Kineske, ruske i indijske vakcine spasavaju Mađare

Aerodrom „Ferenc List” u Budimpešti — Prve pošiljke kineskih vakcina Sinofarm (kojima su farmaceutske vlasti u državi 29. januara dale upotrebnu dozvolu), stigle su u Mađarsku 23. februara

Tekst i foto: Vlastimir Vujić (Budimpešta)

Mađarska uz Srbiju bode oči Briselu i Evropi. Čak sedam vakcina štiti Mađare od koronavirusa ali su restrikcije oštrije nego u Srbiji

Dolaskom drugog epidemiološkog talasa koronavirusa u Mađarsku (u oktobru 2020.), vlada premijera Viktora Orbana 4. novembra proglasila je vanredno stanje u trajanju od 90 dana (do 1. februara 2021.). Potom ga je (prvi put) produžila za 45 dana (do 15. marta), a dolaskom trećeg (najjačeg) talasa — koji je trenutno u toku širom Evrope a koji je izazvan britanskim sojem koronavirusa koji se brzo širi — parlament Mađarske je 16. marta izglasao još jedan tromesečni nastavak vanrednog stanja (do 16. juna).

Kako u praksi izgleda život u Mađarskoj pod trećim talasom koronavirusa?

Zabranjeni su svi kulturni i sportski događaji, zatvorene sve prodavnice (izuzev prehrambenih, apotekarskih i benzinskih), obustavljene sve usluge (osim zdravstvenih, socijalnih, finansijskih, poštanskih, pravnih, pogrebnih, građevinskih i kancelarijskih), u ugostiteljskim objektima dozvoljena je jedino kupovina „za poneti“.

Takođe, zatvorene su sve predškolske i školske ustanove (prešlo se na digitalno obrazovanje), uveden je policijski čas od osam uveče do pet sati ujutru, nošenje zaštitnih maski bilo je obavezno u zatvorenom i otvorenom (javnom) prostoru, kao i socijalna distanca od jednog i po metra između dve osobe. Preporučen je rad od kuće (gde god je to moguće), strani državljani ne mogu ući u Mađarsku ukoliko nemaju opravdani razlog ili mađarske papire, a mađarski drzavljani po povratku iz inostranstva moraju u kućni karantin 21 dan koji se ukida samo u slučaju dva negativna rezultata laboratorijskog PCR testa, koje plaća osoba koja se testira.

Uporedo sa ovim merama, Mađarska je jedina zemlja EU koja je odlučno krenula u vakcinisanje svog stanovništva, naručivši i kinesku i rusku vakcinu, protivno stavovima Brisela i zapadnih zemalja.

Mađarska je direktno od proizvođača naručila 24 miliona doza (zajedno prve i druge) vakcina zapadnih kompanija. Vrlo brzo je, međutim, dobila odgovor da od pomenutog broja može dobiti svega petinu (i to ne u vremenskom roku koji je tražila)!? RazlogČ — licencirane farmaceutske kuće nemaju dovoljno proizvodnih kapaciteta da ispune potrebe unijskih država za vakcinama.

Premijer Viktor Orban poslednjeg dana februara, 28-og, primio kinesku vakcinu Sinofarm protiv koronavirusa (izvor: Vlada Mađarske)

Ne čekajući Brisel i velike igrače poput Nemačke i Francuske, Mađarska se okrenula Rusiji, Kini i — Indiji! Prva u EU nabavila je doze ruskog Sputnjika V, kineskih Sinofarma (Sinopharm) i Kansina (CanSino), kao i indijskog Kovišilda (CoviShield) — i ako ih za upotrebu (još) nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Pomenute četiri „orijentalne” vakcine, uz vakcine američkih kompanija Fajzer (Pfizer) i Moderna (Moderna), kao i britansko-švedsku Astra Zeneku (Astra Zeneca) koje su imale dozvolu EME — Mađarska je uključila u svoj nacionalni program vakcinisanja. Dakle, iako Srbija može da se diči time da građani mogu da biraju vakcine i sa Istoka i sa Zapada, isto je već odavno moguće u Mađarskoj koja je jedina unijska država koja ima čak sedam vrsta vakcina protiv koronavirusa. Ipak, za razliku od Srbije, građani ne mogu da biraju koju vakcinu žele.

Fajzerove vakcine za lekare, Modernine za stare i iznemogle a ruske vakcine za vojsku i policiju

Prva pošiljka Fajzerovih vakcina u Mađarsku je stigla 26. decembra 2020. označavajući početak vakcinacije zdravstvenih radnika u bolnicama. Prve doze Modernedospele su 12. januara ove godine za vakcinaciju starih i iznemoglih lica u Gerontološkim centrima, dok su prve palete Astra Zeneke (kojom su lekari opšte prakse započeli vakcinaciju hroničnih pacijenata mlađih od 60. godina), u Mađarsku dopremljene 6. februara.

Ugovor sa Rusijom o kupovini Sputnjika V potpisan je 22. januara, a prve pošiljke vakcine stigle su 12. februara. Njima će biti vakcinisano milion Mađara u tri faze: 300 hiljada u prvom mesecu, 500 hiljada u drugom i 200 hiljada u trećem mesecu. Upravo je u toku vakcinisanje Sputnjikom Vpripadnika vojnog i policijskog kadra u Mađarskoj.

Kineske vakcine Sinofarm i Kansino, 29. januara (nakon testiranja u dva specijalizovana farmakološka instituta u Budimpešti) od Centra za javno zdravlje Mađarske — takođe su dobile upotrebnu dozvolu (njima se, između ostalih, vakcinišu i prosvetni radnici u državi). Plaćeno je pet miliona doza, koje će se na budimpeštanski aerodrom „Ferenc List” iz Pekinga dopremati u četiri etape tokom isto toliko meseci, što će omogućiti vakcinaciju dva i po miliona Mađara.