POMURSKI SAJAM – GORNJA RADGONA: BEZ RIZIKA ZA KVALITET

24. VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2020 – 2021

Zbog epidemije koronavirusa, mnogi događaji posvećeni su vinu, širenju vinske kulture i promociji Slovenije kao vrhunske vinske destinacije koji su bili otkazani u 2020. godini. Zbog navedenog, Pomurski sajam dogovorio se s Anom Pavlin, koja je 10. januara 2020. godine izabrana za 24. vinsku kraljicu Slovenije, da produži svoj kraljevski mandat do 2021. godine.

Zbog epidemiološke situacije, pored svih prošlogodišnjih sajmova, Pomurski sajam u Gornjoj Radgoni (Slovenija), AGRA, morao je odgoditi budućnost i sajmove koji su bili  najavljeni za proleće 2021. godine.  Sad uspešno teku pripreme ocenjivanja kvaliteta proizvoda pod okriljem sajma AGRA i samog sajma koji će ovu kvalitetu predstaviti ove godine u Gornjoj Radgoni od 21. do 26. avgusta. U toku su i pripreme za Međunarodni sajam odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja SOBRA i Međunarodni sajam moderne zdravstvene zaštite MEDICAL, koji će se održati od 23. do 25. septembra.

Na sajmu Predstaviće se strane zemlje i regije. Zemlja partner sajma AGRA u 2021. godini biće FRANCUSKA, koja će u prvoj polovini 2022. preuzeti predsedanje Većem EU posle Slovenije. Tokom slovenskog predsedavanja Većem Europske unije, sajam AGRA ugostiće ministre poljoprivrede država članica EU. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane će posebno pozvati predstavnike zemalja zapadnog Balkana i Francuske na ministarsku konferenciju i sajam. Na ovom tradicionalnom sajmu, najvećem ove vrste u reigonu, nema rizika u predstavljanju kaliteta. Sve što se prikaže  – je izuzetno! A, uvek ima šta da se vidi, nauči i primeni u praksi!

Zemlja partner sajma AGRA u ovoj, 2021. godini je Francuska!

,,Kao podršku sajmovima u stvarnom vremenu i prostoru Pomurski sajam AGRA, priprema i inovacije, posebno, na polju digitalizacije. U normalnim vremenima, pre korone, na sajmu AGRA učestvovalo je oko 1.800 izagača iz 60 zemalja sveta. U takvim prilikama sajam je razgledalo više od 130.000 posetilaca. To je najveći sajam proizvodnje hrane u ovom delu Evrope”, kaže Miran Mate, direktor odnosa s javnošću na Pomurskom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni.

,,AGRA je marka s više od pola stoleća uspešne tradicije marketinga i promocije u poljoprivredi i prehrani. Od svojih početaka Pomurski sajam dopunio je Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrane međunarodnim ocenjivanjima kvaliteta vina, mleka i mlečnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda, ambalaže, sokova, bezalkoholnih pića i pakirane vode, vina od organskog grožđa, traminca, meda, medenih pića i poljoprivredne mehanizacije i opreme. Priznanja sajma AGRA takođe su postigla svoju svrhu tokom epidemije i pokazala se neophodnom u informisanju javnosti i kupaca”, ističe Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskog sajma u Gornjoj Radgoni.

MEĐUNARODNA OCENJIVANJA KVALITETA AGRA 2021

42. međunarodno ocenjivanje procena mesa i mesnih proizvoda:

15. april: Bio je rok za predaju uzoraka na ocenu;

18. maja: krajnji rok za dostavu uzoraka mesa (kat. D) na adresu Biotehničkog fakulteta u Ljubljani;

19. maja: procena mesa (kat. D) na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani;

15. juna: krajnji rok za dostavu uzoraka mesnih proizvoda na adresu Pomurskog sajma, Gornja Radgona;

16. juni: ocjenjivanje mesnih proizvoda na Pomurskom sajmu, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta: prezentacija ocenjenih proizvoda na sajmu AGRA;

23. avgust: Dan hrane, svečana objava rezultata i dodela nagrada za ocenu mesa i mesnih proizvoda;

35. međunarodno ocenjivanje mleka i mlečnih proizvoda:

15. april: Bio je rok za predaju uzoraka na ocenu;

31. maja: krajnji rok za dostavu uzoraka na adresu Pomurskog sajma, Gornja Radgona;

1. – 4. juna: ocenjivanje mleka i mlečnih proizvoda na Pomurskom sajmu, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta: prezentacija i promocija ocenjenih proizvoda na sajmu AGRA;

23. avgust: Dan hrane, proglašenje rezultata i dodela nagrada za ocenu mleka i mlečnih proizvoda;

25. međunarodno ocenjivanje sokova, bezalkoholnih pića i flaširanih voda:

