Za letos Skupina Kofola napoveduje EBITDA prek milijarde CZK.

Kofola v svojem letnem poročilu potrjuje EBITDA v višini več kot milijarde CZK. Tudi za letos Skupina Kofola napoveduje EBITDA prek milijarde CZK.

Skupina Kofola je danes objavila letno poročilo in rezultati so presegli pričakovanja: EBITDA leta 2020 je dosegla 1,03 milijarde CZK, letni prihodki pa so se zmanjšali le za 3,7 %, kljub velikim tržnim omejitvam, ki jih je povzročila epidemija koronavirusa. Vodstvo skupine Kofola je na osnovi dosedanjega razvoja poslovanja potrdilo tudi oceno EBITDA za letošnje leto – ta znaša med 1,03 in 1,15 milijarde CZK.

»V leto 2020 smo vstopili v zelo dobri poslovni in finančni kondiciji ter s trdnimi marketinškimi načrti. Dolgotrajno zaprtje delovanja gostinskih storitev je to spremenilo. Za dobre rezultate, ki smo jih dosegli, so zaslužni velika prilagodljivost vodstva podjetja, prilagoditev marketinških in poslovnih aktivnosti ter ustrezni stroškovni ukrepi. Na Češkem in Slovaškem je doprinesel tudi uspešen nakup mineralnih vod Ondrášovka in Korunní,« je povedal Jannis Samaras, izvršni direktor Skupine Kofola.

Nakup dveh močnih blagovnih znamk mineralnih vod, ki sta osredotočeni predvsem na maloprodajni segment, je imel med lanskim zaprtjem gostinskih objektov dvakrat pomembnejšo vlogo, pomembno pa je bilo tudi izkoriščanje priložnosti med odprtjem trga v poletnem in predbožičnem obdobju. »Omejeno potovanje poleti je bilo za našo blagovno znamko Kofola ugodno. Močni smo tako na Češkem kot na Slovaškem, večja koncentracija domačih turistov pa je pomenila večjo potrošnjo Kofole in drugih domačih blagovnih znamk iz našega portfelja. V celoti smo dejansko dosegli najboljše rezultate poletne sezone v zgodovini našega podjetja,« dodaja Daniel Buryš, izvršni direktor Kofola ČeskoSlovensko.

Dober izid, ki so ga zagotovile strateške prilagoditve načrtov na češkoslovaškem trgu, pa ni bil edini uspeh. Uspešno je bilo poslovanje tudi v drugih evropskih regijah, na primer v Adriatic regiji, katere uspeh generirajo predvsem lastne znamke Radenska in Studena. “V tej regiji smo morali načrte drastično spremeniti in jih prilagoditi novim poslovnim razmeram. Ob tem smo uspešno razširili tudi ponudbo produktov znamke Oraketa,” pojasnjuje Marián Šefčovič, izvršni direktor Radenska Adriatic.

Dobro upravljanje Skupine Kofola kot celote v težkih razmerah leta 2020 potrjuje tudi njena trdna EBITDA marža, ki znaša 16,7 %. O višini in času izplačila dividend se bo odločalo po koncu omejitev v segmentu HoReCa.

Pozornost trajnostnim projektom

Kofola je s svojimi projekti na področju trajnosti nadaljevala tudi v letu, ki ga je močno prizadela pandemija koronavirusa. »Čeprav smo morali nekatere projekte začasno ustaviti ali preložiti, smo se odločili, da bomo še naprej delali na projektih, ki so povezani z našimi dolgoročnimi trajnostnimi cilji. Vesel sem, da je trajnostno razmišljanje postalo integrirano v vsakodnevno delovanje našega podjetja,« Jannis Samaras opisuje strategijo podjetja na tem področju.

Lani je Kofola za dolino Rajec, od koder izvira izvirska voda Rajec, uspešno pridobila certifikat bio habitata za prosto nabiranje zelišč. »Cilj tega projekta je zagotavljati zaščito podzemnih vodnih virov. V sodelovanju z župani, kmetovalci, gozdarji in malimi pridelovalci se zavzemamo za obzirno kmetijstvo in skrben pristop do okolja. Skupaj s strokovnjaki iz našega hčerinskega podjetja Leros smo za proizvodnjo naših pijač vzpostavili nabavo, gojenje in ročno nabiranje zelišč,« Jannis Samaras pojasnjuje pilotno rešitev, ki jo Kofola namerava uvesti tudi na drugih lokacijah.

Trajnostne aktivnosti Skupine Kofola vplivajo tudi na celoten življenjski cikel izdelkov. To ne vključuje zgolj surovin, proizvodnih tehnologij in transporta. Poseben poudarek je namenjen embalaži. Cilj je uporabiti kar najmanj embalaže in embalažo za enkratno uporabo zamenjati s tako, ki se lahko 100% reciklira. Prvi češkoslovaški vodi, pakirani v 100% rPET, Kláštorná Kalcia je v 2020 sledila še 0,5-litrska mineralna voda Radenska Naturelle.

