“Културна дипломатија: Краљевске породице и палате”

Београд, 28. април 2021. године

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да наша земља има богато културно наслеђе, чији су важан део и дворци, имања и уметничке колекције који су некада припадали краљевским породицама.

Маја Гојковић

Гојковић је на отварању онлајн конференције „Културна дипломатија – Краљевске породице и палате“ истакла да се на примеру Србије и зграда које су припадале двема краљевским породицама може сагледати колико међусобна повезаност историје, културе и туризма значи за препознатљивост и видљивост у међународним оквирима.

Чланови краљевских породица широм света, како је напоменула, више нису поносни ратници и витезови, већ промотери културе и спајања народа и друштaва, баве се хуманитарним активностима, раде на очувању културе и традиције, брину о одржавању дворова и цркава и остале културне баштине.

Она је подсетила на то да је Србија у протекла два века имала две династије – Обреновиће и Карађорђевиће, који су много утицали на развој државе, али и културе.

Довољно је само подсетити се улоге кнеза Павла у унапређењу рада Народног музеја и куповини слика за његову колекцију. Верујем да наша земља на пољу афирмације династичког наслеђа има још доста простора за напредак и да постоји потенцијал који тек треба да заблиста пуним сјајем, подвукла је Гојковић.

Према њеним речима, значај ове конференције, између осталог, јесте то што ћемо на једном месту имати прилику да од представника краљевских породица, фондација и палата чујемо разноврсна и богата искуства, која ће свима помоћи да повећају своја знања у темама којима ће се бавити и да то примене у пракси.

Потпредседница Владе је указала на то да су заоставштине краљевских породица широм света симболи свога времена, народа и његове културе, те веома добар алат за промоцију земаља које то благо поседују.

На нама је да то благо које имамо пажљиво чувамо и да, делећи га међу собом, заједно уживамо у ономе што су нам претходне генерације оставиле, правећи тако нове мостове пријатељства и негујући старе, предочила је она.

Гојковић је рекла да се у земљама које су монархије, али и у државама које су то некада биле, а њихове краљевске породице и даље заузимају важну друштвену улогу, велика пажња посвећује питању династичког културног наслеђа и његовог афирмисања као културне баштине читавог човечанства.

Учесници конференције су кроз два панела разговарали о улози краљевских породица и палата у културној дипломатији као облику интернационалне комуникације.

Такође, било је речи о поштовању и препознавању културне разноликости и наслеђа и размени примера добре праксе из иностранства, са акцентом на тему како на најбољи начин искористити своје културно и историјско наслеђе, односно палате и виле краљевских породица.

Његово краљевско височанство Престолонаследник Александар, интервју Раду Бакрачевићу, главном уреднику “Штајерских новиц”,

Њ.К.В. Престолонаследник Александар рекао је на отварању онлине конференције “Културна дипломатија: Краљевске породице и палате” да краљевска породица уједињује народ, помаже му и посвећено ради за добробит своје земље. Он је изразио захвалност министарки културе и информисања Маји Гојковић, за подршку овом догађају и господину Роберту Чобану и Color Media Comunications, као организатору конференције. Г. Урош Парезановић, истраживач историје на Краљевском Двору говорио је на конференцији заједно са осталим учесницима из различитих крајева света. 

Престолонаследник Александар је нагласио да је изузетно важно да људи знају истину о делу наше историје која је дуго скривана и да треба исправити грешке из прошлости.

„Не желимо да мењамо или прекрајамо историју. Али људи морају да знају све чињенице које су биле непознате“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар, додајући да је покренуо пројекат прикупљања података из архива широм света, како би открио историју која је скривaна дуги низ година. 

„Моја породица је претрпела велику неправду; од 1941. године, није нам враћено ниједно од приватних добара која су купљена личним средствима мог деде и оца. Под велом културе, поништавају се људска права. Нажалост, до данас историјска неправда према мојој породици није исправљена“, рекао је Престолонаследник.

Он је указао на велики значај отварања Краљевског комплекса за туристе, који је јавности постао доступан по повратку Краљевске породице у Србију.

„За време комунизма Дворски комплекс био је дуже од 60 година скривен од очију јавности. Одмах по повратку, обновио сам Дворски комплекс, користећи сва приватна средства која сам имао. Желео сам да што више људи види лепоту овог простора. Било ми је веома важно да омогућимо пензионерима и деци да дођу у посету потпуно бесплатно“, рекао је Престолонаследник. 

Сећајући се овог веома важног догађаја од пре 20 година, рекао је: “Повратак у Србију, 2001. године, за мене је био велики догађај. Коначно сам, са својом супругом Принцезом Катарином и нашом децом, био у својој кући, у кући коју је градио мој деда – Краљ Александар I, за своју породицу, са великом љубављу и посвећеношћу, од својих приватних средстава“.

Такође је истакао и важност Краљевске породице у учвршћивању добрих међународних односа, подсећајући да су он и Принцеза Катарина били домаћини многим светским државницима, председницима, министрима и члановима краљевских породица у Краљевском Двору. 

„Од мог претка Карађорђа до мене, постоји континуитет служења народу и држави. За мене, као старешину Краљевске породице, част служења народу и држави неспорна је дужност, обавеза и одговорност, јер ми потичемо из народа, а та чињеница нас судбински обавезује“, закључио је Престолонаследник.

У оквиру дискусије на Конференцији, господин Урош Парезановић говорио је о значају краљевске породице Карађорђевић за Србију и њен народ, како са историјске, тако и са садашње тачке гледишта, рекавши: „За чланове краљевске породице суштина није у гламуру и моћи, већ у бризи за људе.“ Такође је нагласио да се деценијама дуге историјске неправде према краљевској породици коначно морају исправити како бисмо могли да идемо напред у будућност.

Конференцију можете погледати на следећем линку:  https://youtu.be/UY_Lsi2Xa3o