21. maj: Krajnji rok za predaju uzoraka na procenu;

15. juna: krajnji rok za dostavu uzoraka na adresu Pomurskog sajma, Gornja Radgona;

23. juna: ocenjivanje voćnih sokova, pića i pakovanih voda na Pomurskom sajmu, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta: prezentacija i promocija ocenjenih proizvoda na sajmu AGRA;

23. avgust: Dan hrane, proglašenje rezultata i dodela nagrada u ocenjivanju voćnih sokova, pića i pakovane vode;

47. otvoreno nacionalno ocjenjivanje vina „Vino Slovenija Gornja Radgona“;

11. otvoreno nacionalno ocjenjivanje BIO vina;

3. ITC Međunarodno ocenjivanje traminaca;

18. jun: krajnji rok za predaju uzoraka vina na ocenu;

30. juna – 2. jula 2021. godine: krajnji rok za dostavu uzoraka na Pomurski sajam;

12. – 16. jula 2021: 47. otvoreno nacionalno ocjenjivanje vina „Vino Slovenija Gornja Radgona“, 11. otvoreno ocjenjivanje BIO vina, 3. ITC Međunarodno ocenjivanje traminaca;

21. do 26. avgusta: predstavljanje i promocija ocenjenih vina na sajmu AGRA;

24. avgust: Dan vinogradara i vinara, svečana objava rezultata i svečana dodjela nagrada;

2. međunarodno ocjenjivanje medenih napitaka;

2. jula: Rok za registraciju i isporuku uzoraka medenih napitaka;

16. jula: Procena medenih napitaka;

19. ocjenjivanje meda sa međunarodnim učešćem

28. jula: krajnji rok za prijavu uzoraka za ocenu meda i krajnji rok za predaju uzoraka;

4. avgust – Procjena meda sa međunarodnim učešćem, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta – Promocija ocijenjenih proizvoda na 59. međunarodnom poljoprivrednom i prehrambenom sajmu AGRA;

22. avgust – Dan pčelara, svečana objava rezultata i svečana dodjela nagrada na sajmu AGRA;

40. međunarodna procena poljoprivrednih mašina i opreme:

19. – 20. avgusta 2021, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta – Promocija ocijenjenih proizvoda na 59. međunarodnom poljoprivrednom i prehrambenom sajmu AGRA;

22. avgust – Dan poljoprivredne tehnologije, svečana objava rezultata i svečana dodjela nagrada na sajmu AGRA

59. Međunarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 21. – 26. 8. 2021.;

AGRA U MEĐUNARODNOJ GODINI VOĆA I POVRĆA

U godini obeleženoj epidemijom novog koronavirusa ponovo smo shvatili koliko su samodovoljnost i snabdevanje sigurnom, zdravom i prirodno prirađenom hranom važni za zdravlje i opštu dobrobit. Sajam AGRA 2021. godine u ovom delu Evrope biće najvažniji sajam dobavljača poljoprivrednih mašina i opreme, opreme za prehrambenu industriju, hrane i vina, uzgajivača, prerađivača, poslovnih ljudi, stručnjaka i potrošača. Uzgajivačima, prerađivačima, poslovnoj javnosti, stručnjacima, potrošačima i široj javnosti ponudit će konkretne odgovore na aktuelna pitanja sadašnjosti i budućnosti, ukazuje Miran Mate.

U Međunarodnoj godini voća i povrća sajam će se fokusirati na inovacije i digitalizaciju, organsku poljoprivredu, hranu iz naše blizine, sigurnost hrane, jačanje ruralnih područja te šumu i drvo. Sajam će predstaviti smernice za poljoprivredu u budućnosti kroz brigu o okolišu (selu), očuvanju resursa čiste vode i biološku raznolikost, kao i o merama za sprečavanje klimatskih promena.

Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju Slovenije kao europske gastronomske regije 2021. godine. Prezentiraće se najvažnije vladine i nevladine organizacije, poslovna i profesionalna udruženja, seoske omladinske organizacije i mladi poljoprivrednici.

Sajam AGRA će tradicionalno pratiti profesionalne izložbe goveda. Biće predstavljene sve pasmine prisutne u Sloveniji, naravno i one koej stiogner uiz okolnih zemalja.  U sklopu izložbe konja već je potvrđena prezentacija slovenske hladnokrvne pasmine, Posavske pasmine, Haflingera, bosanskog planinskog konja, konja lipicanera. Sarađivat če i predstavnici Udruženja uzgajivača arapskih konja. Atraktivna će biti i jednodnevna prezentacija kasača i konjičkih sportova Jahačkog kluba Kasko Svečina. Sve pasmine prisutne u Sloveniji bit će predstavljene u sklopu izložbe stoke malog zuba. AGRA  će takođe biti popraćena izložbom svinja (nažalost bez živih životinja zbog zdravstvenih rizika), peradi, autohtonih pasmina domaćih životinja, riba i malih životinja. Izložba slovenskih autohtonih pasmina domaćih životinja tradicionalno će prikazati sve autohtone pasmine u Sloveniji. Meso i mlečni proizvodi biće ponuđeni na probanje i kupovinu od strane farmera, odnosno proizvođača.