“Naš cilj je, da do leta 2030 postanemo ogljično nevtralno in zero waste podjetje. Radi bi izravnali del ogljikovega odtisa, ki ga ni mogoče neposredno zmanjšati, s sajenjem dreves in drugimi zelenimi ukrepi,” dodaja Jannis Samaras. Okoljska dejavnost ima v Kofoli že lepo tradicijo. Poleg tega, da so v letu 2020 v Pomurju in hrvaški Dalmaciji zasadili 20.000 dreves, je Kofola podpirala sajenje melodnih dreves v Rajecki Lesni in prispevala k oživitvi gozdov v Moravsko-šlezijski regiji.

Tudi letošnji EBITDA naj bi po ocenah znova presegel milijardo CZK.

Skupina Kofola je za leto 2021 objavila ciljni EBITDA med 1,03 in 1,15 milijarde CZK. “Pričakujemo, da bo leto 2021 takšno kot leto 2020. Polno omejitev, povezanih s pandemijo koronavirusa. Zato smo tudi tokrat prilagodljivi na področju upravljanja stroškov in aktivnosti. Vendar pa se tokrat lahko zanašamo na svoje izkušnje iz lanskih zaprtij. Spremenili smo strukturo stroškov, pričakujemo tudi nove sinergije, ki jih prinaša integracija Ondrášovke in Korunníja. Poleg tega načrtujemo večjo skromnost pri naložbah, s čimer bomo znižali naš dolg,« trenutno strategijo opisuje Martin Pisklák, finančni direktor skupine Kofola.

Po pričakovanjih so na prodajo v prvih treh mesecih letošnjega leta močno vplivale omejitve zaradi koronavirusa. Poleg še vedno zaprtih obratovanj v pomembnem gastronomskem segmentu so na prodajo močno vplivale tudi omejitve gibanja prebivalcev. Govorimo o negativnem vplivu na t.i. impulzivne nakupe, npr. na bencinskih servisih, v turističnih središčih ipd. Prihodki v prvem četrtletju letošnjega leta so se v primerjavi s predhodnim letom posledično zmanjšali za približno 20 %.

»Glede na to, da je bil v prvih treh mesecih preteklega leta trg skoraj popolnoma odprt, letos pa je popolnoma zaprt pomemben del gastronomije, lahko rečemo, da je to dejstvo skoraj v celoti vplivalo na primerjavo med letoma. Vendar, ko govorimo o obsegu prodaje, velja, da je prva četrtina praviloma vedno manj obsežna. Zato pričakujemo, da bomo lahko izkoristili prednosti odprtega trga tekom leta in ob koncu njega. Poleg tega načrtujemo to leto še posebno pozornost nameniti disciplini nadzora stroškov. Na osnovi vseh teh prilagoditev lahko pričakujemo, da bomo uspešno dosegli navedeni finančni ciljni EBITDA med 1,03 in 1,15 milijarde CZK,« zaključuje Martin Pisklák.

V tisočih EUR (kontinuirano poslovanje)2020*2019*SpremembaSprememba (%)
Prihodki**233.378242.379-9.001-3,7%
EBITDA**38.96042.331-3.371-8,0%
Net debt / EBITDA3,72,41,3 
* prilagojeno za enkratne postavke
**preračunano z uporabo povprečne FX vrednosti 26.444 CZK/EUR
V tisočih EUR (kontinuirano poslovanje)4Q2020*4Q2019*SpremembaSprememba (%)
prihodki**50.59957.337-6.738-11,8%
EBITDA**4.7089.801-5.093-52,0%
* prilagojeno za enkratne postavke
**preračunano z uporabo povprečne FX vrednosti 26.444 CZK/EUR

 Alenka Dujanović

Mobilni telefon: 051 647 097

 alenka.dujanovic@radenska.si

O Skupini Kofola:

Skupina Kofola je ena od največjih proizvajalcev brezalkoholnih pijač z 9 proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje več kot 2.000 ljudi.

Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupí, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke, kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Ima tudi licenco za proizvodnjo in distribucijo pijač Royal Crown Cola in Orangina. Od leta 2013 je Kofola ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Od začetka leta 2015 je tudi ekskluzivni distributer znamke Rauch na Češkem in Slovaškem. Najnovejši pridobitvi v portfelju pijač na Češkem in Slovaškem sta mineralna voda Kláštorná Kalcia, F.H.Prager´s butični ciderji in limonade ter tradicionalni češki mineralni vodi Ondrášovka in Korunní.

Skupina Kofola vključuje tudi mrežo UGO, ki deluje s približno 80 svežimi in solatnimi bari na Češkem in Slovaškem, ter podjetje LEROS, ki je tradicionalni češki proizvajalec izdelkov iz zdravilnih zelišč. Leta 2017 je Skupina kupila poljskega proizvajalca sadnih in zeliščnih produktov Premium Rosa. Najnovejša pridobitev Skupine Kofola je Espresso, ki na češkem trgu z več kot 20-letno tradicijo ponuja vrhunsko kavo in premium čaje Dilmah.

Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska. V letu 2016 so portfelj, ki je prej obsegal tradicionalno mineralno vodo Radenska ter brezalkoholne pijače Ora in Oaza, razširile priljubljene hrvaške znamke Nara,in Inka. Radenska je tudi proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up na slovenskem trgu, od leta 2016 pa tudi na Hrvaškem. Leta 2016 je Skupina Kofola prevzela hrvaško znamko mineralne vode Studenac.