neka postoje više decenija. Savez je do sada, uz podršku Vlade Srbije, realizoavo nekoliko projekata među kojima je uvođenje srpskog jezka kao dodatnog predmeta u slovenačkim školama. Takođe, za srpsku decu iz Slovenije organizovan je višednevni boravak u Srbiji. Među planiranim projektima je priprema monografije o Srbima u Sloveniji i pokretanje portala koji će biti namenjen promociji srpsko-slovenačkog prijateljstva i turističkih potencijala Srbije i Vojvodine građanima Slovenije, kao i organizovanje svesrpskog sabora.

                                   Radomir Čubranović