Privrednici predstaviće autohtone i tradicionalne sorte poljoprivrednih biljaka, vrt s permakulturno-biodinamičkom metodom proizvodnje, povrće, začine i začinsko bilje. Naglasak će biti na medonosnim biljkama, agroekologiji, eko-i biodinamičkoj proizvodnji povrća i useva. Novim dostignućima biće predstavljeni šumski park, sajamska poučna šumska staza i poligon Zeleni dragulji prirode… Novost će biti i pčelinjak koji će predstaviti značaj pčela za ekosustav i kao ekonomske aktivnosti.

Sajam će pružiti obrazovanje, prenos znanja i razmenu iskustava na brojnim stručnim konferencijama, predavanjima, radionicama, seminarima, okruglim stolovima i B2B sastancima. Obrazovanje o poljoprivredi i prehrani također će biti sveobuhvatno predstavljeno.

Različita druženja okupit će mlade farmere, sommeliere, vinske vitezove i vlasnike starodobnih traktora Steyr. Takmičarsko raspoloženje pružit će državno takmičenje vlasnika šuma u sečenju, takmičenje u plesanju polke i potezanju konopa te 52. susret na dan austrijske Štajerske.

8. međunarodni sajam odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja SOBRA

23. – 25. septembra 2021

Savez saradnje

Na 8. međunarodnom sajmu odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja, koji će se održati tamo, gde se stiću četiri države, u Gornjoj Radgoni od 23. do 25. septembra, sarađivat će Ministarstvo obrane Republike Slovenije, Slovenske oružane snage, policija, Uprava za zaštitu i spašavanje, vatrogasni savez Slovenije, udruženje proizvođača obrambne tehnike i srodne organizacije iz Austrije, Italije, Poljske i Hrvatske.

Dobar interes domaćih i stranih izlagača obećava bogatu međunarodnu prezentaciju oružja, vozila, opreme, pribora, usluga i znanja za nacionalnu odbranu, sigurnost građana i zaštitu i spasavanje ugroženih. Krovne institucije takođe pripremaju aktualan profesionalni i poslovni program. U sedmici pre sajma, MORS organizira međunarodni sastanak predstavnika logističkih centara i međunarodnu konferenciju kompanije Pancerfaust Defense Germany, kojoj će prisustvovati učesnici iz 48 zemalja. Delegati sa oba sastanka učestvovat će u raznim sajamskim događajima na Danu industrije.

Takođe će biti predstavljena integracija i saradnja ključnih nacionalnih institucija u kriznim situacijama i potrebe za nabavu sa strane slovenačke vojske, policije, uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca. Vatrogasna zajednica Slovenije predstaviće čitav niz svojih aktivnosti. Između ostalog, vatrogasci će demonstrirati atraktivno spašavanje u slučaju saobraćajne nesreće, takmičenje vatrogasnih parova u punoj opremi i međunarodnu saradnju.

Sajam će biti zanimljiv i porodicama i pojedincima koji teže većoj ličnoj sigurnosti i zaštiti svoje imovine. Članovi službenih i prostovoljnih organizacija za odbranu, sigurnost, zaštitu i spašavanje pripremaju zanimljive statične i dinamične prezentacije, promociju zanimanja i volontiranja, prezentacije o saradnji sa civilnim društvom i savjete za samoodbranu.

4. Mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL

23. – 25. 9. 2021

Značaj međunarodne povezanosti u zdravstvu

Tokom slovenskog predsedavanja Većem EU, MEDICAL će biti jedan od glavnih događaja s kojima će se Slovenija predstaviti međunarodnoj stručnoj i poslovnoj javnosti. Istaknut je značaj i uspeh zdravstvenih radnika u prevladavanju nove epidemije koronavirusa i promocija pravovremenog vakcinisanja. Nudit će tehnološke inovacije u području digitalizacije i inovativne pristupe u zdravstvu, medicini i njezi. Prateće konferencije, okrugli stolovi i stručne konsultacije osvetliće aktualne teme iz područja zdravstva i zdravstvene zaštite, digitalne tehnologije u zdravstvu i zdravstvenoj zaštiti, sistemsku regulaciju dugotrajne njege, antimikrobnu rezistenciju, kliničku prehranu i socijalnu inkluziju osoba s invaliditetom. Sajam će biti popraćen i kongresom integrativne medicine.

B. GULAN