Piksi spasava državni tim Srbije

        Fudbalski savez Srbije (FSS) potvrdio je nedavno da je novi selektor državne reprezentacije Dragan Stojković Piksi. Od 2006. godine, kako naša država Srbija ima svoj srpski tim, Stojković će biti njegov jedanaesti šef stručnog štaba i selektor. Ujedno, Piksi će biti šesti trener-gastarbajter, koji nam dolazi iz inostranstva, gde se nalazio na privremenom radu, da spasava sportski i državni ugled Srbije.

        U Beograd je stigao sertifikat iz Kine o otkazu Stojkoviću kao treneru FK „Guagdžo RF“.  nakon čega više nema nikakvih prepreka da legendarni fudbalski reprezentativac Jugoslavije preuzme nacionalni tim naše zemlje.

   “ Odluku da dođem na klupu reprezentacije nisam doneo sam. Sve odluke donosim u razgovoru sa porodicom. To je motor svega. Da nemam podršku porodice, nikad ne bih prihvatio ovako nešto”, iskreno je rekao Dragan Stojković.

      Dragan Stojković je prošao fudbalske staze od otadžbine do dijaspore sa velikim uspehom. Rođen je u porodici Dobrivoja i Desanke Stojković uNišu 1965. godine. Fudbalsku karijeru započeo je kao napadač u FK „Radnički“ iz rodnog grada, a nastavio je 1986. u FK „Crvena Zvezda“ sa kojom je bio prvak Evrope (1991).  U reprezentaciji Jugoslavije je igrao 84 puta od 1983. do 2001. godine i postigao 15 golova. Učesnik je Olimpijade u Los Anđelosu (1984) i Mundijala (1990. i 1998). Bio je predsednik FSJ i predsednik FK „Crvena Zvezda“.  

       Fudbalski gastarbajter je postao 1990. godine, kada je kao napadač zaigrao za marseljski „Olimpik“. Potom je igrao za italijansku „Veronu“, da bi se od 1994. godine najduže zadržao u Japanu. Za FK „Nagoya Grampus Eight“ do 2001.  postigao je 57 golova. Osvojio je tri šampionata i dva kupa Japana. Bio je igrač japanskog prvenstva 1995. godine.

       Stojković je diplomirao fizičku kulturu na Filozofskom fakultetu BU i postao fudbalski profesor. Kao trener Japanaca od 2008. do 2013. osvojio je sa „Nagojom“ tri titule prvaka. Bio je sportski ambasador Srbije u Japanu. U Nagoji, gde je igrao, smatraju ga i danas živom legendom fudbalskog sporta. Jedan trg u Nagoji i jedna tribina stadiona nosi njegovo ime i nadimak Piksi.

          Aprila 2015. japanski car Akihito je Draganu Stojkoviću kao kreatoru japanskog fudbala dodelio Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zracima. Posle toga uspeha od 2015. godine Strojković vodi kineski tim „Guagdžo RF“. Zbog dobijenog otkaza u Kini sledovalo mu je višemilionsko obeštećenje. Odlučio je da će da vodi „orlove“ u kvalifikacijama za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru 2022.  

       U međuvremenu Dragan Stojković sa suprugom Snežanom živeo je u Beogradu, Tokiju, Parizu i Guagdžou. Sada se vraća matici, u Beograd kao prvi čovek fudbalske reprezentacije Srbije. Njegova deca ćerka Anja Valente, Andrea i sin Marko Stojković žive u pariskoj srpskoj dijaspori.

        Da bi Dragan Stojković bio ovih dana ustoličen kao selektor državnog fudbalskog tima ostalo je samo da Izvršni odbor FSS formalizuje dogovor sa njim. I da potom FSS upriliči promociju ovog 55-godišnjeg stručnjaka iz Pariza, za državnog trenera. 

         Prvi Stojkovićevi zadaci biće da pripremi tim sa mečeve sa Republikom Irskom (24.3), Portugalom (27) i Azerbejdžanom (30), čiji ishodi bi mogli da budu krucijelni za ambicije „orlova“ u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru sledeće godine. Stojković veruje u uspeh iz partiotskih i sportskih razloga.

       “Patriotski duh se opet rađa u timu i zato sam se prihvatio ovog posla. Želja za uspehom je bila presudna jer želim da sa našim timom napravim nešto što će nas učiniti ponosnim.  Dobro je kada postoji adrenalin, posebno u zemlji koja voli fudbal i mislim da je najbitnije da imamo podršku i da nam ljudi veruju, a ja ću svoj deo posla odraditi patriotski i profesionalno. U to nemojte sumnjati”, obećao je novi selektor Dragan Stojković srpskim medijima i javnosti.

   Navijači državnog tima veruju da je Stojković od FSS tražio i dobio odrešene ruke da se obračuna sa nedisciplinovanim, lenjim, umišljenim reprezentativcima, koji zarad čuvanja svojih nogu za strane klubove, ne igraju punom snagom za Srbiju ili foliraju da su bolesni. Naime, Piksi je uočio da naši fudbalski gastarbajteri igraju sjajno za strane timove, a da u dresu reprezentacije Srbije igraju mekano, nezainteresovano, neborbeno, bez želje za uspehom državnog tima.

      ” Mora da se probudi žar u njima, mora da vri krv. Oni su dobri igrači. Stvoriću ambijent u kom bi se oni osećali poštovani, ali i bili oni koji brane svetinje koje imamo”, obećao je Dragan Stojković, novi selektor reprezentacije Srbije, koji nam dolazi iz Pariza, gde stalno boravi sa porodicom.

Marko Lopušina