MIRKO LATINOVIĆ GRADI SRPSKU TOSKANU

Investitor iz Moskve gradi srpsku Toskanu na zemunskoj obali Dunava

Mirko Latinović

         Kada nam je Mirko Latinović, vlasnik kompanije „Tredjunik“ iz Moskve prošle godine govorio kako će u Srbiji da uloži milione evra u fabriku kuća i da će da izgradi naselje prvih srpskih ekoloških kuća, bili smo pomalo skeptični. Danas nam gospodin Latinović, koji je upravo došao iz Rusije u Beograd kaže:

         „ Srpska Toskana niče na obali Dunava u Zemunu. Prve srpske ekološke kuće se proizvode u Inđiji i prodaju se kao dom za stanovanje, ali i kao vikendice. Mi počinjeno izgradnju naselja ovih kuća u Zemunu. A jedan poslovni čovek sa ovim kućama gradi turističko naselje na Rudniku“.

         Kada je početkom osamdesetih godina otišao na rad u SSSR, kao predstavnik jugoslovenskog preduzeća, Latinović je već 1986. otvorio u Moskvi privatnu firmu „Omeks“ i ostao sa porodicom u ruskoj prestonici. Doživeo je u Moskvi raspad velike države i njenog sistema, perestrojku i glasnost, mali građanski rat, fazu oligahrizma i demokratije i stvaranje Ruske federacije. Godine 1992. Latinović je sa braćom i suprugom  osnovao građevinsku kompaniju „Trejdjunik“. Bio je jedan od najboljih graditelja Rusije, na čemu mu se i predsednik Vladimir Putin lično zahvalio.         

        Danas Mirko Latinović sa porodicom ima još desetak preduzeća u Crnoj Gori, Španiji, Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Srbiji. Da bi ostvario svoj srpski san o Toskani na Dunavu osnovao je preduzeće “Alta-casa”.

      “ Prva srpska ekološka kuća, koju mi proizvodimo, nastala je kao odgovor na potrebe stanovništva Srbije da podigne bitno kvalitet stanovanja i da živi u vreme ove pandemije što više i što bliže sa prirodom. Stara tehnologija gradnje nudi nam objekte koji su vlažni, promajni, nebezbedni i koji ne obezbeđuju kvalitetan život. Mi smo osvojili novu modularnu tehnologiju gradnje sa drvenim panelima, kojim prozivodimo ekološki čicte i pametne kuće. Njihova najveća prednost je što možete da utičete tokom gradnje u kakvom ambijentu želite da živite”, objašnjava nam Mirko Latinović svoju novu investiciju iz dijaspore u Srbiji.  

       Kako poslednjih godina građevinski poslovi u Rusiji opadaju zbog promena kursa rublje i zbog poskupljenja repromaterijala, sve manje je srpskih firmi, koje se bave igradnjom zgrada i naselja. I Kompanija “Tredjunik” se povlači sa ruskog tržišta i nastupa u Srbiji. Do sada je Mirko Latinović u Srbiji investirao najmanje 20 miliona evra.  Prva srpska ekološka kuća je njegov novi investicioni projekat. Autor kuće je arhitekta Mladen Maleš:

         „Naše kuće su pravljene u aplskom stilu, na principu očuvanja energije, zdravlja i održivosti. One mogu da budu dom za stanovanje u Beogradu, na Dedinju, ali i vikendice na Dunavu ili Staroj planini. Konstrukcijski kuća ima centralni deo. dnevni prostor sa kuhinjom od 40 kvadrata, na koji mogu, zavisno od potreba, da se dodaju levo ili desno krilo sa spavaćim sobama, dečijom sobom, radnim prostorom, kupatilima i garažom. Ima terasu sa bazenom i u dvorištu ekološku baštu sa voćem, povrćem i cvećem”, pokazuje nam jednu svoju kuću arthitekta Mladen Maleš, zaposlen u Latinovićevoj kompaniji.

       Ono što je prednost ovakvog ekološkog objekta, u odnosu na obične srpske kuće, jeste to što je energetski potpuno nezavisna, radi sa solarnim penelima, ima svoj sistem grajanja podova i zidova, što čak i suvi temelji predstavljaju deo eneregetske izolacije.

        “Naša kuća ne gubi ni gram energije. Suva je, nema vlage, gljivica i grinje. Nesagoriva je, jer je građena od presovanog drveta, koji tinja, ali ne gori. Kuća je jako bezbedna, poplave i zemljotresi je ne mogu uništiti. Njena proizvodnja je mnogo jeftinija od klasičnih kuća i šest puta je lakša od običnih kuća.Izgradnja i postavljanje prve srpske ekološke kuće na plac vrši se po sistemu „ključ u ruke“ za najmanje dva meseca“, otkriva nam investitor Mirko Latinović, koji želi da menja ambijent i da Srbiju sa svojim kućama učini mnogo lepšim domom za njene žitelje i goste.

Marko Lopušina